Dodaj do ulubionych

Za mało waży ...

12.01.11, 09:11
Moja Gabrysia ma 3 miesiące i 3 tygodnie i waży tylko 5 kg sad ma 65cm.
Urodzeniowa to 3270 a spadkowa 3070. Karmie piersią- czasem, raz-dwa razy w tygodniu dostaje butelkę. Jeszcze sie nie zdarzyło żeby zjadła więcej niż 100ml. Dostaje też herbatkę na lepsze trawienie z Hippa. Ostatnio przez 2 tygodnie przybrała tylko 100g sad martwię się bardzo.
Nasz pediatra mówi że trochę mało i tyle- nic więcej nie robi!!!
Każdy mówi że to dziewczynka że drobna itd- ale mnie jakoś to nie przekonuje.
Mała bardzo ulewa, właściwie wymiotuje.Ssie bardzo krótko- próbowałam odciągać mleko I fazy- żeby więcej tego tłustego jadła ale ona takiego nie chce. Przez to że mało ssie to mam coraz mniej pokarmu. Staram się pobudzać laktację przez odciąganie ale przez nerwy (presja otoczenia i własne wyrzuty sumienia) kiepsko mi to idzie.
Dziewczyny poradzcie coś- poza zmianą pediatry !
Obserwuj wątek
    • mruwa9 Re: Za mało waży ... 12.01.11, 10:04
      odstaw smoczki i herbatki. Dziecko napojone slodkim ulepkiem sila rzeczy nie ma apetytu na jedzenie. Na razie tyle wystarczy- zero smoczkow, herbatek, piers wedle zyczenia mlodej damy, mama ma sie wyluzowac.
      • a4b1 Re: Za mało waży ... 12.01.11, 11:03
        Moja mała też przybierała mało na piersi - jadła często ale krótko bo dookoła wszystko było ciekawsze. Zrobiliśmy badania krwi, moczu, usg, poradziliśmy się innego pediatry i diagnoza była taka sama - taki jej urok. Więc przestałam się przejmować a kiedy skończyła 4 miesiąc dostała kaszkę i stopniowo inne rzeczy. Teraz ma ponad 7 miesięcy, w siatkach centylowych równo w połowie, je prawie wszystko - polecam metodę BLW (np. babyledweaning.pl/ ). Rozwija się bardzo dobrze i przestała byc drobinką a my jesteśmy szczęśliwi że jest zdrowa. Pierś przestała ssać po 6 miesiącu - sama zrezygnowała, pewnie dlatego że ciekawiej było jeść bananka czy mięsko ;) Także radzę się nie przejmować i podejść na luzie do wszystkiego co piszą (np. że do końca 6 miesiąca tylko pierś - dzieci które znam były po prostu głodne po 4, 5 miesiącu tylko na piersi.) Pozdrawiam.
        • monzdr Re: Za mało waży ... 12.01.11, 11:36
          Tak tylko zapytam,skąd wiesz,że te dzieci były po prostu głodne?
          Na luzie można podejść do wszystkiego,pytanie tylko,czy będzie to z korzyścią dla dziecka.
          • dominikanj1 Re: Za mało waży ... 12.01.11, 12:47
            faktycznie, cóż ze ekspert z super pomocnymi nowinkami się tu udzielił-pomoc dla autorki wątku wątpliwa...
            • ola4-0 Re: Za mało waży ... 12.01.11, 13:41
              >Pierś przestała ssać po 6 miesiącu - sama zrezygnowała, pewnie dlatego że ciekawiej było jeść bananka czy mięsko ;) Także radzę się nie przejmować i podejść na luzie do wszystkiego co piszą (np. że do końca 6 miesiąca tylko pierś - dzieci które znam były po prostu głodne po 4, 5 miesiącu tylko na piersi.)

były głodne bo pewnie mamusie wyznawały zasadę karmienia na czas a nie na żądanie:/
              poza tym ciekawe skąd to wiedziały? dzieci im powiedziały?

do autorki wątku jeżeli twoja mała przybiera ok i pediatra nie widzi problemu to bym wyluzowała, więcej wiary w siebie mniej nerwów i głupich myśli, zawsze pomaga:) mówi ci to karmiąca już 16 miesięcy, moja zaczęła "jeść" cokolwiek innego dopiero po skończonym 8 miesiącu, tak chciała:) a że rozwiajała się ok nie widzieliśmy w tym problemu
              powodzenia
              https://www.suwaczki.com/tickers/0158io4pg4eh4yxs.png
              • a4b1 Re: Za mało waży ... 18.01.11, 10:28
                Jesteście matkami, macie dzieci i nie wiecie kiedy są głodne?? Przecież już maleńkie niemowlęta bardzo jasno dają do zrozumienia czego akurat potrzebują - tylko trzeba chcieć się wsłuchać w dziecko i nauczyć z nim porozumiewać już od pierwszych tygodni.
                Każde dziecko jest inne i ma inne potrzeby żywieniowe. Dzieci, które za długo ssą pierś i jedzą tylko "papki" mają problemy z aparatem mowy, zaburza się również funkcja żucia. Dzieci te częściej są "niejadkami", częściej mają problemy ze snem nocnym. Dla mnie to wystarczy aby nie wierzyć ślepo w to co inni chcą nam wmówić - nie zawsze pierś jest najlepszym pokarmem.
                A mleko? Moja mała dostaje mleko z butelki tylko 1 raz dziennie.
                • basiak36 Re: Za mało waży ... 18.01.11, 16:30
                  Dzieci, które za długo s
                  > są pierś i jedzą tylko "papki" mają problemy z aparatem mowy,

Tylko to drugie:) Co masz na mysli 'za dlugo ssaja piers'?
                • monzdr Re: Za mało waży ... 18.01.11, 18:19
                  Karmię 19-miesięcznego syna,problemów z aparatem mowy nie ma żadnych,wręcz przeciwnie.Nie widzę związku między kp a takimi problemami.Niejadkiem może i był wcześniej,na początku rozszerzania diety,ale teraz je chętnie i wszystko.O plusach długiego kp nie będę się rozpisywać,bo są oczywiste,a jeśli ktoś tego nie chce zauważyć,to już nie moja sprawa.Nie chcesz karmić,nie karmisz,ale po co zaraz doszukiwać się w kp wad,w dodatku nieprawdziwych i odradzać je innym mamom?
                  • monzdr Re: Za mało waży ... 19.01.11, 08:20
                    Jeszcze dodam,że mój syn przesypia całe noce,poza okresem 6-12 miesięcy,kiedy rzeczywiście budził się na karmienie,ale zasysał i spał sobie spokojnie dalej.Każdy może mieć jakieś teorie na temat kp,ale czy Twoje są poparte czymś więcej niż własnymi uprzedzeniami?
                    • a4b1 Re: Za mało waży ... 21.01.11, 23:39
                      Poparte badaniami. Proponuję google - najłatwiej tam je znaleść.
                      • monzdr Re: Za mało waży ... 22.01.11, 12:32
                        a4b1 napisała:

> Poparte badaniami. Proponuję google - najłatwiej tam je znaleść.
                        Tak jest najwygodniej napisać.To TY coś sugerujesz,więc Ciebie proszę o dowody,a Ty mi odpowiadasz,że sama mam sobie znaleźć.Mam szukać dowodów na poparcie TWOICH teorii??To po pierwsze,a po drugie,magiczne słowo"badania"nie na wszystkich działa.Jakie badania,przez kogo prowadzone,kiedy,gdzie i kto sponsorował?
                      • basiak36 Re: Za mało waży ... 22.01.11, 22:22
                        a4b1 napisała:

> Poparte badaniami. Proponuję google - najłatwiej tam je znaleść.

Poprosze o linki:)
                        Bo tak sie sklada ze akurat badania wykazuja zupelnie cos innego, nie na darmo natura dala czlowiekowi potrzebe ssania i potrzebe picia mleka matki do pewnego okresu w zyciu.

Koniecznie poprosze o linki do badan ktore wspieraja to co piszesz, google to dla mnie samo w sobie zrodlo nie jest:)
                • mrs.t Re: Za mało waży ... 23.01.11, 20:47
                  >Dzieci, które za długo s
                  > są pierś i jedzą tylko "papki" mają problemy z aparatem mowy, zaburza się równi
                  > eż funkcja żucia. Dzieci te częściej są "niejadkami", częściej mają problemy ze
                  > snem nocnym. Dla mnie to wystarczy aby nie wierzyć ślepo w to co inni chcą nam
                  > wmówić - nie zawsze pierś jest najlepszym pokarmem.

ahahahahhahahaa
        • basiak36 Re: Za mało waży ... 12.01.11, 21:54

>Pierś przestała ssać po 6 miesiącu - sama zrezygnowała, pewnie dlatego że ciekawiej było >jeść bananka czy mięsko ;)

Czyli po 6 mcu zadnego mleka nie dostawala i nadal nie dostaje? Tylko owoce, warzywa i miesko?
    • czerwcowa_anulka Re: Za mało waży ... 12.01.11, 14:25
      Zamiast herbatki hippa podaj pierś - herbatka nie ułatwi trawienia Twojego mleka, nic nie ułatwi jego trawienia bo ono trawi się "samo". A wręcz ma enzymy ułatwiające trawienie innych rzeczy (spróbuj zrobić kaszkę na odciągniętym mleku, po minucie będzie zupełnie płynna dzięki tym enzymom właśnie). Podając pierś zamiast herbatki dasz kalorie, białko i inne potrzebne rzeczy :)

Ja bym się tym wymiotom przyjrzała, Mała nie ma przypadkiem refluksu?

Acha, no i jeśli podajesz kilka razy w tygodniu butelkę ze smoczkiem to może jej się nie chcieć porządnie ssać piersi bo z butelki łatwiej leci. Więc jeśli chcesz podać inne mleko niż Twoje nie rezygnując z karmienia piersią to lepiej np łyżeczką. Ale wtedy spadnie Ci laktacja, więc może lepiej jednak odstaw modyfikowane? A laktację pobudzasz niepotrzebnie, przystawiony ssak pobudzi ją wystarczająco a i Twoje nerwy nie będą nadwyrężane.
      • elewelek22 Re: Za mało waży ... 12.01.11, 19:51
        U nas przyczyną był właśnie refluks... Sprawdź to.
    • basiak36 Re: Za mało waży ... 12.01.11, 21:53
      D
      > ostaje też herbatkę na lepsze trawienie z Hippa. Ostatnio przez 2 tygodnie przy
      > brała tylko 100g sad martwię się bardzo.

No to juz masz sposob na ograniczanie mleka, podawanie zasladzajacych herbatek ktore dziecku nic odzywczego nie dadza poza cukrem. Nie ma sensu ufac za bardzo reklamie, obojetnie czy mowi o 'kojacych wlasciwosciach' czy 'lzejszym trawieniu'. Najlatwiej strawny jest Twoj pokarm. A podanie herbatki ogranicza ilosc mleka jaka dziecko wypija.
      Odstaw butelki, smoczki, herbatki, karm czesciej piersia i powinno byc ok. Nie odciagaj, bo po co. Jak dziecko dobrze ssie wyssie ile potrzebuje.
      I wyluzuj!
    • aphoper1 Re: Za mało waży ... 24.01.11, 15:07
      Kochana, ja też się schizowałam przyrostami (moja Córka też z tych mniejszych), ale dziś - po prawie 1,5 roku, wiem, że niepotrzebnie.
      Po 3mcu ma prawo przybierać wolniej - a do tej pory przybierała bardzo dobrze!!! Większość dzieci podwaja wagę urodzeniową ok. pół roku, Twoja Córka jest na najlepszej do tego drodze.
      Tylko faktycznie nie warto dawać Jej tych herbatek, to puste, bezwartościowe kalorie, które ograniczają ilość zjadanego mleka.
      3maj się i nie denerwuj:)
    • fafulina Re: Za mało waży ... 27.01.11, 15:34
      Dziewczyny dziękuje za wszystkie rady. Sytuacja trochę się zmieniła ostatnio. Odstawiłam całkowicie herbatki-cyc na każde zawołanie. Wybrałam się do innego pediatry- starsza pani która leczyła jeszcze mojego Małża.Zbadała Małą od stóp do głów, zebrała wywiad (kupki, ulewanie) i stwierdziła że Mysia ma nietolerancje mleka krowiego. Nie jest to jeszcze alergia ale wszystko szło w tym kierunku. Ja na dietkę bezmleczną a dla Mysi zupki, kaszki i deserki. Spróbowałyśmy na razie kaszki ryżowej z jabłkiem- wchodzi aż się uszy trzęsą i zupki z ziemniaczka i marchewki- trochę z tym gorzej. Podaje też Delicol i Dicoflor. Za miesiąc mamy się pokazać na kontroli. Lekarka stwierdziła że mała jest o 1kg do tyłu, chociaż przez ostatnie 2 tygodnie przybrała 400g :)
      Karmie dalej piersią, czasem ratujemy się Nan-em HA.
      • basiak36 Re: Za mało waży ... 27.01.11, 21:07

> Ja na dietkę bezmleczną a dla Mysi zupki, kaszki i deserki.

Dla 4 miesiecznego dziecka?? I na dodatek takiego ktore slabo przybiera i ma nietolerancje pokarmowa?
      • mad_die Re: Za mało waży ... 27.01.11, 22:16
        a dla Mysi zupki, kaszki i deserki. Spróbowałyśmy na razie kaszki ryżowej z jabłkiem- wchodzi aż się uszy trzęsą i zupki z ziemniaczka i marchewki- trochę z tym gorzej.

Bój się Boga dziewczyno!
        To dziecko ma 3.5msca!!
        Proszę Cię, przestań robić, to co robisz...
        Tzn dieta tak, ale nie te jedzonka... Proszę...
        Zero smoczków, karmienie na żądanie dziecka, zero herbatek, karmienie w nocy i będzie dobrze. 100g w tydzień to nie koniec świata, Dziecko to nie tucznik, że ma ważyć, tyle ile tabelka powie. Moze taka jej uroda? JAcy Wy, rodzice jesteście? Duzi? A może szczupli?
      • froobek Re: Za mało waży ... 27.01.11, 22:58
        Ło matko! A Ty chcesz, żeby przybrała czy schudła? Jak ma przybrać, to karm wyłącznie piersią.
        I poczytaj siatki centylowe dla dzieci karmionych piersią.
        • fafulina Re: Za mało waży ... 28.01.11, 08:31
          Zupki kaszki i deserki to nie mój wymysł tylko pediatry. Oprócz tego cały czas dostaje pierś-na każde żądanie. W nocy przynajmniej dwa karmienia. Kaszki zaczęłam robić na swoim mleku, nie modyfikowanym i nie rozumiem waszego oburzenia.
          • monzdr Re: Za mało waży ... 30.01.11, 13:38
            Gdybym ja słuchała pediatry,to już dawno bym nie karmiła piersią,a karmię prawie 20 miesięcy.Pediatra to nie wyrocznia,nawet w kwestiach czysto medycznych.Mojego synka kilku pediatrów wpędziło w szpital i antybiotyk dożylnie,a w po zmianie lekarzy na warszawskich okazało się,że dziecko było ZDROWE i niepotrzebnie leczone.A kp to już osobny temat,mało który pediatra naprawdę się na tym zna.Twoje dziecko jest jeszcze malutkie,nie powinno dostawać stałych pokarmów.Na wszystko przychodzi właściwa pora,gdy organizm jest na to gotowy.Poza tym mleko mamy jest bardziej kaloryczne niż zupki,choć często lekarze myślą,że mleko mamy to woda bez wartości i kalorii.Zamiast obrażać się na bardziej doświadczone koleżanki,poczytaj sobie na ten temat na forum.Zrobisz oczywiście jak zechcesz.Najważniejsze jest dobro dziecka...
          • motylek_82 Re: Za mało waży ... 30.01.11, 14:10
            to jeszcze nie zauwazylas ze na tym forum panuje przekonanie ze jak nie karmisz piersia albo nie daj boze podajesz cos innego niz piers to jestes wyrodna matką. Wsluchaj sie w swoje dziecko jak jej smakuja inne pokarmy to dawaj a nie sluchasz fanatyczek piiersiowego karmienia, ktore za chwile smieszaja Cie z blotem.
            • monzdr Re: Za mało waży ... 30.01.11, 14:19
              motylek_82 napisała:

> to jeszcze nie zauwazylas ze na tym forum panuje przekonanie ze jak nie karmisz
              > piersia albo nie daj boze podajesz cos innego niz piers to jestes wyrodna matk
              > ą. Wsluchaj sie w swoje dziecko jak jej smakuja inne pokarmy to dawaj a nie slu
              > chasz fanatyczek piiersiowego karmienia, ktore za chwile smieszaja Cie z blotem
              > .
              Ciekawe,bo akurat na tym jednym jedynym forum nie spotkałam się nigdy z obrzucaniem błotem,złośliwością,chamstwem i agresją,które są wszechobecne na innych forach,za to zawsze znajduję tu cenne i fachowe porady,dzięki którym jako prawdziwa fanatyczka karmienia piersią karmię już 20 miesięcy.Mam,które nie chcą karmić piersią,nikt nie nazywa wyrodnymi,po prostu każdy ma inne priorytety i inny styl życia.Twoja odpowiedź jest o tyle bezsensowna,że temat nie dotyczy "ideologicznego" podejścia do karmienia i tego idiotycznego sporu butelka kontra pierś,ale problemem jest to,że zalecenia pediatry nie są zgodne z zaleceniami WHO i mogą wyrządzić dziecku krzywdę.
              • motylek_82 Re: Za mało waży ... 30.01.11, 15:14
                No bez przesady jaką krzywde?? Ze mama rozszerzy diete dziecka to jemu taka krzywda sie stanie? a co "druga glowa mu wyrosnie czy trzecia reka a moze bedzie przyglupem"? bez paniki.
                • monzdr Re: Za mało waży ... 31.01.11, 09:12
                  motylek_82 napisała:

> No bez przesady jaką krzywde?? Ze mama rozszerzy diete dziecka to jemu taka krz
                  > ywda sie stanie? a co "druga glowa mu wyrosnie czy trzecia reka a moze bedzie p
                  > rzyglupem"? bez paniki.
                  Motylku,delikatności i kultury w Tobie za grosz,a nick taki ładny...Zanim zaczniesz narzekać,że ktoś na tym forum kogoś miesza z błotem,zastanów się nad sobą.To po pierwsze.
                  Po drugie,brak Ci widać elementarnej wiedzy.Nie wiesz,że to,co jemy,ma OGROMNY wpływ na nasze zdrowie?Nawet u dorosłego człowieka dieta jest bardzo istotna,a co copiero u maleństwa,któego organizm dopiero się rozwija.Jednak wnioskując zarówno z treści,jak i stylu Twoich postów,uderzam znowu grochem o ścianę.
            • monzdr Re: Za mało waży ... 30.01.11, 14:31
              I jeszcze jedno.Mamy,które nie chcą karmić piersią,są okropnie przewrażliwione i oburzają się,że nazywa się je wyrodnymi.Ale nazywanie mam karmiących fanatyczkami jest w porządku?
            • basiak36 Re: Za mało waży ... 30.01.11, 16:09
              >Wsluchaj sie w swoje dziecko jak jej smakuja inne pokarmy

O tak, bo dziecko intuicyjnie szuka Sinlacu, przeslodzonego preparatu na gumie karobowej:)))

nie slu
              > chasz fanatyczek piiersiowego karmienia, ktore za chwile smieszaja Cie z blotem
              > .
              Przyznam szczerze ze tak niemilego posta jak Twoj dawno tutaj na forum nie widzialam, wiec moze lepiej najpierw na swoje posty spojrzec:)
              I oczywiscie lepiej sluchac fanatykow sztucznej zywnosci, szczegolnie jesli jeszcze polecaja produkty konkretnych producentow:)
              • fafulina Re: Za mało waży ... 31.01.11, 09:02
                Nie sadziłam że mój post wywoła taką nieprzyjemną dyskusję- potwierdza się - ile ludzi tyle opini. Zadecydowałam- i proszę to uszanować - że Gabrysia będzie dostawać pierś na każde żądanie i oprócz tego będzie dostawać kaszki ryżowe i kleik kukurydziany (na moim mleku- bo mam teraz nadprodukcję) i zupki gotowane w domu. Deserki z owoców z własnego sadu.
                Ciekawe że odkąd wprowadziłam dodatkowe jedzenie- czyli od tygodnia- częściej budzi się na nocne karmienie. Wcześniej ustabilizowało się jedzenie o 19 potem 22 i do 5 była cisza. Teraz je o 19, 22, 24, 3, 5, 7. Czy wasze dzieciaczki też miały taką zmianę?
                • monzdr Re: Za mało waży ... 31.01.11, 09:07
                  Może po prostu jest głodna?I to może potwierdza nasze teorie.Ale oczywiście masz prawo robić,co zechcesz i szanujemy to:) Sama prosiłaś o pomoc i poradę.
                • mad_die fafulina 31.01.11, 13:03
                  Wiesz, dostaje za mało mleka za dnia, to sobie nocą nadrabia.
                  Niestety.
                  To Twoje dziecko i zrobisz jak uważasz, ale wg mnie (i większości dzeiwczyn tutaj) dziecko czteromiesięczne nie jest w stanie przyswoić innego jedzenia niż mleko mamy tak dobrze, jak przyswaja własnie mleko mamy.

Zrobisz jak zechcesz, nikt Cię tu szykanował za to nie będzie, ale zastanów się podwójnie, zanim podejmiesz jakąkolwiek decyzję.

Wg mnie karmiąc w nocy, rezygnując ze smoczków i butelek, wyszlibyście na prostą.
                  Ale to wg mnie.
                  • mad_die Re: fafulina 31.01.11, 13:06
                    A poza tym, jak jej podajesz te kaszki i kleiki? Butelką? Czy zjada łyżeczką? Przecież ona nie siedzi, więc nie masz fizycznej możliwości nakarmić jej łyżeczką. No chyba, że na leżąco, ale to jest niezdrowe i grozi zakrzuszeniem.
                • basiak36 Re: Za mało waży ... 31.01.11, 13:27
                  fafulina napisała:

> Nie sadziłam że mój post wywoła taką nieprzyjemną dyskusję- potwierdza się - il
                  > e ludzi tyle opini.

Niestety sa opinie, a sa tez widzimisie, wynikajace z braku wiedzy, dostepu do informacji, etc. Ja osobiscie nigdy nie polegam na opiniach tych ktorzy nie maja uzasadnienia logicznego dla swojej opini:)

> Ciekawe że odkąd wprowadziłam dodatkowe jedzenie- czyli od tygodnia- częściej b
                  > udzi się na nocne karmienie.
                  Normalne, nadrabia zaleglosci z dnia. Dostaje jedzonka w dzien, co za tym idzie mniej mleka, plus organizm dziecka w tym wieku jescze nie do konca radzi sobie z wchlanianiem skladnikow odzywczych z jedzonek. Wiec dziecko nadrabia w nocy, bo z pokarmu latwiej w tym wieku uzyskac kalorie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka