Dodaj do ulubionych

Problemy intymne spowodowane kp

23.04.12, 23:10
Może zadam troche nietypowe pytanie, ale cuż kto pyta nie błądzi. Karmię 6m i od porodu ( a miałam c.c) czuję duży dyskomfort w okolicach krocza. Często mnie swędzi, piecze, odczuwam ból przy robieniu siku. Z tą dolegliwością byłam dwa razy u ginekologa. Za pierwszym razem ginekolog (mężczyzna) zalecił badanie moczu, profilaktycznie dostałam globulkę clotrimazolum. Badanie moczu wyszło ok. Później poszłam do innego ginekologa (kobieta), która stwierdziła że jestem "czysta" nie ma zapalaenia, grzybicy itp... Brakuje mi jakiegoś hormonu, którego poziom obniża się podczas karmienia piersią. Porównała gospodarkę hormonalna w czasie kp do klimakterium (fajnie!). Wysuszona śluzówka pochwy, pęka, piecze, śwądzi robią się ranki. Lekarka przepisała krem pimafucort, żel provag, globulki feminella hyalosoft, dostny i dopochwowy probiotyk. Trochę tego dużo i sama nie wiem od czego zacząć. Czasu mi braknie na smarowanie, wpychanie i łykanie.Chcę karmić jak najdłużej, marzę aby dobić do 12m ale czy te dolegliwości ustąpią. Czy któraś karmiąca mama też tak miała, czy może ja jestem jakaś inna??? Jeśli miałyście podobne problemy to jakie brałyście leki (chodzi mi o sprawdzone, dobre probiotyki w globulkach). Dzięki.
Obserwuj wątek
    • mykejla Re: Problemy intymne spowodowane kp 24.04.12, 11:02
      ja biorę lactovaginal, bo odczuwałam swędzenie , no i suchość. Poskutkowało po 2 globulkach :)

Ale idę na kontrolę do Gin w przyszłym tygodniu. żeby wykluczyć infekcję.
    • majgug Re: Problemy intymne spowodowane kp 24.04.12, 17:14
      no prosze, zajrzalam na forum a tu problem z jakim borykalam sie cale karmienie. tak niestety bywa, ze przy karmieniu piersia zaburza sie produkcja estrogenu. ja dostalam masc z estrogenem z ostrzezeniem, ze moze to ujemnie wplynac na ilosc pokarmu. na szczescie nie wplynelo, ale uzywalam tylko 2 tygodnie i to juz pod koniec karmienia.
      raz bylo lepiej, raz gorzej. karmilam 12 miesiecy. ten dyskomfort o ktorym piszesz byl podstawowym powodem niekontynuowania karmienia. wsrod znajomych mam dwie dziewczyny, ktore mialy podobne dolegliwosci. chodzilysmy do roznych lekarzy i kazdy polecal roznego typu masci, ktore lekko poprawialy sytuacje :-/
      chyba nie pocieszylam. ale przynajmniej wiesz, ze nie ciebie jedna to spotyka.
      • jagnaborynowa Re: Problemy intymne spowodowane kp 24.04.12, 18:48
        Ja też mam problem podobnej natury... Może któraś się spotkała z tym: otóż tydzień po zakończeniu krwawienia połogowego (też po porodzie zakończonym cc i karmię piersią) rozpoczęły się dziwne upławy, chociaż nie wiem, czy to można tak nazwać. Jest to wydzielina żółtego koloru, obfita jak przy owulacji, najwięcej jej jest rano, dość śliska i do tego ma dziwny nieprzyjemny zapach (jak przy zapaleniu zatok). Nic nie nie swędzi, nie piecze, nie boli. Żadnego zaczerwienienia czy podrażnienia. Nie pamiętam, żeby po urodzeniu starszego dziecka też tak było. Teraz jestem 12 tyg. po porodzie.
        • majgug Re: Problemy intymne spowodowane kp 24.04.12, 20:08
          ale bylas z tym juz u lekarza?
          bo problem jest wtedy kiedy WSZYSTKO jest w porzadku a dyskomfort i tak jest. i nie kilka tygodni a kilka miesiecy, ba roku, po porodzie. a lekarze bezradnie rozkladaja rece, bo po prostu tak bywa w czasie karmienia... :-/
          • jagnaborynowa Re: Problemy intymne spowodowane kp 25.04.12, 10:04
            majgug napisała:

> ale bylas z tym juz u lekarza?
            Nie byłam, bo akurat problem rozpoczął się zaledwie parę dni po kontrolnej poporodowej wizycie u lekarza. Niestety ze względu na małego ssaka nie mam za bardzo kiedy wybrać się do lekarza, a i tak do mojego lekarza należy się zapisywać z kilkutygodniowym wyprzedzeniem.
            • dziabazosi Re: Problemy intymne spowodowane kp 26.04.12, 12:35
              Ale pocieszenie...W moim przypadku wystepuje pieczenie, swędzenie. Nie mam upławów, nie nie wycieka tylko ten dyskomfort. Chce karmić długgoooooooooo....Wykupię wszystkie przepisane leki i zobaczymy. Może panie ekspert coś doradzi, proszę!!!

• 4_milenka Re: Problemy intymne spowodowane kp 04.06.12, 16:32
      Ja tez rodziłam przez cc i tez długo karmiłam, bo 17 mc. No i u mnie ten problem pojawił sie po zakończeniu karmienia, byc moze to na skutek zmian hormonalnych. Poradziłam sobie stosując lactovaginal - kapsułki dopochwowe. Teraz juz wolę taką formę niz doustne, bo działają szybciej.
      • avila34 Re: Problemy intymne spowodowane kp 02.07.12, 11:24
        Moj ginekolog przepisal mi estrogen VAGIFEM w globulkach ze spejalnym aplikatorem, ulatwia wspolzycie i poprawia kondycje miejsc intymnych. Co trzy dni aplikowac. I lactovaginal.
        • majgug Re: Problemy intymne spowodowane kp 02.07.12, 12:07
          niestety jak to estrogen, moze spowodowac zanik mleka... :-/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka