Dodaj do ulubionych

Karmienie a zęby

26.10.11, 14:58
Dziewczyny, jak stan Waszego uzębienia?
Przed ciążą wyleczyłam wszystko, leczyłam też w ciąży, wszystkie ząbki zdrowe, a przedwczoraj wizyta u dentysty i 4 ubytki. Pierwszy raz tak mam. Dzidziek wyciąga wapń, że fest.
Łykać jakies suplementy podczas karmienia?
Obserwuj wątek
    • siu-lka Re: Karmienie a zęby 26.10.11, 15:40
      Ja nigdy nie miałam żadnych ubytków, zawsze bardzo mocne zęby. Ale ciąży i karmienia nie przetrwały. Miesiąc temu trafiłam do dentysty z pierwsza w życiu dziura od razu na leczenie kanałówe. Reszta zębów jakoś sie trzyma na szczęście. Witamin nie łykam bo o tym zapominam, ale pewnie nie zaszkodzi.
    • mruwa9 Re: Karmienie a zęby 26.10.11, 16:12
      Karmienie nie wplywa na uzebienie mamy, , to nieprawda, ze pokarm zabiera wapn z zebow.
      Szkodza zmienione nawyki zywieniowe i higieniczne, oraz przypadlosci ciazowe (wymioty). Z pulapek ciazowo-macierzynskich: podjadanie , kosztowanie potraw malucha (co tez zalicza sie do podjadania) , zasypianie z nieumytymi zebami (np. podczas karmienia), itd itp.
      • siu-lka Re: Karmienie a zęby 26.10.11, 16:57
        Ja byłam na ścisłej diecie (takiej w stylu marchewka, ryż i gotowany kurczak) od około 6 m-ca ciąży do 4-5 miesiąca po, bo miałam kłopoty z trzystka i pęcherzykiem żółciowym. Więc dość długo. Może więc dlatego ten ząb sie zepsuł. Zęby myje jak należy, podjadam od zawsze :)
    • poinsencja Re: Karmienie a zęby 26.10.11, 21:43
      Łykaj profilaktyczną dawkę wapnia - nie zaszkodzi a pomoże. Jeśli czegoś nie ma w diecie , lub jest go za mało gruczoły ściągają z matki jeśli się da.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka