Dodaj do ulubionych

kp a włosy

12.04.11, 11:25
Wypadaja mi strasznie włosy. Czy karmiąc piersią można brać jakieś tabletki wspomagające?
Macie jakieś swoje sposoby na wszechobecne włosy w domu i jakaś ich odbudowa żeby nie zaszkodzić maluszkowi
Obserwuj wątek
    • momago Re: kp a włosy 12.04.11, 11:33
      Nie wiem ile czasu po porodzie jesteś, ale w pewnym momencie włosy rzeczywiście się sypią. Moim zdaniem nie ma to związku z kp. Zadbaj żeby w diecie były produkty bogate w selen (brązowy ryż, pszenica, pestki dynii, drób). Organizm musi dojść do równowagi po wszystkich przejściach hormonalnych.
    • agusia.24 Re: kp a włosy 12.04.11, 11:49
      mnie 3 msc po porodzie wypadło pół włosów,obcięłam je na krótko,bo miałam dość, wszędzie były, łykałam Prenatal, teraz mam miliony takich małych odrastających włosków, wygląda to nie zbyt,ale dobrze że odrastają, żadnych specyfików nie stosowałam z racji braku czasu
    • kaeira Re: kp a włosy 12.04.11, 11:57
      Tracenie włosów po ciąży jest normalne i nie ma nic wspólnego z karmieniem. Odczuwa je w pewnym stopniu ok. połowa kobiet. Zależy to od hormonów ciążowych a potem ich braku. (Jeżeli włosy wypadają, najostrzejsza faza tracenia włosów jest zwykle ok 3-4 miesiące po porodzie, a włosy wracają do siebie od 6m do roku po
      porodzie.)

Cytat z p. Moniki Staszewskiej (poprzedniej ekspert forum):

--------------
      monika_staszewska 30.03.07, 12:46 zarchiwizowany

Wypadanie włosów kilkanaście tygodni po porodzie to zupełnie normalna sprawa -
      w ciąży zapomniały, że wypaść trzeba i teraz im się przypomina, wypadają i te z
      ciąży i na bieżąco, wiec widać większe ilości. Oczywiście może się Pani wspomóc
      preparatami typu skrzyp polny, czy Ha-Panthoten, dodatkowo też szamponami. Ale
      proszę się nie
      obawiać, ze jeszcze chwila i Pani wyłysieje - tak się nie stanie. A jeśli brak
      nabiału to jedyne ograniczenie, najlepiej jest czerpać jednak witaminy i
      mikroelementy z ich naturalnych źródeł, więc bardzo dobrze by było gdyby jadała
      Pani wiele różnych produktów - z naciskiem na warzywa, owoce, zboża w różnej
      postaci w tym kiełki, pestki, nasiona, rodzynki i inne suszone owoce, orzechy,
      ryby, drożdże, jaja, mięso itd..
      -----------------------

Można pomocniczo brać suplementy, ale nie będzie to miało zasadniczego znaczenia. Przy karmieniu dozwolone są m.in. magnez, chrom, cynk, lecytyna, witaminy wszelkie, preparaty z błonnikiem, L-karnitynę, omega-3, skrzyp, Ha-Panthoten - wszystko potwierdzane wielokrotnie przez p. Monikę.
    • zuzanna1981 Re: kp a włosy 12.04.11, 19:28
      Potwierdzam...suplementy nie pomagały, ale miejscowo, a może siła sugestii?, szampon z czarnej rzepy... wypadały ponad 4 mce, potem coraz mniej, a teraz odrastają jak szalone:)
    • malwina.okrzesik Re: kp a włosy 13.04.11, 14:35
      Idzie maj, napar z młodej, świeżej pokrzywy (rośnie wszędzie, zbierać jednak tę dalej od dróg) popijać przez cały dzień przez kilka miesięcy- świetne źródło mikroelementów. Zbierać dużo i z części robić napar a resztę suszyć, bo właśnie ta młoda jest najbardziej wartościowa i znakomicie poprawia kondycję włosów. Polecam.
      • maff1 Re: kp a włosy 13.04.11, 15:24
        i trzeba mieć urozmaiconą dietę
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka