Dodaj do ulubionych

straszny ból

06.02.11, 11:11
Witam mam problem z jedną piersią, moje dziecko ma 6 tygodni i cały czas karmię je piersią. Lewa pierś od samego początku sprawia mi wiele kłopotów mam naderwany sutek - smaruję maścią maltan i przemywam szałwią i nie widzę poprawy, w 4 tygodniu po porodzie miałam zapalenie tej piersi przyjmowałam antybiotyk - Taromentin, ale dzisiaj w nocy znowu rozbolała mnie ta pierś dokładnie w tym w miejscu, gdzie był stan zapalny, nie czuję tam żadnych zgrubień, pierś jest miękka, nie jest zaczerwieniona, karmiłam dziecko z tej piersi ale sprawia mi to niesamowity ból. Po karmieniu też odczuwam w tym miejscu dziwne pieczenie, a czasem kłucie. Czy ktoś wie co to może oznaczać? Nie mam już siły a bardzo chciałabym karmić piersią, proszę o pomoc
Obserwuj wątek
    • mad_die Re: straszny ból 06.02.11, 13:34
      To pewnie jakis miejscowy zastój wynikający ze złej techniki ssania bądź ucisku tej piersi.
      Nosisz dobry stanik? To podstawa. Zeby nie uciskał nic.
      A druga ważna rzecz, jeśli nie ważniejsza od stanika - to dziecko , które prawidłowo ssie. Czy maluch zna smoczki i/lub butelki? Jesli tak, to najwyzszy czas sie z nimi pożegnac i popracować nad prawidłowym ssaniem i przystawianiem do piersi:
      nbci.ca/index.php?option=com_content&view=article&id=75:when-latching&catid=5:information&Itemid=17
      Na ból weź paracetamol lub nurofen/ibuprofen, połóz się do łózka, odpocznij, dziecię niech ssie tę pierś często i długo, z różnych pozycji (pod górkę, do góry nogami, na leżąco, na siedząco, spod pachy itp.). Ważne, byś tak mogła przystawić dziecko, aby jego bródka "masowała" to miejsce bolące - to pozwoli kanalikom szybciej się udrożnić.
      No i oczywiście odpoczynek. Plus pozbycie się wszelkich zakłócaczy ssania.
    • bibina Re: straszny ból 06.02.11, 14:30
      Podpisuje sie pod tym, co napisala mad_die. Odpoczynek i relaks z dzieckiem przy piersi moze zdzialac cuda, jesli to jest zastoj. W moim przypadku zawsze zastoje bylyzwiazane z uciskiem, lub stresem/pospiechem/braniem na siebie zbyt duzo spraw.

Warto tez sprawdzic opcje grzybica piersi, jesli piecze po karmieniu, to moze byc to. Mialam, przechodzilam, bol jest rzeczywiscie ostry. Tu w Anglii dali mi na to clotrimazolum, maly tez byl leczony na plesniawki.

Trzymaj sie!
    • jaffoo Re: straszny ból 08.02.11, 15:02
      mi na bolące sutki pomagała maść z Flosleku (do pielęgnacji sutków z serii for mum). Ale widzę że Twój problem zdecydowanie wymaga konsultacji z lekarzem.
    • malwina.okrzesik Re: straszny ból 09.02.11, 13:20
      To naderwany sutek jest najprawdopodobniej sprawcą tych trudności. Jeśli smarowanie maścią, szałwia nie pomogły znaczy to, że przyczyna "niegojenia" nie ozstała dobrze rozpoznana.
      Pierwsza sprawa to oczywiscie dobra technika karmienia, tu warto by było udać się do fachowca od laktacji, zeby zobaczyć gdzie jest błąd. Gdy brodawka długo nie goi się , rana stanowi 'zaproszenie" dla bakterii (np. gronkowca, który mieszka na skórze u znacznej części populacji i nie przeszkadza), które wnikają za skóry wgłąb piersi, powodując stan zapalny. Nie została Pani dobrze wyleczona i jest pewnie nawrót stanu zapalnego; leczenie zapalenia piersi powinno trwać 10 dni i lepszy by był inny antybiotyk. Po leczeniu antybiotykiem najprawdopodobniej przyplątała się grzybica, bo takie leczenie zmienia florę bakteryjną skóry. Stąd uczucie pieczenia, kłucia.
      Proponuję:
      1.poprawić technikę karmienia, często karmić z chorej piersi, po karmieniu zimny okład na chorą pierś
      2.zrobić posiew pokarmu i dobrać dobrze antybiotyk, leczyć się od razu, samo nie przejdzie (albo przejdzie i zapalenie powróci za jakiś czas)
      3. leczyc grzybicę piersi: buzię dziecka przemywać nystatyną kilka razy dziennie, brodawki nystatyna lub clotrimazolem. Nie smarować pokarmem, maściami, bo to wzmaga namnażanie się grzyba. Wietrzyć brodawki. Leczenie grzybicy 14 dni!!! Nawet jak już nie piecze.
      4.dużo odpoczynku!!! TO BARDZO WAŻNE!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka