Dodaj do ulubionych

Bio cla jeszcze raz

28.09.11, 23:05
witam,

Wiem juz, ze bio cla mozna brac podczas karmienia piersia, ale spotkalam sie z opinia, ze generalnie chudniecie podczas karmienia moze wplynac na zmniejszenie sie ilosci pokarmu. Corka ma 2 miesiace i karmie ja wylacznie piersia i troche sie obawiam ewentualnego problemu z laktacja po tym preparacie. Czy ktos tutaj moze tego uzywal? I z jakimi efektami?
Obserwuj wątek
    • mika_p Re: Bio cla jeszcze raz 29.09.11, 00:46
      generalnie chudnięcie podczas karmienia jest zjawiskiem naturalnym.
      Dopiero w ostatnich latach mamy jedzenia po kokardkę. Skorośmy przetrwali na tej zimnej Północy, gdzie w niektórych porach roku dostęp do pokarmu jest ograniczony (przednówek), to znaczy, że ewolucja przystosowała nas do tego, żeby dać radę wykarmić dziecko piersią przy niedoborach.
      Bo gdyby nie, to byśmy poza Afrykę nie wyszli.

Poza tym, jak chcesz się odchudzac, to znaczy, że masz zapasy energetyczne, nie? Każdy kilogram zapasu tłuszczu to jakieś 2 tygodnie karmienia*, jeśli będziesz pokarmu dostarczać tyle, co dla siebie.

* spalenie kilograma tłuszczu wymaga zużycia 7-8 tys kcal.
      Laktacja w pierwszym okresie pochłania około 5800 kcal na dobę.
      • olus28 Re: Bio cla jeszcze raz 29.09.11, 11:35
        No tak, ale rozmawiałam z koleżanką, która zaczęła się odchudzać ok. 3 miesiąca życia swojego dziecka (dieta, ale w granicach rozsądku, ćwiczenia dość intensywne ok, 2 h dziennie). Chudła stopniowo, nie jakoś drastycznie. Do 3 miesiąca jej córka miała idealne przyrosty, a po 3m zaczęły się zmniejszać. Karmiła swoją małą pół roku, bo ciągle miała mleko, ale mała ok. 6 miesiąca z wagą była już poniżej najniższego centyla. Czy mogło mieć to związek z jej dietą?
        • mika_p Re: Bio cla jeszcze raz 04.10.11, 23:58
          Za mało danych, żeby brać pod uwagę przypadek koleżanki. Może dziecko dostawało smoczek, który oszukiwał głód, może miało wcześnie rozszerzaną dietę o warzywa, może miało alergię, infekcję, mogło być mnóstwo powodów, i akurat odchudzanie mamy byłoby na jednym z ostatnich miejsc, jesli chodzi o wagę przyczyny.
      • i.mika Re: Bio cla jeszcze raz 04.10.11, 21:00
        to mi nie pochłania;) Od wyjscia ze szpitala waze tyle samo. Nie jem nadmiarowo, ale normalnie i zdrowo...:) To już poł roku...a dodatkowo zapiernicz przy dziecku powinien mnie zmniejszyc o polowe;) Ja obsorbuję energię z kosmosu...a to co w lodówce...to dodatek;)
    • white_swan Re: Bio cla jeszcze raz 29.09.11, 17:02
      troche
      > sie obawiam ewentualnego problemu z laktacja po tym preparacie. Czy ktos tutaj
      > moze tego uzywal? I z jakimi efektami?

Nie masz sie czym martwic. Tabletkami się nie odchudzisz, a juz na pewno nie tak drastycznie żeby pokarm stracic :) Co najwyzej konto odchudzisz.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka