Dodaj do ulubionych

zmniejszyc ilosc nocnych karmien

20.08.11, 14:31
JAK?
coreczka ma 1mc i budzi sie 5 razy. czasem zasypia a czasem nie i trzeba ja nosic. rczej nie zasypia przy samej piersi tylko puszcza i po chwii na rekach. czasem jak przysnie to po chwili robi kupe i sie rozbudza i znowu noszenie...
w dzien potrafi przespc dluzej bez krmienia. przybiera ladnie na wadze.
wiem, ze w nic pokrm tlusty etc,ale mam w domu dwulatka, nie mam jak odsypiac w dzien i padam ze zmeczenia...
Obserwuj wątek
    • mad_die Re: zmniejszyc ilosc nocnych karmien 20.08.11, 22:02
      No cóż.... jakbys mi napisała, że mała ma 11mscy, to bym Ci cos poradziła, ale w tej sytuacji powiem tak:
      po co?
      Ok, rozumiem, jestes zmeczona. Normalne. Ale są inne rozwiązania od tego wg mnie w tym wieku niewykonalnego i łączącego się z bólem i płaczem i dziecka i matki.

A najlepsza opcja dla Was wg mnie: dwulatka uśpij w dzień i i Ty się polóż z małą przy piersi. I też spij.
      A do tego: jak już nakarmisz w nocy, to oddaj dziecię do przewijania i noszenia sprawcy zamieszania czyli tacie, niech się wykaże. A Ty spij!! Dobre i pol godziny snu. Tata chodzi do pracy? No cóż, Ty też masz pracę w domu, więc...
      Co jeszcze.... Jak nie ma kupy, nie zmieniaj pieluchy. Naucz zasypiania przy piersi - lepsze to niż noszenie. W końcu córka załapie, jak ssać pierś, zeby nie leciało mleko i nauczy się zasypiać.

A oprócz tego wysyłam pozytywne fluidy - wiem co czujesz.
      • natalinek.j mad_die 21.08.11, 21:28
        a przy 11msc to jakie są sposoby???
        zainteresowałaś mnie ;) napisz proszę może coś u mnie zadziała
        • mad_die Re: mad_die 22.08.11, 21:12
          :)
          dzieci są rózne, ale u takiego prawie roczniaka to można już odwlekać w czasie podanie piersi w nocy - czyli masować, tulić, szuszać, ostatecznie ponosić i ukołysać (również tata się może wykazać) i piersi nie dawać po pierwszym kwęknięciu tylko jak już nic nie pomaga. to sposób w miare łagodny i czasochłonny, ale w miarę praktykowania okazuje się, że w wielu przypadkach wystarczy połozyć ręke na plecach dziecia a ten zasypia dalej.

ja osobiście stosuję, nie zawsze, bo czasami lepiej po prostu dać pierś ;) ale gdy noc ciężka już jest, to mowię synowi ŚPIJ, on powie mi z wyrzutem mama... i zaśnie ;) nie działa to zawsze i w 100% ale powiedzmy że zamiast 6 karmień w nocy mam 2-3 :D
    • blue_romka Re: zmniejszyc ilosc nocnych karmien 20.08.11, 23:20
      Nie wiem, jak zmniejszyć ilość nocnych karmień, wiem, jak się wyspać: spać z dzieckiem, a do wszelkich czynności poza karmieniem zatrudnić w nocy męża.
    • mad_die Re: zmniejszyc ilosc nocnych karmien 20.08.11, 23:42
      habibeti, to ten Twój dwulatek w koncu jest w przedszkolu czy nie? bo jak jest, to ja w ogole nie widze problemu, zeby odespać w dzień.
      • habibeti Re: zmniejszyc ilosc nocnych karmien 22.08.11, 20:30
        niby jest. ale po narodzinach mlodszej najpierw mial wirusa, wiec siedzial w domu. poziej tydzien w przedszkolu a teraz ma angine i juz drugi tydzien siedzi w domu...
        troche pomagaja dziadkowie, ale latwo nie jest.
        • mad_die Re: zmniejszyc ilosc nocnych karmien 22.08.11, 21:14
          a no to rozumiem, ze mozesz być padnieta - chory dwulateke to nie fajna sprawa...
          więc sprobuj zrobic tak, żeby go uśpić za dnia - chyba jeszcze ma drzemkę? i jak śpi, to maluch do piersi i Ty też kimasz
          a w nocy tatę wysyłaj na zmianę pieluchy kiedy to konieczne
          i bedzie dobrze! czas szybko leci i zanim się obejrzysz, bedziesz ganiać po pokoju za raczkujacym szkrabem :)
          trzymam kciuki!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka