tolapl 11.05.04, 07:06 Moja mała ma 12 dni, i codziennie domaga się wiecej pokarmu, a ja odciągając mleko martwię się, że mi go nie wystarczy. POdzielcie się jak rosło zaporzebowanie waszych dzieci na pokarm. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
12ss Re: ile jedzą noworodki? 11.05.04, 10:34 takie dziecko je od 50-80 ml.moje jadło nawet 40 ml a czsami i 90 ml.zebys sie nie martwiła cz Ci zabraknie to najlepiej mniej 1 opakowanie mleczka modyfikowanego w zapasie,ale otwórz wtedy kiedy bedziesz musiala dokarmic bo takie mleko otwarte trzeba zuzyc do 3 tygodni.kup sobie bebilon1 lub nan1 - dobre mleczko.nic sie nie stanie jak raz dziennie dokarmisz,ja tak robie do dzisiaj,synek skonczył 4 miesiace.a od poczatku zuzyłam 3 puszki mleka po 400g - przez 4 miesiace. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
martausia Re: ile jedzą noworodki? 11.05.04, 15:33 mleka będzie tyle, ile Twoja mała będzie chciała zjeść. Laktacja dostosowuje się do potrzeb dziecka. Oczywiście jeśli mama się nie odchudza... Odpowiedz Link Zgłoś
bruksia Re: ile jedzą noworodki? 11.05.04, 22:49 nie do końca z tym dostosowaniem się mleka u mnie się sprawdza (bardzo mnie to stresuje). jak mała śpi normalnie (ok 3 godz.) to się wyrabiam z produkcją, ale jak obudzi się przed czasem po 1 godz. od karmienia (głównie z powodu męczących bąków) to ja mam tylko 10 ml mleka. Koszmar. Piję już bawarkę, ziółka i karmi i nic. Powiedzcie ile tego trzeba pić dziennie i jak długo by były efekty? Odpowiedz Link Zgłoś
2004r1 Re: ile jedzą noworodki? 12.05.04, 05:54 nie martw sie jak brakuje ci pokarmu to dokarm raz czy dwa w ciagu dnia mlekiem modyfikowanym to sie nic nie stanie a nie bedziesz sie stresowała-a od stresów pokarm zanika. jak sie stresuje to nie mam czym nakarmic dziecka i wtedy je sztuczne-dlatego staram sie nie stresowac.pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
yasmin24 Re: ile jedzą noworodki? 12.05.04, 14:16 A ja Ci odradzam dokarmianie melkiem modyfikowanym. Mnie pediatra tez chciala wmowic, ze mam za malo pokarmu i kazała iśc od apteki. Zryczałam się wtedy, ale nie poddałam, rozmawiałam z 2 innymi lekarzami i oni absolutnie odradzili dokarmianie. Jedna pani doktór uświadomiła mi, ze po prostu za mało piję, kazała codziennie rano postawić 2 półtoralitrowe butle wody niegazowanej, które do wieczora muszą zniknąć. I pomogło, teraz mam mleka bardzo dużo. Oczywiście pozwalalam synkowi ssać ile chce, czasem nie wstawaliśmy z łóżka. Gosia i Albert (03.03.2004) Nowe fotki Albercika Odpowiedz Link Zgłoś
2004r1 do yasmin24 12.05.04, 14:53 nie prawda można dokarmiać.A co powiesz na to jak ja piję 4 do 5 litrów dziennie od 4 miesięcy i muszę jednak dokarnmiać.to co mam pić 10 litrów? można dokarmiać ale wtedy trzeba dopajać herbatkami. Odpowiedz Link Zgłoś
yasmin24 Re: do yasmin24 12.05.04, 15:44 Wiesz, mi tez bylo bardzo ciezko, ale nie poddalam sie. Rozumiem, ze czasem trzeba dokarmiac, ale w wiekszosci to matki ida na latwizne z butla. Ja tez bylam temu bliska, ale sie nie poddalam i teraz sa efekty tych moich tzw. "pustych piersi" Wczoraj rozmawialam z sasiadka, ktora ma 2-tygodniowego synka, ktos madry polecil jej dokarminie i teraz maluch nie chce ssac piersi, mimo, ze dziewczyna ma duzo pokarmu. Dlatego uważam, że nalezy najpierw spróbowac zrobić wszystko, aby dziecko jadło tylko z piersi. A jesli sie nie da i są wskazania medyczne do dokarmiania to wtedy lecimy do apteki i kupujemy mleczko :)) Odpowiedz Link Zgłoś
2004r1 Re: do yasmin24 12.05.04, 16:06 nieprawda,kazda kobieta indywidualnie ma pokarm.ja mam co jakis czas pokarm w piersiach-czuje poprostu,jak przystawiam dziecko to płacze bo nic nie leci.musze odczekac jakis czas,on nie lubi mleka modyfikowanego-je bo musi-ja tez nie mam wyjscia,mam mało pokarmu. po tym co pije powiinam miec w nadmiarze. Odpowiedz Link Zgłoś
netka73 Re: do yasmin24 12.05.04, 17:17 ja bym ci radzila czesciej sciagac pokarm. jak Mala spi ponad 3 godz., to nie czekaj az sie obudzi, sprobuj sciagnac wczesniej. moja Mala w ogole nie sscie piersi, a ja dzieki systematycznemu sciaganiu co 3 godz doszlam do tego, ze teraz sciagam nawet 200ml (z obu piersi). To jest juz oczywiscie za duzo i walcze teraz, by to zmniejszyc. A! jeszcze jedno - dbaj o swoj wypoczynek. Nawet przy mojej super laktacji, przy zmeczeniu "wyduszam" gora 60ml! powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
cardamomo Re: ile jedzą noworodki? 12.05.04, 19:31 Moja córeczka ma 15 dni. Położna powiedziała mi, że noworodek jednorazowo może zjeść tyle, ile ma dni x 10 ml i tak aż do ilości 100 ml. Przez kilka dni po porodzie dokarmiałam małą butlą, bo miałam mało pokarmu i nie zgadzam się z tym, że jak się kilka razy poda butlę, to dziecko nie będzie chciało piersi. W 6 dobie mleko poleciało i wtedy butlę odstawiłam. I wygląda na to, że dzidzia jest najedzona. Położna powiedziała mi również, że karmienie na żądanie powinno się odbywać co 1,5-3 godz. Jak moja marudzi po godzinie, staram się ją "przetrzymać" - podaję jej np. koperek do picia. Może Twoje maleństwo nie jest głodne, a chce się po prostu poprzytulać? Dla takiego maluszka przyssanie się do piersi jest lekiem na wszystko, nie tylko na głód. Ja popijam też herbatkę dla karmiących Hippa i zioła Fito Mix. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś