Dodaj do ulubionych

przez 6 dni ubylo 2 g

04.01.11, 14:36
dziewczyny jestem mocno zdenerwowana, bo nie wiem co sie dzieje. przez 6 dni, ostatnie wazenie w srode i dzis, na tej samej wadze i 2 g mniej. 25. 10.10 sie urodzila. wazyla 3750. roznie przybierala ale z tendencja w dol. ale tak to nie bylo.... zeby kompletnie nic. naprawde nie wien co myslec..
Obserwuj wątek
    • anuszkaania Re: przez 6 dni ubylo 2 g 04.01.11, 14:37
      teraz wazy 5298
    • mruwa9 Re: przez 6 dni ubylo 2 g 04.01.11, 14:44
      po pierwsze, po kiego diabla wazysz prawie 3-miesieczne niemowle co 6 dni?
      Po drugie- za malo danych. Jak karmisz? jesli piersia- smoczki w uzyciu sa? Podaj dokladne daty i pomiary wagi z datami. Czy wazenie zawsze nago? Ostatnio jakeis szczepienia, choroby w rodzinie?
      Po trzecie, dzieci moga przybierac skokowo. Wazenie co 6 dni w tym wieku jest bez sensu. Zwaz za miesiac.
    • semi-dolce Re: przez 6 dni ubylo 2 g 04.01.11, 14:48
      Ale ty żartujesz prawda? 2 gramy to jest nic, błąd pomiarowy, mylśe, że dobowe wahania wagi u 4 kg dziecka są większe. Poza tym dziecko waży się raz na miesiąc, to wystarczy.
    • anuszkaania Re: przez 6 dni ubylo 2 g 04.01.11, 18:22
      karmie tylko piersia, smoczek istnieje w jej zyciu ale rzadko. przez ostatnie 6 dni, 2 razy jadla odciagniete mleko z butelki. moj facet byl chory od czw do dzis. nstrsuje sie, gdyz WHO podaje 17 g na dobe minimum. no to zero, czy nawet minus dwa przez 6 dni robi roznice. nie wiem jak to sie stalo. mleko mam. mialam kryzys laktac ale juz minal. jej wagi niektore to 8.12. 4780, 15.12 4930, 22.12 5060, 29.12 5300, 4.01 5928
      • e-kasia27 Re: przez 6 dni ubylo 2 g 04.01.11, 19:30
        Kobieto! Ty w paranoję jakąś wpadasz z tym ważeniem co chwilę!
        Wyrzuć wagę!(bo chyba nie latasz do przychodni co chwile ważyć?)
        Każde dziecko, ma prawo rozwijać się po swojemu. Raz przyrosty są większe, raz mniejsze. Przecież nie hodujesz tucznika, żeby tak bardzo pilnować przyrostów wagi.

Dziecko wystarczy ważyć na wizytach kontrolnych u lekarza.(nie częściej niż raz na miesiąc)

Jak w domu choroba, to dziecko może też być trochę chore i gorzej jeść, nadrobi, jak wydobrzeje.
      • kaeira Re: przez 6 dni ubylo 2 g 04.01.11, 19:37
        anuszkaania napisała:
        > 29.12 5300, 4.01 5928

Chodziło ci chyba o 5298?

Nie odpowiedziałaś, po co tak często ważysz dziecko? U dzieci ze stwierdzonymi problemami z przyrostem wagi zaleca się ważyć co 7-14 dni, a zwykle wystarczy ważenie co miesiąc, albo i co 6t, np na szczepieniu.
        Zwracam uwagę, że dziecko ma prawo mieć okresy wolniejszego przyrostu, a nawet przestoju wagi, tak samo jak okresu bardzo dużego przyrostu. Kiedy patrzysz na to w okresie miesięcznym albo 6-tygodniowym, to się wyrównuje i widzisz przeciętny przyrost. A tak to się można zamartwiać bez sensu.

A przestój wagi w sytuacji kiedy w domu jest wirus, jest normalny - organizm dziecka walczy z wirusem, nawet jeżeli nie widać zewnętrznych objawów. Od 8.12 do 29.12 miała ładny przyrost ok. 173g na tydzień i tego się trzymaj. (wagę na doby liczy się tylko w pierwszych tygodniach życia, teraz wyliczaj sobie na tygodnie (minimum ok 120g na tydzień) albo już na miesiące (450-500g na miesiąc)

Jeszcze napisz, na jakiej wadze ważysz? Zawsze na goło?
        • annnia5 Re: przez 6 dni ubylo 2 g 04.01.11, 20:36
          Ja jestem w szoku!!! A myslałam, że to ja jestem panikara ;)
    • anuszkaania Re: przez 6 dni ubylo 2 g 04.01.11, 19:36
      napewno jest we mnie podloze z ktorego moze narodzic sie histeria. teraz jestem poprostu zdenerwowana. waze Ja co tydzien bo takie byly zalecenia kiedy zaczela gorzej przybierac. Mała ma orteze i od tego zaczely sie problemy. trudno znalezc wygodna pozycje do przystawienia. naprawde chcialabym nie chodzic i nie wazyc ale poki co dostalam skierow na bad moczu. a ja sie poprostu martwie, dlaczego waga nie ruszyla przez 6 dni wogole, skoro jest przy piersi co 2-3 godz, w nocy co 3-4. i skad te histerie kt sie czasami zdarzaja gdy JA przystawiam
      • anuszkaania Re: przez 6 dni ubylo 2 g 04.01.11, 20:01
        waga w przychodni, nie wiem jakiej firmy, zawsze gola. u nas bylo zalecenie zeby wzyc co tydz stad ta cala syt. podobno 600g to minimum na miesiac. skad zatem zerowy przyrost?od mamy slysze ze powinnam dokarmiac, nie chcialabym tego
      • justkawb Re: przez 6 dni ubylo 2 g 04.01.11, 20:10
        Mokre i brudne pieluszki sa? Mala nabiera cialka? Odpusc sobie tak czeste wazenie, bo sie wpedzisz w chorobe i stracisz przyjemnosc z bycia ze swoim dzieckiem. Niemowleta rosna skokowo i dlatego nie zaleca sie tak czestego wazenia. A ze ubylo 2 g... Doroslym tez potrafi ubyc w ciagu dnia.
        A propos histerii... Moze masz zbyt szybki wyplyw pokarmu, co czasem moze irytowac niemowleta. Czy masz czasem wrazenie, ze corka nie moze nadazyc z polykaniem?
        • anuszkaania Re: przez 6 dni ubylo 2 g 04.01.11, 20:31
          czasami moze i rzeczywiscie mam takie wrazenie, ale bczesciej wystepuje taka sytuacj ze Ona nawet nie chce sie przystawic tylko odrazu placze.. krzyczy etc. martwie sie.naprawde, czuje jakbym sama sobie petle zawiala. miala robiona orfolog z rozmazem i zelazo i wszystko ok. jut tenmocz. mam nadzieje ze uda mi sie pobrac. boje sie czy Jej nic nie jest. pewnie gdyby nie dotyczylo to mojej corki to radzilabym takiej matce spokoj, ale jakos nie potrafie sie wyciszyc widzac takie wahaniia. tydz temu 240, a teraz 0.
          • justkawb Re: przez 6 dni ubylo 2 g 04.01.11, 21:06
            Rozumiem, ze sie martwisz, ale jak juz wyzej pisalysmy, tak czeste wazenie czesto przynosi wiecej niepokoju niz spokoju. Postaraj sie odpuscic. Popatrz na corke nie przez pryzmat wagi i gramow. Moczy pieluchy? Robi kupy (nie przejmuj sie jesli nie robi codziennie, niektore niemowleta na piersi potrafia sobie robic przerwy i kilkunastodniowe i jest to zupelnie ok)? Ma okresy w ciagu dnia, ze jest zadowolona? Robia sie jej waleczki na nadgarstkach, udach, nogach? Miala ostatnio szczepienia? Przechodzila jakies choroby?
            Jak corka nie chce sie przystawic, nie zmuszaj, odczekaj, sprobuj za chwile. Czasem zbyt szybki wyplyw pokarmu moze denerwowac niemowleta. Sprobuj sie z nia ulozyc wygodnie, tak abys Ty byla odchylona do tylu, a corka na Tobie brzuszkiem do brzucha. Jest to najbardziej naturalna pozycja do karmienia, a przy okazji grawitacja moze zwolnic wyplyw mleka. A jesli masz wiecej pytan, zajrzyj tez na forum Karmienie Piersia forum.gazeta.pl/forum/f,570,Karmienie_piersia.html
            Tam na pewno otrzymasz mnostwo pomocy od innych doswiadczonych karmicielek.
            • anuszkaania Re: przez 6 dni ubylo 2 g 04.01.11, 21:38
              kupy sa prawie codziennie. niestety nie moge jej karmic tak ze ona na mnie lezy. hela ma orteze i nie wytrzyma dlugo w takiej pozycji. b trudno sie karmi w poduszce frejki, przynajmnikej mnie..
              • anuszkaania Re: przez 6 dni ubylo 2 g 04.01.11, 21:48
                waga centyl 50, wzrost 75. jest czuplutka ale jakies waleczki ma. nie chce jej skrzywdzic swoja obsesja na punkcie jej wagi. ale nie chce tez zaniedbac. szczepienie bylo 3 tyg temu, kolejne 19.01
                • justkawb Re: przez 6 dni ubylo 2 g 04.01.11, 22:13
                  50 centyl oznacza, ze Twoja corka ma przecietna wage (gdyby ustawic ja w szeregu 100 niemowlat, 50 z nich byloby od niej lzejszych). Skoro waleczki ma, to znaczy ze nie jest wychudzona. Odpusc to wazenie, poczekaj ze 2 tygodnie (nie krocej) i zwaz na tej samej wadze.

Nie znam sie na poduszce frejki. Czy taka pozycja naprawde odpada www.beyondprenatals.com/2010/08/laid-back-breastfeeding-in-pictures-and.html
                  • anuszkaania Re: przez 6 dni ubylo 2 g 04.01.11, 22:32
                    naprawde odpada. poduszka frjki konczy sie mniej wiecej na klatce piersiowej. ma grubosc okolo cm i jest dosc sztywna. wbijalaby sie Jej. zastanawialam sie nad tym szybkim wyplywem i tak naprawde to chyba tego nie mam.odrazu po przystawieniu wyglada to tak, ze jedno zassanie i lyka, a potem to juz musi z 3 - 5 razy i dopiero polyka. co do cm, nie wiem.jest naprawde dluga wiec moze tak. 75 centyl wzrostu, tak mowila pediatra, ale nie mierzac a jedynie opierajac sie na doswiadczeniu zawodowym.
    • ania87-2 Re: przez 6 dni ubylo 2 g 04.01.11, 21:58
      Jednego razu mogła mieć pełny pęcherz, innego pusty:P
      Moja Basia przybierała po 300 g w tydzień, przyszedł czas że przybrała 500g w miesiąc i pediatra nie widzi nic złego.
      A może jakieś centymetry jej przybyły?
      • annie_laurie_starr Re: przez 6 dni ubylo 2 g 05.01.11, 10:45
        Masz zdrowe dziecko z normalna waga - nie schizuj!
    • kaeira Polączenie wątków - wklejone przez moderatorkę: 06.01.11, 14:13
      UWAGA: Jako moderatorka łączę dwa wątki, ten zaczęty na forum Niemowlę, i ten z forum KP:

----------------------------------------------------------
      czy to jest ok?
      anuszkaania 04.01.11, 22:39 Odpowiedz

Dziewczyny prosze doradzcie mi cos. jestem zdenerwowana i nie wiem czy to irracjonalny lek, czy w pelni uzasadniony. Helenka urodzila sie 25.20.20 i wazyla 3750. przybierala b ladnie, i nagle zaczely sie problemy. ja to wiaze z zalozeniem poduszki frejki, wtedy komfort Jej b sie zmniejszyl. mialam kryzys laktac okolo 20.12, wtedy przestala chceic ssac lewa piers, ale wywalczylam jakos ze ssala. teraz jest tak ze b czesto zanimn ja przystawie tylko widzi piers to w placz. na sile i na prosby nie reaguje, wiec albo sie poddaje odrazu albo po chwili, czasami zaskoczy. bylam dzis na wazeniu i okazalo sie ze przez ost 6 dni nic nie przybrala, tylko stracila 2 g. mamy zalecone wazenie co tydz. miala wykonana morfolog i zelazo i ok.mam jut pobrac mocz. oto niektore jej wagi 8.12. 4780, 15.12 4930, 22.12 5060, 29.12 5300, 4.01 5298

Re: czy to jest ok?
      mruwa9 04.01.11, 22:58 Odpowiedz

Juz dostalas odpowiedz na innym forum. Wyluzuj, schowaj wage na miesiac, karm i przestan sobie wyszukiwac problemy. Za pierwszym razem, gdy czytalam twoj post, myslalam, ze zzarlo ci jakies zera (zamiast 2 mialo byc 20 albo 200g), ale ty na serio z tymi dwoma gramami..zlituj sie. Taka wartosc miesci sie w granicach bledu pomiaru (np. ostatnio byla wazona z pelnym pecherzem, dzis po wyproznieniu i po wysikaniu sie).

anuszkaania 04.01.11, 23:05 Odpowiedz

wyluzuj... rozmawialam dzis z dwoma pediatrami ktorzy niekoniecznie proponowali mi wyluzowanie. chodzi o tendencje, te 2 g sa smieszne, to oczywiste. chodzi o pewien nurt kt obrala helena ze swoja waga. oczywiscie moje nerwy nic nie pomoga, oczywiscie to napewno nie jest koniec swiata. a ja poprostu szukam tu i pocieszenia i wsparcia i slow nie przejmuj sie. to prawda ze napisalam na forum niemowle, ale chyba nie ma nic zlego ze pisze raz jeszcze i to na forum kt chyba bardziej odpowiada mojemu problemowi

justkawb 04.01.11, 23:52 Odpowiedz

Anuszkaania, ale o jaka tendencje chodzi? Twoja corka lada chwila konczy 3 miesiace. Wiele niemowlat zwalnia wtedy z waga, i cale szczescie, bo w takim tempie rodzice by nie wyrobili wink A nawet jesli chwilowo jej waga przystopowala, to jeszcze nic nie znaczy. Nie po tak krotkim okresie czasu.

Gdy corka jest przy piersi, widzisz, ze aktywnie ssie? Tzn, slyszysz polykanie po kazdym ssaniu? Albo widzisz, ze wyraznie pracuje zuchwa, az sie uszy trzesa? Czy raczej jest to takie delikatne ssanie? Mozesz sprobowac pobudzic mala do ssania przez zastosowanie breast compression. Zalaczam link do watku, w ktorym to opisywalam forum.gazeta.pl/forum/w,570,120177407,120187423,Re_maly_przyrost_wagi_pytanie_do_eksperta_i_nie.html

Sprobuj wyluzowac. Bo Twoje nerwy na pewno Twoja corka wyczuwa.

mika_p 05.01.11, 12:07 Odpowiedz

Wyluzuj.
      Średnie przyrosty były w podanym przez ciebie okresie takie: 21, 18, 34, 0 g/dobę.
      Ale średni w ostatnich 13 dniach to 18 g/dobę. Gdybyś nie ważyła córki przed sylwestrem, to nawet byś nie wiedziała, że była różnica w stosunku do poprzednich 2 tygodni. Tak jak pisze Mruwa, wysoki wynik przed sylwestrem mógł być efektem pełnego pęcherza czy jelit, przy tak krótkich okresach byle drobiazg może zmienić wynik, średnia jest w porządku.
      • kaeira Re: Polączenie wątków - wklejone przez moderatork 06.01.11, 14:35
        ----------------------------------------------------
        anuszkaania 05.01.11, 20:24 Odpowiedz

znow poszlam zwazyc.. GLUPOTA!!ale to bylo silniejsze. nic nie przybrala znow. zero. wynik moczu odebralam i jest w porzadku. zaostal kal jeszcze (sic!!). ale juz chyba wiem co sie dzieje, znow mam malo mleka..

mad_die 05.01.11, 21:57 Odpowiedz

OMG....
        Jakie malo mleka????
        Jak czesto karmisz? Karmisz w nocy?
        Mala zna smoczki? Butelki?
        NAdal ma te poduszke na biodra?

justkawb 05.01.11, 22:18 Odpowiedz

Anuszkaania, to juz jest przesada, zeby wazyc dziecko codziennie. Twoja corka nie czytala podrecznikow i wskazowek, wg ktorych ma przybierac okreslona ilosc gram dziennie. Daj jej spokoj tym wazeniem, bo sobie naprawde zycie obrzydzisz. Popatrz na swoje dziecko. Ma waleczki? Sika i robi kupy? Ma okresy w ciagu dnia, kiedy jest zadowolona? Przestan o niej myslec w kategoriach podzialki na wadzie.

justkawb 05.01.11, 22:19 Odpowiedz
        Mialo byc: podzialki na wadze, oczywiscie

Re: *
        anuszkaania 05.01.11, 22:51 Odpowiedz

15.01 mamy kontrole u ortopedy, jest szansa ze bedzie po wszystkim. wiem, ze mam Jej dac spokoj, wiem ale to chyba taki moment ze trzeba dokarmiac? okropnie tego nie chce. kiedy naciskam piers wydostaje sie pare kropel, odciagam b malo, MAla sie zlosci przy piersi. Mala zna smoczek, wlasciwie codziennie go uzywam mysle ze laczeni przez jakies 15min/24h. boje sie i nie weim co robic. widze ze mleka mam mallo. to ze Ona nie przybiera jest jakby kropka nad i. lekarka od dzis chciala bebilon wprowadzic, ja postanowilam poczekac do pon i zobaczyc wtedy. jestm okropnie zla na siebie za lek kt nosze w sobie, ale z drugiej str jak mam przejsc obojetnie wobec faktu ze Mala prawdopodb nie dostaje tyle mleka ile potrzebuje. ma na udach 1 faldke.

Re: *
        basiak36 05.01.11, 23:18 Odpowiedz

> wiem ale to chyba taki moment ze trzeba dokarmiac?

Nie ma takiego momentu, jesli juz to taki gdzie trzeba sie zastanowic co dziecku przeszkadza w prawidlowym ssaniu.

> kiedy naciskam piers wydostaje sie pare kropel, odciagam b malo,

Nie ma znaczenia

>Mala zna smoczek, wlasciwie codziennie go uzywam mysle ze laczeni przez jakies 15min/24h. boje sie i nie weim co robic.

Jesli sie ogranicza dziecku ssanie smoczkiem, to trudno sie dziwic. Smoczek ogranicza ssanie piersi a co za tym idzie, ilosc mleka jaka wypija. Jesli dodatkowo dziecko ssie piers tak jak ssie smoczka, problem gotowy.
        Wiec zamiast myslec o dokarmianiu, odstaw smoczek i zacznij karmic na zadanie. Karmienie na zadanie to takie gdzie karmimy nie ograniczajac piersi smoczkami.

>widze ze mleka mam mallo. to ze Ona nie przybiera jest jakby kropka nad i.
        >lekarka od dzis chciala bebilon wprowadzic, ja postanowilam poczekac do pon i zobaczyc wtedy
        > jestm okropnie zla na siebie za lek kt nosze w sobie, ale z drugiej str jak mam przejsc
        > obojetnie wobec faktu ze Mala prawdopodbnie dostaje tyle mleka ile potrzebuje.

Jak podejsc? Odstawic to co jej mleko ogranicza, czyli smoczka, karmic co 1-2h i dac dziecku mozliwosc sie najadac. Butelka i dokarmianie zbedne. A lekarzom rzadko sie chce szukac przyczyny....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka