Dodaj do ulubionych

Słaby pokarm ??

11.08.11, 10:45
Wiem, że nie ma czegoś takiego jak chudy czy słaby pokarm, ale musi coś być na rzeczy.
Moja córka ma 6 miesięcy i je bardzo często, tak jakby pokarm był niskokaloryczny?
Zapisuje codziennie ile je i wychodzi, że od 10 nawet do 16 razy na dobre, oprócz tego 1raz zupka jarzynowa i czasami owoce, po 30 min popija piersią!
Myślałam, że jak skończy 6 m to będzie lżej, a wcale tak nie jest.W nocy je raz, czasami dwa, ale w dzień jest masakra, i to nie jest tak, że wisi i nie je, ona intensywnie ssie, gdy naje się puszcza pierś.
Mimo tak częstego jedzenia waga od początku na 50 centylu, czyli w porządku.Tak sobie myśle, że coś nie tak z moim pokarmem skoro dziecko tak dużo potrzebuje go zjeść.
Obserwuj wątek
    • mad_die Re: Słaby pokarm ?? 11.08.11, 10:51
      to lepiej przestan myslec.
      dziecko rosnie? rośnie i chyba nie z powietrza rośnie.
      teraz było cieplej troche, wiec moze pić chciała czesciej.
      poza tym, jak piszesz budzi się w nocy raz czy dwa, więc kiedy ma jeść? za dnia, nie? wolałabys tak czesto karmić w nocy? :P
    • matka_karmiaca Re: Słaby pokarm ?? 11.08.11, 10:53
      A zęby nie idą? Moja ma 14 miesięcy, a jak któryś ząb zaczyna dokuczać, to ssie jak noworodek...

Myślę, że po prostu dzieci, które mają tak dobrze, jak Twoje, że pierś dostają na każde żądanie, tak sobie uregulowały, że ciągną mniejsze porcje. Można przecież jedzenie tak samo kaloryczne jeść często mało albo rzadko więcej. Podobno często mało jest zdrowiej :)

No i pierś to także picie, latem dziecku chce się więcej pić, gorąco masz w domu?
      • margarita123 Re: Słaby pokarm ?? 11.08.11, 10:57
        Zęby idą, dwa się właśnie wyrzynają.
        O wszystkim myślałam, ale nie pomyślałam o tym piciu:P
        W domy, faktycznie gorąco jest, czyli chyba wszystko jasne:)))
    • ulik80 Re: Słaby pokarm ?? 11.08.11, 20:03
      Twoje dziecko ma juz ponad 6 miesiecy, moze czas wprowadzic wiecej innego jedzenia niz tylko piers. Piszesz o zupce jarzynowej, a gdzie mieso?
      • blaue777 Re: Słaby pokarm ?? 11.08.11, 20:41
        Juuuż ponad 6 m-cy?! to powinno rosół na cielęcinie, schab pieczony a na deser kawał tortu (z życia wzięte!), albo chociaż paczkę biszkoptów;)))
        • ulik80 Re: Słaby pokarm ?? 12.08.11, 08:24
          :)
      • margarita123 Re: Słaby pokarm ?? 11.08.11, 21:54
        No niby zaleca się rozszerzanie diety dziecka na piersi, po 6 miesiącu, czyli w 7.
        Więc i tak wcześniej zaczęłam:) powoli oczywiście będę wprowadzać więcej.
        • katriel Re: Słaby pokarm ?? 11.08.11, 22:59
          > Więc i tak wcześniej zaczęłam:)
          Wcale nie wcześniej. Skoro ma 6 miesięcy i 2 tygodnie, to jest w połowie 7 miesiąca,
          czyli dobrze zaczęłaś; i jeśli je raz dziennie zupkę jarzynową plus próbuje coś jeszcze,
          to je idealnie zgodnie ze schematem.
          Inna rzecz, że... nie ma co traktować schematu żywienia jak Ewangelii. Jeśli młoda
          chce jeść więcej innych rzeczy, to dawaj więcej; jeśli jest głodna i potrzebuje czegoś
          kalorycznego, to daj kaszkę, itd. Generalnie bardziej słuchaj własnego dziecka, niż
          schematu.
          • ulik80 Re: Słaby pokarm ?? 12.08.11, 08:23
            w schemacie sa jeszcze owoce i kaszka codziennie. Schemat to nie biblia.
    • alfaxx Re: Słaby pokarm ?? 12.08.11, 08:25
      hej, widzę że mamy maluszki w podobnym wieku: mój ma 6 i za 2 dni będzie 2 tyg. też idą zębiska i też bardzo często domaga się piersi, z tą różnicą że niestety w nocy:( od 1-2 godz. wisi praktycznie non stop, więc jesteś i tak w lepszej sytuacji:-). w dzień jak gorąco to też częściej sobie popija. i też dopiero od około 2 tyg. rozszerzam dietę: mały dostaje zupkę jarzynową na razie, a z racji tego że jest alergikiem owocki pediatra kazała spróbowac dopiero po 7 mcu. kaszek jak na razie wogóle, moze po 8 mcu. pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka