Dodaj do ulubionych

Kaszki i kleiki

02.01.12, 23:24
MOja córka niebawem skonczy 4 mies, chcialabym zaczac podawac jej na kolacje kaszke ryzowa czy lepiej kleik ? zastanawiam sie czy kupic na mleku modyfikowanym czy robic na swoim, przed podaniem sciagnac ??
Obserwuj wątek
    • mrs.t Re: Kaszki i kleiki 02.01.12, 23:37
      na forum wspierajacym KP nie sposob inaczej odpowiedziec niz
      cytujac zalecenia WHO o karmieniu wylacznie piersia do ukonczenia 6mca a potem powolne rozszerzanie diety o 1)warzywa, nastepnie owoce , z mlekiem mamy jako elementem diety do 2 lat i dluzej)

gdzie tu kaszki, kleiki? no raczej nie ma na nie miejsca :)
    • womysia Re: Kaszki i kleiki 03.01.12, 09:09
      asiulko, nie podawaj nic przed końcem 6 miesiąca. podawanie czegokolwiek innego niż mleko mamy powoduje przedwczesne dojrzewanie układu pokarmowego i gorsze wchłanianie wszelkich dobrodziejstw z mleka matki.
      • gosia_i_lenka Re: Kaszki i kleiki 10.01.12, 17:12
        > podawanie czegokolwiek innego
        > niż mleko mamy powoduje przedwczesne dojrzewanie układu pokarmowego i gorsze w
        > chłanianie wszelkich dobrodziejstw z mleka matki.
        >
        Trochę mi się kupy nie trzyma ta logika, czemu niby dojrzewanie układu powoduje gorsze wchłanianie?
        • mad_die Re: Kaszki i kleiki 10.01.12, 18:12
          To nie do końca tak.
          To raczej trzeba tak wytłumaczyć, że na początku układ trawienny dziecka umie radzić sobie tylko z mlekiem mamy. Podając coś innego niż mleko mamy drażnimy układ pokarmowy, zmuszamy go niejako do szybszego dojrzewania. A to może spowodować, że jednak składniki odżywcze z podawanych nowości nie zostaną dobrze przyswojone lub mogą zaszkodzić. Po co więc ryzykować? Lepiej poczekać, aż dziecko będzie w pełni gotowe na inne jedzenie niz mleko mamy - jak będzie w miarę stabilnie siedziało, umiało chwycić coś w rączkę i włożyć to do buzi, jak będzie wykazywało zainteresowanie tym, co jedzą dorośli itp.

A tu do poczytania dla chętnych ;)
          www.thealphaparent.com/2011/07/virgin-gut-note-for-parents.html
          • gosia_i_lenka Re: Kaszki i kleiki 10.01.12, 20:12
            No Twoja argumentacja jest dla mnie jasna.
            Sama rozpoczęłam rozszerzanie po 6 miesiącu.
            Tylko argument womysi o przedwcześnie dojrzewającym układzie=>gorsze wchłanianie mleka matki już nie raz mi się tu przewinął, dlatego drążę temat...może czegoś nie wiem...
    • mika_p Re: Kaszki i kleiki 03.01.12, 09:17
      1. po co?
      2. jak się upierasz, to nie rób eksperymentu wieczorem, nowości najlepiej podawać do południa, wtedy jest cały dzień na ewentualną reakcję, a nie kombinowanie po nocy, jak ulzyć dziecku
      3. kleik. Kaszki są słodzone, kleik to czysty ryż
      4. możesz podać na wodzie albo na własnym mleku. Modyfikowane, jeśli go dziecko nie zna, jest kolejną nowością oprócz ryżu, nowości wprowadza się pojedynczo. No i kaszka mleczna ma tylko jedno stężenie, w którym proporcja mleka i ryżu jest odpowiednia. Przy kleiku, kaszce bezmlecznej, to ty decydujesz, czy ma byc rzadka, czy gęsta.
      • momago Re: Kaszki i kleiki 10.01.12, 17:28
        Po co? Co za pytanie?
        A nie wiesz, że po kleiku dzieci piersiowe smacznie noc przesypiają? ;-)
        • panna.w.drodze Re: Kaszki i kleiki 10.01.12, 17:44
          i się dzięki temu wysypiają i są zdrowsze (bo sen to zdrowie), a mama tez sie wysypia i jest szczęśliwsza, o
          • momago Re: Kaszki i kleiki 10.01.12, 18:28
            Oczywiście warto spróbować, ale gwarancji żadnych nie ma - niestety.
            • panna.w.drodze Re: Kaszki i kleiki 11.01.12, 23:26
              nabijam się ;)
        • mika_p Re: Kaszki i kleiki 12.01.12, 00:56
          > A nie wiesz, że po kleiku dzieci piersiowe smacznie noc przesypiają? ;-)

Taaaaa... cudze.
          • anulana1 Re: Kaszki i kleiki 12.01.12, 20:41
            witam, ja też karmię wyłącznie piersią, syn ma 4,5miesiąca. Za miesiąc wracam do pracy, trzeba coś wprowadzić, tym bardziej jak nie da się odciągnąć mleka z cyca. Siłą rzeczy nie da się karmić do 6tego m-ca.
            • mad_die Re: Kaszki i kleiki 12.01.12, 20:51
              Za miesiąc to on będzie miał 5 i pół miesiąca, czyli będzie trochę bardziej "dorosły" niż teraz.
              I jak mu wprowadzisz warzywa i owoce jak skończy 5mscy - czyli na 2tyg przed powrotem do pracy - bez ograniczania piersi - to sobie chłopina da radę.
              Jak długo Cię w domu nie będzie? I kto się będzie młodym zajmował?
    • mynia_pynia Re: Kaszki i kleiki 13.01.12, 19:29
      A jak się mają zalecenia WHO do macierzyńskiego w Polsce?
      Chyba jakoś kiepsko, bo liczę i liczę i mimo dodatkowych 4 tygodni nie wychodzi mi 6 miesięcy.

https://www.suwaczki.com/tickers/atdc3e5e8d7kjclu.png
      • istota Re: Kaszki i kleiki 14.01.12, 01:23
        są już nowe badania, które mówią, że nie jest dobrze karmić wyłącznie piersią do 6 miesiąca i może to być szkodliwe dla dzieci
        podrzucam link, niestety po angielsku
        www.guardian.co.uk/lifeandstyle/2011/jan/14/six-months-breastfeeding-babies-scientists
        poza tym my wszystkie pewnie bylysmy dodatkowo karmione sporo wczesniej niz w 6 miesiacu i zdrowe jestesmy (generalizując oczywiście)
    • branja Re: Kaszki i kleiki 14.01.12, 21:36
      Ja zaczęłam kaszką Sinlac, a jak nie Sinlac to spróbuj ryżowej - wg mnie najlepsza. Miłe koleżanki, sugerujące wprowadzenie marchwi 2 tyg przed powrotem do pracy, chciałabym poinformować, że to się może różnie skończyć - w przypadku mojej córy krwią w kale i musiałam na 2 tyg odstawić wszelkie nowości, a lekarz "doradził" najpierw przejść na mm. I co zrobić jak za 2 tyg ma się wracać do pracy? A odciągać pokarmu się nie da? Ja chcę i będę karmiła moją córkę minimum do roku piersią, a że muszę wrócić do pracy to muszę też wprowadzić inne pokarmy i niestety jej przewód pokarmowy też musi dojrzeć szybciej. Niestety nie wszystko to moje osobiste wybory. Pozdrawiam i życzę powodzenia w rozszerzaniu diety :)
      • branja Re: Kaszki i kleiki 14.01.12, 21:38
        Oczywiście na początku najlepiej na swoim mleku, albo nawet na wodzie, chyba że masz już jakieś mm przetestowane, że dziecko na nie ładnie reaguje i nie ma problemów (wzdęć, alergii, zaparć itp) i to mleko będzie mu podawane pod Twoją nieobecność. Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka