Dodaj do ulubionych

ile jedzą noworodki?

11.05.04, 07:06
Moja mała ma 12 dni, i codziennie domaga się wiecej pokarmu, a ja odciągając
mleko martwię się, że mi go nie wystarczy. POdzielcie się jak rosło
zaporzebowanie waszych dzieci na pokarm.
Obserwuj wątek
    • 12ss Re: ile jedzą noworodki? 11.05.04, 10:34
      takie dziecko je od 50-80 ml.moje jadło nawet 40 ml a czsami i 90 ml.zebys sie
      nie martwiła cz Ci zabraknie to najlepiej mniej 1 opakowanie mleczka
      modyfikowanego w zapasie,ale otwórz wtedy kiedy bedziesz musiala dokarmic bo
      takie mleko otwarte trzeba zuzyc do 3 tygodni.kup sobie bebilon1 lub nan1 -
      dobre mleczko.nic sie nie stanie jak raz dziennie dokarmisz,ja tak robie do
      dzisiaj,synek skonczył 4 miesiace.a od poczatku zuzyłam 3 puszki mleka po 400g -
      przez 4 miesiace.
      pozdr
    • martausia Re: ile jedzą noworodki? 11.05.04, 15:33
      mleka będzie tyle, ile Twoja mała będzie chciała zjeść. Laktacja dostosowuje
      się do potrzeb dziecka. Oczywiście jeśli mama się nie odchudza...
      • bruksia Re: ile jedzą noworodki? 11.05.04, 22:49
        nie do końca z tym dostosowaniem się mleka u mnie się sprawdza (bardzo mnie to
        stresuje). jak mała śpi normalnie (ok 3 godz.) to się wyrabiam z produkcją, ale
        jak obudzi się przed czasem po 1 godz. od karmienia (głównie z powodu męczących
        bąków) to ja mam tylko 10 ml mleka. Koszmar. Piję już bawarkę, ziółka i karmi i
        nic. Powiedzcie ile tego trzeba pić dziennie i jak długo by były efekty?
        • 2004r1 Re: ile jedzą noworodki? 12.05.04, 05:54
          nie martw sie jak brakuje ci pokarmu to dokarm raz czy dwa w ciagu dnia
          mlekiem modyfikowanym to sie nic nie stanie a nie bedziesz sie stresowała-a od
          stresów pokarm zanika.
          jak sie stresuje to nie mam czym nakarmic dziecka i wtedy je sztuczne-dlatego
          staram sie nie stresowac.pozdr
          • yasmin24 Re: ile jedzą noworodki? 12.05.04, 14:16
            A ja Ci odradzam dokarmianie melkiem modyfikowanym. Mnie pediatra tez chciala
            wmowic, ze mam za malo pokarmu i kazała iśc od apteki. Zryczałam się wtedy, ale
            nie poddałam, rozmawiałam z 2 innymi lekarzami i oni absolutnie odradzili
            dokarmianie. Jedna pani doktór uświadomiła mi, ze po prostu za mało piję,
            kazała codziennie rano postawić 2 półtoralitrowe butle wody niegazowanej, które
            do wieczora muszą zniknąć. I pomogło, teraz mam mleka bardzo dużo. Oczywiście
            pozwalalam synkowi ssać ile chce, czasem nie wstawaliśmy z łóżka.

Gosia i Albert (03.03.2004)
            Nowe fotki Albercika
            • 2004r1 do yasmin24 12.05.04, 14:53
              nie prawda można dokarmiać.A co powiesz na to jak ja piję 4 do 5 litrów
              dziennie od 4 miesięcy i muszę jednak dokarnmiać.to co mam pić 10 litrów?
              można dokarmiać ale wtedy trzeba dopajać herbatkami.
              • yasmin24 Re: do yasmin24 12.05.04, 15:44
                Wiesz, mi tez bylo bardzo ciezko, ale nie poddalam sie. Rozumiem, ze czasem
                trzeba dokarmiac, ale w wiekszosci to matki ida na latwizne z butla. Ja tez
                bylam temu bliska, ale sie nie poddalam i teraz sa efekty tych moich
                tzw. "pustych piersi"
                Wczoraj rozmawialam z sasiadka, ktora ma 2-tygodniowego synka, ktos madry
                polecil jej dokarminie i teraz maluch nie chce ssac piersi, mimo, ze dziewczyna
                ma duzo pokarmu. Dlatego uważam, że nalezy najpierw spróbowac zrobić wszystko,
                aby dziecko jadło tylko z piersi. A jesli sie nie da i są wskazania medyczne do
                dokarmiania to wtedy lecimy do apteki i kupujemy mleczko :))
                • 2004r1 Re: do yasmin24 12.05.04, 16:06
                  nieprawda,kazda kobieta indywidualnie ma pokarm.ja mam co jakis czas pokarm w
                  piersiach-czuje poprostu,jak przystawiam dziecko to płacze bo nic nie
                  leci.musze odczekac jakis czas,on nie lubi mleka modyfikowanego-je bo musi-ja
                  tez nie mam wyjscia,mam mało pokarmu. po tym co pije powiinam miec w nadmiarze.
                  • netka73 Re: do yasmin24 12.05.04, 17:17
                    ja bym ci radzila czesciej sciagac pokarm. jak Mala spi ponad 3 godz., to nie
                    czekaj az sie obudzi, sprobuj sciagnac wczesniej.

moja Mala w ogole nie sscie piersi, a ja dzieki systematycznemu sciaganiu co 3
                    godz doszlam do tego, ze teraz sciagam nawet 200ml (z obu piersi). To jest juz
                    oczywiscie za duzo i walcze teraz, by to zmniejszyc.

A! jeszcze jedno - dbaj o swoj wypoczynek. Nawet przy mojej super laktacji,
                    przy zmeczeniu "wyduszam" gora 60ml!

powodzenia!
    • cardamomo Re: ile jedzą noworodki? 12.05.04, 19:31
      Moja córeczka ma 15 dni.
      Położna powiedziała mi, że noworodek jednorazowo może zjeść tyle, ile ma dni x
      10 ml i tak aż do ilości 100 ml.
      Przez kilka dni po porodzie dokarmiałam małą butlą, bo miałam mało pokarmu i
      nie zgadzam się z tym, że jak się kilka razy poda butlę, to dziecko nie będzie
      chciało piersi.
      W 6 dobie mleko poleciało i wtedy butlę odstawiłam. I wygląda na to, że dzidzia
      jest najedzona.
      Położna powiedziała mi również, że karmienie na żądanie powinno się odbywać co
      1,5-3 godz. Jak moja marudzi po godzinie, staram się ją "przetrzymać" - podaję
      jej np. koperek do picia.
      Może Twoje maleństwo nie jest głodne, a chce się po prostu poprzytulać? Dla
      takiego maluszka przyssanie się do piersi jest lekiem na wszystko, nie tylko na
      głód. Ja popijam też herbatkę dla karmiących Hippa i zioła Fito Mix.
      Pozdrawiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka