Dodaj do ulubionych

Zapalenie piersi po raz 4 :(

21.03.11, 17:40
Nie wiem ci robię nie tak, ale w ciągu niecałych 3 msc. przechodzę już czwarte zapalenie piersi.
Pierwsze dwa razy jakoś sama sie uporałam, kolejne dwa już przy pomocy antybiotyku :( Gorączka 39 st. :(
Ubieram się ciepło, mały ssie dobrze, mleka nie mam za dużo. Jedyne co mi przychodzi do głowy, to może to, że jak karmie w nocy to zasypiam i pierś marznie trochę.

Gdzie popełniam błąd?
Obserwuj wątek
    • justkawb Re: Zapalenie piersi po raz 4 :( 21.03.11, 17:46
      A jak czesto karmisz?
      • matokk Re: Zapalenie piersi po raz 4 :( 21.03.11, 17:50
        justkawb napisała:

> A jak czesto karmisz?

W nocy ze 3 razy,a w ciągu dnia co 1- 1,5 - 2 godz. Maluszek lubi powisiec na piersi. Przed spacerem karmię piersią i dokarmiam 60ml mm.Wtedy jest przerwa 3 godziny.
        • justkawb Re: Zapalenie piersi po raz 4 :( 21.03.11, 18:07
          Pytalam o czestotliwosc karmienia, bo czasem karmienie wg zegarka moze prowadzic do zastojow, a w konsekwencji do zapalenia. Dlaczego dokarmiasz mm?
    • kaeira Re: Zapalenie piersi po raz 4 :( 21.03.11, 17:54
      Zapalenie piersi NIGDY nie bierze się z zimna, przemarznięcia, przewiania czy przeziębienia.
      Od tego nie robią się zastoje, zapalenia, nie braknie mleka - w ogóle z laktacją nie dzieje się nic. Na sto procent, wielokrotnie potwierdzane przez ekspert forum.
      (Natomiast u niektorych (niewielu) kobiet bywa czasami tak, że sutki bardzo boleśnie bezpośrednio reagują na zimno czy chłód ale to co innego., nietypowa reakcja naczyń krwionośnych) .

A co do nawracających zapaleń - często to jakis problem z techniką ssania, pozycją karmienia, albo np. stanikiem. Możę byc niedoleczone poprzednie zapalenie. Ale też są kobiety, którym to się po prostu zdarza, mają taką tendencję.
      Zobacz np. tu:
      forum.gazeta.pl/forum/w,570,104457862,104457862,nawracajace_zapalenie_piersi.html

Nawracające zastoje należy koniecznie skonsultować z dobrym fachowcem od laktacji- może potrzebna jest jakas korekta ssania albo pozycji?

Strategia pomocnicza (poza najważniejszym, czyli konsultacją z doradcą):
      Przy nawracających zastojach czy zatkaniach kanalika że wielu kobietom pomaga
      zażywanie lecytyny. (Zaleca się ok. 1200 mg 3-4 razy dziennie. Dawkę
      można stopniowo zmniejszać jeżeli zastój/zapalenie nie powraca.
      Link (ang.): www.kellymom.com/nutrition/vitamins/lecithin.html

Czasami zaleca się siemię lniane, także picie dużej ilości płynów oraz poważne ograniczenie tłuszczów zwierzęcych w diecie.

--
      *Nikt nie spodziewa się laktacyjnej inkwizycji*
      • matokk Re: Zapalenie piersi po raz 4 :( 21.03.11, 18:01
        Karmię w pozycji na leżąco w nocy, w ciągu dnia korzystam z poduszki do karmienia. Na początku mały się denerwował, bo mam małe sutki, po tym jak mi popękały i użyłam nakładek, nie chce ssać bez nich, jest mu wygodnie.
        • matokk Dzięki kaeira 21.03.11, 18:03
          A wszyscy mi mówią żebym opatulała piersi :)
          • kaeira Re: Dzięki kaeira 21.03.11, 19:02
            matokk napisała:
            > A wszyscy mi mówią żebym opatulała piersi :)

Bo to popularny mit. Ale mit :-)

Skoro stosujecie kapturki, to jednak raczej je należy winić za problem. Nie na pewno, ale prawdopodobnie, bo z kapturkami tak często bywa.
            Wklejam wypowiedz poprzedniej ekspert forum:
            -----------------------------------------------------
            monika_staszewska 07.07.06, 14:17 zarchiwizowany
            Karmienie przez nakładki silikonowe może (ale nie musi) zmniejszać produkcje
            mleka czy tez być przyczyną problemów z piersiami takimi jak np. zastoje czy
            zapalenia piersi. Ssanie kapturka (podobnie jak smoczka) powoduje nieco inne
            uwypuklenie podniebienia niż ssanie samej piersi.
            Kapturki cieszą się nienajlepsza sławą przede wszystkim z powodu wpływu na
            wysokość produkcji mleka. Ale osobiście znam dwie Panie, które karmiły przez
            kapturki ponad rok i były to udane karmienia, bez problemów z piersiami. Ale
            być może to tylko wyjątki potwierdzające regułę, bo trochę więcej znam Pań,
            które miały jednak problemy.
            Gdyby chciała Pani z nich
            zrezygnować proponuję metodę stopniową, raz na kilka dni odcina się fragmencik
            kapturkowej brodawki (najpierw samą tareczkę, w której są dziurki, a następnie
            milimetrowe czy dwumilimetrowe okręgi) i jak już cała zniknie podaje się samą
            pierś. Taką stopniową zmianę dzieci zwykle aprobują, bo jej właściwie nie
            zauważają.
            pozdrawiam
            monika staszewska
            -----------------------------------------------------
    • alis82 Re: Zapalenie piersi po raz 4 :( 21.03.11, 22:13
      A robila posiew mleka? Najczesciej przyczyna zapalenie piersi jest bakteria - zazwyczaj gronkowiec. BYc moze antybiotyknie dzial na ten szczep. Ja zrobilabym posiew.
    • malwina.okrzesik Re: Zapalenie piersi po raz 4 :( 22.03.11, 12:42
      Przy stosowaniu kapturka pierś może być niedokładnie opróżniania i to może powodować stany zapalne i zastoje.
      Nawracające zapalenie to zawsze wskazanie do posiewu.
      Czym Pani była wcześniej leczona i jak długo podawany był antybiotyk?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka