Dodaj do ulubionych

ile z was dokarmia butelka?

22.09.11, 17:12
witam,
moja mala ma prawdopodobnie skaze bialkowa, pediatra polecil mi dokarmianie jej mm. daje jej to mleko w butli ale dziwnie sie z tym czuje, wiem ze to prawdopodobnie dobra decyzja bo przyrosty wagowe byly niskie, ale dziwnie mi z tym jakos.boje sie ze strace pokarm i ze mala w koncu wybierze butelke, bo zrobi sie za leniwa na piers...
ile z was dokarmia dzieci butelka i jak sie z tym czujecie?
Obserwuj wątek
    • antycyponek Re: ile z was dokarmia butelka? 22.09.11, 20:39
      Trochę nie rozumiem sensu dokarmiania dziecka ze skazą białkową mm - jeżeli szkodzi mu Twoje mleko, to chyba na logikę nie powinno go pić w ogóle? A tak na poważnie, to pomogłaby mu albo ścisła dieta u Ciebie, albo Nutramigen / Bebilon pepti / i co tam jeszcze wymyślili.
    • aniaurszula Re: ile z was dokarmia butelka? 22.09.11, 21:31
      ja dokarmialam, starsza malo pokarmu po 2 mcach tylko kp niestety tylko przez miesiac bo musialam ja odstawic ze wzgledu na moje zdrowie, mlodsza od urodzenia znala butle bo bylysmy w roznych szpitalach,potem kp choc dostawala mm gdy ja musialam byc po za domem przez kilka godz, mleka nie tracilam a mala wolala cycusia niz butelke , wazne jest abys dokarmiala po kp a nie przed przystawieniem do piersi, mala dopije ile trzeba a nie zaburzy to rytmu produkcji mleka
    • klarci Re: ile z was dokarmia butelka? 23.09.11, 02:22
      nie bardzo rozumiem sens dokarmiania u Ciebie.

ja dokarmiałam od 4 t.ż. i karmiłam 2 lata - ale mój syn to typowy ssak.
      większość dzieci z czasem rezygnuje z piersi.
      tak więc ogólnie ryzykujesz.
      • adrianka124 Re: ile z was dokarmia butelka? 23.09.11, 10:00
        Ja dokarmiałam od urodzenia (zalecenie pediatry w szpitalu). Po powrocie do domu postanowiłam powalczyć o karmienie piersią. Stopniowo córka wypijała coraz mniejsze porcje mm. Obecnie ma pięć miesięcy, butelkę z mm dostaje raz na kilka dni(wieczorem), jeśli już bardzo się domaga. Cycuś jest jej największym przyjacielem i wcale nie preferuje butelki. Smoczków nie używa. Rozwija się doskonale, nie choruje, ostatnio nie zaraziła się nawet rotawirusem od starszej siostry.
        • i.mika Re: ile z was dokarmia butelka? 24.09.11, 18:55
          właśnie:) Cycuś najwiekszy przyjaciel dzidziusia:) U nas tez mieszany sposob. Tez codziennie w porty robie, ze skonczymy tylko na butli- a ciagniemy tu juz 2 miesiace:) Kolezanka rok dala rade:) Glowa do gory:) Wazne, że troche tego mleczka od siebie dajemy:D
    • maltry Re: ile z was dokarmia butelka? 23.09.11, 10:34
      Ja dokarmiałam córcię od ok. 2-3 tyg.ż, piersią karmiłam ponad 2 lata :) W butli od początku nie zmieniałąm wielkości smoczka, cały czas podawałam małej "1" żeby jej za łatwo nie leciało ;P
      A moje samopoczucie...? Na początku katastrofa, poczucie porażki i złego wypełniania roli mamy. Później jakoś przywykłam i nie przywiązywałam do tego większej uwagi - trzeba to trzeba.

Ale zgodzę się z dziewczynami - u Ciebie jakoś nie widzę sensu dokarmiania butlą... Strasznie małe te przyrosty były? Tak z ciekawości...
    • ma.ga Re: ile z was dokarmia butelka? 23.09.11, 22:16
      ja dokarmiałam córę od trzeciego tygodnia życia. powodem były bardzo małe przyrosty na piersi i nijak nie pomogło pobudzanie laktacji na przeróżne sposoby.
      zawsze najpierw była pierś a potem butla. jak mała skończyła 9 miesięcy zbuntowała się i od tamtej pory butli do ust nie wzięła. cycoholikiem natomiast jest wielkim do tej pory - ma prawie 20 miesięcy i na myśl o odstawieniu od piersi zaczynam się stresować jak to przeżyje.
      • i.mika Re: ile z was dokarmia butelka? 24.09.11, 18:57
        wow:) super!
    • titerlitury zmień lekarza 25.09.11, 16:02
      bo albo jest mało komunikatywny i nie zrozumiałeś o co chodzi, albo ma wiedzę z ... nie będę uszczegóławiać, bo mogą być przed komputerami dzieci
      skaza białkowa, czyli alergia na mleko krowie, a on jako remedium daje mleko modyfikowane, czyli przemysłowo upodobnione do ludzkiego krowie, to tak jakby oparzenia leczyć chciał okładami z wrzątku
    • filemona_0 Re: ile z was dokarmia butelka? 26.09.11, 19:38
      Karmię mieszanie już 9 miesięcy. Mimo to, młody uwielbia pierś i nie wygląda, żeby chciał zrezygnować. Ale to podobno wyjątek, więc dokarmiania butelką nie polecam. No i przez pierwsze miesiące czułam się na prawdę źle, że nie udało mi się karmić wyłącznie piersią.
      • aniaurszula Re: ile z was dokarmia butelka? 27.09.11, 21:54
        to nie wyjatek, znak kilka matek na karmieniu mieszanym a dzieci i tak wola piers od butli
    • maria_curia Re: ile z was dokarmia butelka? 28.09.11, 12:29
      zmień pediatrę! na skazę białkową mm? bez sensu! mleko mamy jest najlepsze. uważam, że ma to sens tylko wtedy, gdy dziecko jest poniżej 3 centyla i naprawdę nie przybiera. albo gdy mama jest ciężko chora lub wcale jej nie ma.
      w ogóle zastanawiam się, dlaczego tak powszechne jest karmienie dzieci mlekiem krowim. czy jakiekolwiek inne ssaki jedzą mleko innych gatunków? to jakiś absurd. już od dawna wiadomo, że mleko krowie jest wręcz szkodliwe i większość dorosłych w ogóle go nie trawi. mleko krowie jest dobre dla cieląt, a nie ludzkich dzieci (a już na pewno nie dla dorosłych).
      nasza medycyna jeśli chodzi o porody i karmienie poszła w złym kierunku przez ostatnie kilkadziesiąt lat. leżące porody - wbrew grawitacji i rozsądkowi (ja nie umiałabym urodzić dziecka na leżąco, przysięgam, nie wyobrażam sobie), karmienie ludzi mlekiem krowim... same absurdy.
      • ona1983.10 Re: ile z was dokarmia butelka? 28.09.11, 13:28
        Na skaze bialkowa to nie zwykłe mm tylko na recepte np pepti badz nutramigen. Zwykle mm poglebi problem i to w bradzo dużym stopniu. Sa przypadki, że ssaki jedzą mleko (prosto z piersi hmm cyca :) ) innych gatunków - nawet ludzie karmią zwierzęta piersią - takie przypadki się zdarzają. Po zastosowaniu diety matki tzn wyeliminowaniu alergenu z mleka matki bedzie ono chyba najlepsze dla dziecka - czasem nie jest latwe dostrzec co dziecku szkodzi bo potem się okazuje, że to nie mleko a cos zupełnie innego uczulało.
        • maria_curia Re: ile z was dokarmia butelka? 28.09.11, 15:42
          hmm... nie słyszałam o takich przypadkach :). chyba, że dzieje się to okazyjnie. wydaje mi się, że w ten sposób ratuje się młode zagrożonych gatunków - gdy mamy nie ma, bo np. zmarła przy porodzie lub odrzuciła młode, to podrzuca je się jakiejś "mlecznej" samicy innego gatunku. i ok, fajnie, że tak można. tak samo u ludzi - gdy trzeba ratować dziecko, dziecko chudnie, nie rozwija się, bo mama nie ma z jakiegoś powodu mleka/choruje/nie ma jej wcale/szpital/inne przypadki gdy kp jest niemożliwe - jasne, że trzeba podać krowie - lub tak jak piszesz - w przypadku skazy - preparat mlekozastępczy czy jak mu tam. ale nie słyszałam, by takie sytuacje u zwierząt były jakąś regułą. a już na pewno by było tak, że np. małe oślątko potrzebuje mleka krowiego lub by małe słoniątko musiało jeść mleko żyrafy, bo inaczej to nie dostanie swojej porcji wapnia. dlaczego człowiek miałby być inny pod tym względem?
          no i jasna sprawa - przy skazie to mama musi odstawić to krowie, zupełnie niepotrzebne ludzkiemu gatunkowi, mleko i jego przetwory.
          • ona1983.10 Re: ile z was dokarmia butelka? 28.09.11, 15:53
            tak są przypadki, że kobieta karmi zwierzęta - widziałam kilka takich filmów (na żywo mi sie nie zdarzyło bo bym chyba zdębiała) na youtube jest sporo np jak wietnamka (chyba) karmi tandem prosiąt (hehe to nie gatunek zagrożony, ale smaczny jak rośnie i chyba dlatego ratowany przez właścicieli) ... albo HAHAHA co ciekawe kobieta karmiąca ciele piersią (to chyba w Indiach) :) ( np The women that her breast feeding to baby pig) i zgadza się, że są to "szczególne", ze tak powiem przypadki - tak tylko napisałam, że są takie przypadki na świecie dla ścisłości. Mój syn jest alergikiem i to dosc mocnym - miedzy innymi nie moze spożywać przetworów mlecznym, a ja karmiać piersią musiałam, zrezygnować z mleka w każdej postaci w KAZDEJ :)
            • maria_curia Re: ile z was dokarmia butelka? 28.09.11, 17:09
              hehe, ciekawe przypadki. no właśnie. przypadki, wyjątki od reguły, a nie reguła.
              właśnie sobie to wyobraziłam. prosiak karmiony piersią :), nieźle.
              swoją drogą ciekawe, jak się nauczył ssać i skąd wiedział, że z takiego "innego" cycka też mleko poleci. na pewno nie podawali mu smoczka (bo psuje ssanie ;)) i karmili butelką medela calma :D:D:D. już sobie wyobrażam posty na forum - "mój prosiak źle układa ryjek", "prosiak się odstawił", "moja świnka słabo przybiera, czy to zła technika ssania?" :D:D

odstawienie nabiału to ciekawe doświadczenie, mam je też za sobą, nie z powodu karmienia piersią, ale ze względów etycznych, że tak powiem. wytrzymałam prawie dwa lata i wyniki nie pogorszyły mi się. dużo nowych smaków się poznaje w takich sytuacjach :)
              • ona1983.10 Re: ile z was dokarmia butelka? 28.09.11, 19:05
                wrzuć sobie na youtube ten tytuł co napisałam w nawiasie i sorry to nie tandem bo tam 2 prosiaki i dziecko jest ..... nie mam pojecia jak prosiaki załapały ssanie człowieka, albo ta wielka krowa ssaca piers kobiety, psy, małpy jakieś kozy.... ehhh :)
    • ona1983.10 Re: ile z was dokarmia butelka? 28.09.11, 13:36
      Sprobuj wyeliminować alergen z diety i powinno byc lepiej. Jesli chcesz dalej karmić dziecko piersią to karm - udaj sie do jakiegoś dobrego alergologa żeby pomógl. Powodzenia
    • luliluli Re: ile z was dokarmia butelka? 28.09.11, 18:51
      Taka porada świadczy wyłącznie o niewiedzy lekarza. Dla dziecka alergicznego mleko matki jest najlepszym pożywieniem, należy tylko wyeliminować ze swojej diety alergen(y).
      Karmię alergika już piętnasty miesiąc, nigdy nie dokarmiałam. O ile wiem niskie przyrosty u alergicznych dzieci nie są niczym niezwykłym, o ile mieszczą się w normie.
      No i futrowanie zdrowego i prawidłowo rozwijającego się dziecka tylko po to, by podbić wagę jest, moim zdaniem, dziwactwem;)
      O alergiach rozmawia się z alergologiem, pediatrzy wiedzą o nich tyle samo co o laktacji, czyli tyle co przeciętny zjadacz chleba (niestety:()
      • aniaurszula Re: ile z was dokarmia butelka? 28.09.11, 21:22
        a podobno wedlug badan karmienie piersia powoduje ze jest mniej alergii a wystarczy poczytac posty to co drugie dziecko kp to alergik.a dziecka nie nafutrujesz jak nie chce to nie pociagnie butli to nastepny mylny poglad ze dzieci na mm sa przekarmiane
        • ona1983.10 Re: ile z was dokarmia butelka? 28.09.11, 21:29
          To prawda na siłe nie wlejesz - czym starsze dziecko jak nie będzie chciało to nie wypije
          • aniaurszula Re: ile z was dokarmia butelka? 28.09.11, 21:32
            tak jest bez wzgledu na wiek bo noworodek moze i wypije ale uleje nadmiar a zostawi co jego
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka