Dodaj do ulubionych

częste karmienie

05.10.10, 20:56
witam,
jestem mamą od trzech tygodni, nasze karmienie wygląda mniej więcej tak, że karmię synka 10 minut, potem on zasypia i wypluwa brodawkę, więc idziemy się przewijać i karmię go ponownie jakieś 10 minut (z tej samej piersi) i on ponownie zasypia. W czasie jego aktywności, czyli wtedy kiedy nie zasypia po karmieniu, kładę go trochę na brzuszku, trochę na boku, ale on dość szybko się irytuje i płacze. Wydaje mi się, że daje sygnał do tego, żeby go karmić, bo intensywnie ssie swoją piąstkę, więc przystawiam go do piersi. Kończy się na tym że w ciągu dwóch, trzech godzin jego aktywności karmię go 4-5 razy z przerwami po 10 minut. Czy powinnam tak robić? Dodam, że gdy go przystawiam to on raczej ssie normalnie, nie udaje że je:)
Dziękuję za wszelkie podpowiedzi
Obserwuj wątek
    • justkawb Re: częste karmienie 05.10.10, 21:21
      A jak waga malucha? I czy ma duzo mokrych i brudnych pieluch?

Niektore maluchy jedza czesto i krotko i jest im z tym dobrze. Jesli Twoj synek przybiera na wadze, ma duzo mokrych pieluszek i kilka kupek wielkosci co najmniej pieciozlotowki, jest ok.
    • monis-mama Re: częste karmienie 06.10.10, 11:37
      Witam, po pierwsze to powinna Pani nie pozwalać mu tak od razu zasypiać tzn. gdy Pani zauważy, że maluszek zasypia leciutko kciukiem łaskotać policzek lub próbować wyjąć brodawkę malec wówczas ocknie się i będzie ssał nadal. Po drugie to maluszek nie koniecznie jest głodny lecz potrzebuje kontaktu z ciałem mamy. Proszę nie zapominać gdzie przebywał pod czas 9 miesięcy.Proszę wpisać na onecie i przez mój blog próbować kontaktować się.Karmienie piersią-żyć zgodnie z naturą.
    • mika_p Re: częste karmienie 06.10.10, 15:45
      Czemu go przewijasz po zaśnięciu? Robi kupę w trakcie jedzenia? Bo jak nie, to daj człowiekowi spać w spokoju.
      • maugos3 Re: częste karmienie 06.10.10, 19:26
        w trakcie karmienia raczej nie robi...ale to kiedy mam go przwijać? jak budzi się z krzykiem i od razu do cycka chce...wolę jak jest trochę śpiący:) ale jeśli lepiej dla niego jak trochę pokrzyczy, a ja go przewinę gdy nie śpi to oczywiście się dostosuję...
        • mad_die Re: częste karmienie 06.10.10, 19:38
          Ja przy córce, moim pierwszym dziecku , zmieniałam pieluchę po każdym malym siczku ;) córka mało spała ;)
          Przy synu, zasikaną pieluchę zmieniałam, jak była pełna, czyli napompowana. Chłopak spał mi pięknie i od urodzenia w zasadzie zrobił sobie stałe pory drzemek.
          To pewnie kwestia indywidualna, ile dziecko śpi. Ale po co budzić małego człowieka, jeśli kupy nie ma w pieluszce? :)
          • osesek76 Re: częste karmienie 07.10.10, 19:52
            ja przewijalam ryczaca corcie i potem uspakajalam cycusiem - spala idealnie - polecam wyprobowac na swoim egzemplarzu :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka