Dodaj do ulubionych

Zastój..(

20.08.11, 19:48
Ja chyba oszaleje.. czy mi musi się wszystko przytrafić?
Najpierw moja córka miała pleśniawki- ja problemy grzybicze z piersiami..bolało jak jasna cholera, ale zacisnęłam zęby i dałam radę..
Jak wyleczyłam powyższe, to troszkę później zaczęłam tracić pokarm- kryzys laktacyjny..i to udało mi się (choć z trudem) przejść i wtedy myślałam, że już nic więcej mnie nie może spotkać.. A JEDNAK MOGŁO!
Skońcczył się zastój, przyszło bardzo dużo pokarmu i zrobił się zastój- pierś mnie boli ( poniżej brodawki), mam podwyższoną temperaturę:(wszystko mnie zaczyna boleć..
Położna kazała mi przystawiać córcię tylko do tej piersi, która boli z drugiej odciągać pokarm, po każdym karmieniu robić zimne okłady ibrać ibuprom co 8 godzin.. - pytanie do Pani ekspert i doświadczonych mam- czy to wystarczy?
I jeszcze jedno pytanko- moja córcia jedząc bardzo często cmoka-wiem, że przez to nabiera powietrza:( wyjmuje jej wtedy pierś i wkładam na nowo..ale ona jest taka leniwa, że nie otwiera mocno buźki żebym mogła dobrze jej pierś wsadzić, tylko robi taki dziubek i w zasadzie wciąga prawie sam sutek.. leniwiec jeden! nie mogę znaleźć sposobu żeby jej tą buźkę rozszerzyć porządnie..

Z góry dziękuję za podpowiedzi:)
Obserwuj wątek
    • mad_die Re: Zastój..( 20.08.11, 22:10
      Po pierwsze - nie wsadzamy piersi do buzi dziecka, tylko dziecko nakładamy na pierś! To dziecko ma się nauczyć SAMO chwytać pierś, a nie mama wsadzać pierś do buzi dziecka.
      Jesli wsadzasz piers, to ona na bank źle łapie i stąd zastoje.
      Więc naucz małą ssać pożądnie - ile ona ma? Smoczki zna?

Po drugie - na zastój pomaga:
      - okład ciepły na pierś z zastojem przed karmieniem
      - częste karmienie, prawidlowe i efektywne, bez cmokania, głębokie łapanie piersi
      - zimny okład po karmieniu
      - coś p.bólowego jesli piers boli i jest gorączka
      - głaskanie piersi z zastojem podczas karmienia, od nasady piersi do brodawki
      - ciepłe prysznice na chorą pierś plus głaskanie
      - zmiana pozycji podczas karmienia, na taką, gdzie bródka dziecka masuje zastoj/twardy punkt na piersi (akrobacje wskazane ;))
      - odpoczynek

Tutaj masz jak prawidlowo dostawiac do piersi:
      nbci.ca/index.php?option=com_content&view=article&id=75:when-latching&catid=5:information&Itemid=17
      • eiresmyk Re: Zastój..( 21.08.11, 16:30
        Sprawdzony sposob u mnie to termoforek z ciepla woda przylozony podczas odciagania (na dziecko nie mam co liczyc bo ssie dosc rzadko i tylko wtedy gdy ono chce). A na spotkaniu La leche ligue dziewczyny opowiedzialy o innym ponoc super sposobie - glaskanie piersi jw ale szczotka do wlosow zakonczona kuleczkami!
    • habibeti Re: Zastój..( 22.08.11, 21:03
      mialam kilka zastojow z pierwszym dzieckiem.
      tak jak powyzej, cieple oklady przed karmieniem, zimne po (nigdy odwrotnie). dodatkowo liscie kapusty ponakluwane widelcem do chorej piersi. jak dziecko nie moze sciagnac zastoju to popros meza. rozgrzej piers, niech on possie i w trakcie ssania masuj w kierunku brodawki.
      jak masz temperature to idz do lekarza, ja raz dostalam antybiotyki, choc wiadmo, ze to ostatecznosc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka