03.01.11, 18:41
Możecie napisać czy udało się już wam wprowadzić jakiś rytm dnia? U nas na razie noce mniej więcej powtarzalne - usypia ok.22, pobudka około 2, 5 i 8. W ciągu dnia śpi raz około 3 godzin od 12-13. Poza tym tylko krótkie drzemki w bujaczku lub wózku.
Obserwuj wątek
    • gos85 Re: Rytm dnia 03.01.11, 20:01
      rytm dnia to dlamnie coś dziwnego przy niemowlęciu, nie wiem jak komuś udaje się to osiągnąć :)

Jedna moja mądra koleżanka mi powiedziała że " z niemowlęciem jedyną stałą rzeczą jest brak jakiejkolwiek reguły..czyli zmienność" :)

rytm dnia jako taki zaczął sie nam kształtować pod koniec pierwszego roku życia Synka..
      • fangora Re: Rytm dnia 04.01.11, 16:14
        Mój synek właśnie kończy 3 miesiące i jest bardzo zdyscyplinowanym dzieckiem :)
        Zasypia (nakarmiony pod korek) ok. 21, potem przesypia całą noc do 6-7 (ew. budzi się raz koło 2-3 na jedzonko). Potem 9-10 kolejna pobudka, jedzenie, zabawa w naszym łóżku. ok. 11-12 dłuższa 3h drzemka (czasem podczas spaceru). Od 15 do 18 karmienie, zabawa, krótka drzemka i od 20 sesje usypiania.
        Nawet teraz, kiedy jest przeziębiony trzyma się swoich godzin :)
        • mrs.t Re: Rytm dnia 05.01.11, 10:22
          no ok 18mca, moge powiedziec ze mamy rytm

synek spi kiedy jest zmeczony
          i je kiedy jest glodny :)
          do tego ze wypada to o roznych porach dnia jakos juz ja sie przywyczailam :)
    • basiak36 Re: Rytm dnia 04.01.11, 21:26
      Rytm dnia ustala sie sam kiedy dziecko idzie do przedszkola:) Wczesniej szkoda nerwow i czasu:)
      • annagie1305 Re: Rytm dnia 04.01.11, 21:41
        moj 8-o miesieczny synek mial juz staly plan dnia i go sobie sam zmienial, obecnie nie ma konkretnych godzin o ktorej jemy czy o ktorej spimy. raz maly obudzi sie o 6, za dwa dni obudzi sie o 8......wiec juz sniadanie mu sie przesuwa.....
        dla mnie wazniejsze jest by zachowac w miare kolejnosc wykonywanych czynnosci, wlasnie po pobudcce zabawa w lozeczku, drzemka pol godz, sniadanie, zabawa,drzemka ok 2 godz, obiad itd itd itd....
    • luliluli Re: Rytm dnia 05.01.11, 11:54
      Na pewno nie co do godziny:)
      Ale pewne stałe punkty oczywiście są. Co kilka(naście) tygodni to się wali i ustala na nowo, ale przez pewien czas można mówić o stałości:)

Obecnie jest tak, że mały je po każdej drzemce, a śpi zazwyczaj po ok. 2-2,5 godziny aktywności. Wypadają nam obecnie 3 drzemki dzienne. W związku z nimi - 3 podrzemkowe posiłki oraz jeden dwupiersiowy i duży tuż przed snem i jeden mikroskopijny, którego czasem synek odmawia zaraz po obudzeniu. W nocy nie ma absolutnie żadnego rytmu. Jest sporo pobudek:/

Pobudka poranna ok. 7-8, spanie nocne zaczyna ok. 19.30-20.

Ale ja jestem bardzo przywiązana do posiadania jakiegokolwiek systemu w ciągu dnia, może więc sama robię coś, o czym nie wiem, a co pozwoliło nam na posiadanie choćby tak szczątkowego schematu dnia:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka