maykaf 05.07.11, 10:32 Mała ma 3 miesiące czy pozwalać jej na ssanie kciuka . najczesciej zdarza się ze ssie przy zasypianiu. Boję się że póżniej nie bede mogla jej oduczyć. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jennygeenie Re: Ssanie kciuka 05.07.11, 12:34 Moja skończyła 6 mcy i już kciuk jej się odwidział, a też go namiętnie i długo ssała i nawet podczas karmienia próbowała przemycić - bo nie ma to jak pierś i kciuk jednocześnie - normalnie hedonizm na całego ("double the pleasure") ;-) Babcia, ciocie i inni życzliwi ciągle mi mówili, żebym wyjmowała i robili z tego wielkie halo, ale ja stwierdziłam, że taki etap rozowjowy i tyle i nic z tym nie robiłam. Pozwalam jej odkrywać świat tak jak ona chce - póki co przynajmniej ;-) Potem były inne palce, całe piąstki i znowu kciuk. A teraz już ją inne rzeczy interesują i o kciuku zapomniała, za to wkłada do buzi stópki, wszelkie zabawki, kocyki i cokolwiek tylko uda jej się złapać w rączkę. Ostatnio jak przechodziłyśmy obok wózka to się wygięla w bok i go złapała za rączke/uchwyt i próbowała przyciagnąć jak wszystko inne do buźki - jakież było zdziwienie i rozczarowanie, że nie wyszło ... he he ;-) Ale ja nie radzę, bo ekspertem nie jestem, doświadczenie też marne - pierwsze dziecko dopiero 6 miesięcy, piszę tylko jakie ja mam do tego podejście. Gdyby ssała nadal tylko kciuka po skończonym pół roku albo bliżej roczku to może bym próbowała wyjmować czy zająć czymś innym. Nie wiem. Macierzyństwo to dla mnie nowość i jak to się mówi po angielsku "you learn as you go" :-) Twoja decyzja co zrobisz:-) pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
mrs.t Re: Ssanie kciuka 05.07.11, 14:29 > Moja skończyła 6 mcy i już kciuk jej się odwidział, > Gdyby ssała nadal tylko kciuka po skończonym pół roku albo bliżej roczku to moż > e bym próbowała wyjmować czy zająć czymś innym. tak tez madre glowy mowia do 6mcy to raczej zajecie zgodne z natura, po 6stym czesto do ssania sa fajniejsze rzeczy (np udko z kurczaka) .. Odpowiedz Link Zgłoś
matka_karmiaca Re: Ssanie kciuka 05.07.11, 12:45 Przy zasypianiu to już jest nieco "niebezpieczne". Jakby ssała tylko w dzień, to bym radziła olać, do zasypiania lepiej podać pierś albo wyjmować palucha z buzi. Odpowiedz Link Zgłoś
blaue777 Re: Ssanie kciuka 05.07.11, 15:01 Zostawić w spokoju, przecież palucha nie utniesz:) Niedługo pewnie przerzuci się na inne rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
kinkyreggae Re: Ssanie kciuka 05.07.11, 15:59 moja córa zaczęła ssać kciuka jak miała 2,5 miesiąca. robiła to o różnych porach, do zasypiania też jak nie chciała piersi. na początku wyjmowałam, bo też się bałam. potem trochę o tym poczytałam i dałam spokój. nawet nie pamiętam dokładnie kiedy przestała....sama po prostu porzuciła tę praktykę:) mniej więcej trwało to około miesiąc. Odpowiedz Link Zgłoś
rathri Re: Ssanie kciuka 11.07.11, 12:24 im bardziej starają się dziecku uniemożliwić ssanie kciuka, tym bardziej się ono do tego ssania przywiązuje. Nie od dziś wiadomo, że zakazany owoc smakuje najlepiej :D Odpowiedz Link Zgłoś
mama-osama Re: Ssanie kciuka 05.07.11, 20:58 Ja pytałam o to panią laryngolog przy okazji wizyty ze starszym, bo też się tym ssaniem malutkiego niepokoiłam. Ta stwierdziła że jeśli dziecko jest piersiowe to ssanie kciuka jest jak najbardziej ok bo to nie jest takie typowe ssanie, w sensie zasysanie ale raczej takie mizianie językiem, jak pierś. Podobno nie ma to negatywnego wpływu na zgryz,mowę ani ksztalt kciuka. Ucieszyłam się bo mój najmłodszy do zaśnięcia koniecznie pierś a jak już poje to kciuk w buzie, na drugi boczek i śpi :) Postanowiłam więc przeczekać,kiedyś sam przestanie. Odpowiedz Link Zgłoś
aajjaa Re: Ssanie kciuka 06.07.11, 21:25 > Mała ma 3 miesiące czy pozwalać jej na ssanie kciuka . najczesciej zdarza się z > e ssie przy zasypianiu. Boję się że póżniej nie bede mogla jej oduczyć. Do osiemnastki ssac nie bedzie ;) - predzej czy pozniej sie oduczy, najprawdopodobniej sama :P. Wiec jak Ci wygodnie. U mnie dwojka piersiowa bezsmoczkowa, oboje ssali. Syn dosc dlugo w nocy do zasypiania, ale kiedys samo przeszlo. Widac bylo po kciuku ze ssal, jak przestal, kciuk juz normalny. Cora tez ssa - do zasypiania, do uspokojenia. Nie spinam sie, uwazam ze to naturalny etap, dziecko wykorzystuje instynktowanie wlasne zasoby do uspokajania itp. Nie wiem po co oduczac czy zastepowac czym innym u tak malego dziecka. Moze za jakis czas, u paroletniego to juz tak. Ale u kilkumiesieczniakow - naturalny etap. Odpowiedz Link Zgłoś
witchstefi Re: Ssanie kciuka 08.07.11, 16:47 Może przejdzie, a może i nie... Moja ma 2 lata (również piersiowa ) i kciuk ssie dalej. Ma już wadę zgryzu. Kciuk jest o tyle bardziej niebezpieczny od smoczka, że zniekształca także podniebienie. Stajemy na głowie, zeby ją od tego odzwyczaić- tłumaczenie, absorbowanie czymś innym, smarowanie, zawiązywanie- nic nie pomaga. Podobno nawyk ten jest uwarunkowany genetycznie (to by się u nas zgadzało...) Gdybym mogla cofnąć czas to, w momencie gdy ten nawyk zaczął się utrwalać , włączyłabym jednak smoka(kilku- miesięczniakowi już na pewno by nie zaszkodził w ssaniu piersi). Ponoć od tego łatwiej można dziecko odzwyczaić. A byłam taką zagorzałą przeciwniczką gumiaka! Odpowiedz Link Zgłoś
terpuka Re: Ssanie kciuka 11.07.11, 13:44 "Gdybym mogla cofnąć czas to, w momencie gdy ten nawyk zaczął się utrwalać , włączyłabym jednak smoka(kilku- miesięczniakowi już na pewno by nie zaszkodził w ssaniu piersi). Ponoć od tego łatwiej można dziecko odzwyczaić. A byłam taką zagorzałą przeciwniczką gumiaka!" wcale nie powiedziane, że to rozwiązałoby twój problem znam dziecko ssące i smoka i palucha, jedno drugiego nie wyklucza ;) myślę, że tak jak z wieloma rzeczami zależy od dziecka, jedne nie ssą wcale, inne krótko a są takie co jak zassają to nic nie pomoże moja starsza ma niecałe 2 latka, ssie kciuka głównie jak zasypia, starałam się wyciągać, proszę, żeby nie ssała jak widzę, że w dzień palec powędruje do buzi, ale nie robię w tego problemu, nie mam zamiaru wpędzać dziecka w nerwicę a jako dorosły z krzywym zgryzem nie ssący w dzieciństwie ani kciuka ani smoka stwierdzam, że z tym da się żyć ;) Odpowiedz Link Zgłoś
witchstefi Re: Ssanie kciuka 11.07.11, 20:01 Krzywy zgryz to nie tylko defekt estetyczny, ale przede wszystkim choroby przyzębia w przyszłości. Odpowiedz Link Zgłoś
l_isska Re: Ssanie kciuka 04.08.11, 21:50 mój mały ma obecnie 9 miesiecy, kciuk zaczął ssać gdy skończył 3, najpierw tylko do snu, a potem w trakcie zabawy, w trakcie jedzenia, w przerwie raczkowania.najpierw czekałam, potem walczyłam z tym i nic nie pomagało...rękawiczki ściągał, gorzki płyn zlizywał, bandaż w złości mamlał i mamlał tak długo aż odwinął... dziś ostatnia deska ratunku kupiłam za duże troszkę piżamki i body z długim rękawem i zaszyłam prawe rękawki ( tylko ten kciuk ssie). Mam nadzieję że po paru dniach kwarantanny zapomni o kciuku...oby jego i nasze cierpienia nie poszły na marne ( dziś przepłakał - przewrzeszczał ze złości 25 min zanim usnął:( Odpowiedz Link Zgłoś