Dodaj do ulubionych

Żeń szeń a KP

29.03.11, 13:55
Przed ciążą piłam preparat z żeń szeniem, który bardzo dobrze na mnie wpływał. Teraz czuję się osłabiona i często senna, bez energii. Czy podczas karmienia piersią zabronione jest przyjmowanie preparatów z żeń szeniem czy jednak dopuszczone? Mój syn ma 3 tygodnie i jest karmiony tylko piersią.
Będę wdzięczna za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • kaeira Re: Żeń szeń a KP 29.03.11, 19:43
      Akurat żeń-szeń jest przeciwwskazany, tak samo jak senes, kruszyna, dziurawiec i szałwia (bo może przyhamować laktację).

Ale mozna:
      Pokrzywę, melisę, malinę, lipę, bez czarny, rumianek, bratek, chmiel, rozmaryn,
      tymianek, skrzyp, herbata pu-erh, yerba mate, miętę, kozłek lekarski (te dwa ostatnie lepiej nie w wielkich ilościach czy koncentracjach)

Dodatkowo, ogromną większość "zwykłych" witamin, mikroelementów i innych suplementów bez recepty w normalnej, dopuszczalnej dawce - mozna brać. Ekspert forum wielokrotnie to potwierdzała.
      Np. oK są także wapno, magnez, chrom, cynk, lecytyna, witaminy wszelakie w normalnych dawkach, preparaty z błonnikiem, L-karnityna, omega-3, czosnek, CLA, preparaty ananasowe.
      • seala1 Re: Żeń szeń a KP 29.03.11, 19:47
        Wielkie dzięki za wyczerpującą odpowiedź :-)
        • kaeira Re: Żeń szeń a KP 30.03.11, 09:24
          Żeby było jasne - to o hamowaniu laktacji dotyczy szałwii, żeń-szeń jest przeciwwskazany z innych powodów.
          • seala1 Re: Żeń szeń a KP 30.03.11, 10:22
            Kurcze, a tutaj znalazłam odpowiedź poprzedniego eksperta....
            forum.gazeta.pl/forum/w,570,104241841,,geriavit_z_zen_szeniem_a_karmienie_piersia.html?v=2
            • kaeira Re: Żeń szeń a KP 30.03.11, 10:32
              Wiem, że p. Monika tak pisała.
              I o ile mam najgłębszy szacunek dla jej ogromnej wiedzy i sądzę, że prawie nigdy się nie myli, tak w tym przypadku będę jednak wierzyć wielu b. dobrym fachowym źródłom ang-jęz, które twierdza inaczej.

Przykłady:
              "[...] herbs that should not be used by breastfeeding mothers, such as ginkgo or ginseng" - to opinia dr. Ruth Lawrence, jednej z największych światowych autorytetów co do karmienia. (Ginkgo to miłorząb)
              www.breastfeeding.com/reading_room/herbs.html

jeszcze:
              drjaygordon.com/breastfeeding/ginseng.html
              www.kellymom.com/herbal/herbs_to_avoid.html
              • seala1 Re: Żeń szeń a KP 30.03.11, 11:46
                Odpuszczę ten żeń szeń...wolę spać w nocy:-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka