Dodaj do ulubionych

tinidazol, sumamed a karmienie

03.05.12, 12:06
Witam,
mamy całą rodziną brać leki przeciw lamblii: wczoraj wzięłiśmy (jednorazowo): córka 16 miesięcy: 1/2 kapsułki sumamedu 250 mg i 1 tabletka tinidazolu 500 mg. Ja: 2 kapsułki sumamedu 250 mg i 4 tabletki tinidazolu.
W ulotce od tinidazolu napisane żeby nie karmić co najmniej 3 doby a w ulotce od sumamedu 2 doby.
Czy rzeczywiście te wytyczne odnoszą się również do dziecka 16 miesięcznego, które, co więcej, przyjęło te same leki co ja?

Karmię córkę 2 razy na dobę. Leki wzięłam wczoraj rano po karmienu (tinidazol) i ok. godz.15. (sumamed) Ominęłam już karmienie wczorajsze wieczorne i dzisiejsze poranne.Mała płacze, przytulania kończą się próbą wymuszenia ssania piersi.....Serce mi się kraje a jednocześnie chcę jak najlepiej.
Na razie dla podtrzymania laktacji ściągam pokarm 2 razy dziennie- w porach karmienia(rano i wieczorem).

Proszę o pomoc Pani MAlwino jak odnosi się przerwanie karmienia w przypadku tych leków u dziecka 16 miesięcznego.
Dziękuję.
Obserwuj wątek
    • dominikanj1 Re: tinidazol, sumamed a karmienie 03.05.12, 16:15
      czy dobrze rozumiem, że dziecko przyjęło dokładnie te same leki co Ty tylko w mniejszych dawkach?
      nad czym tu dumać-karm i nie kombinuj. do pokarmu przejdzie symboliczna ilość.
      a co lekarz powiedział nt karmienia?
      do głowy by mi nie przyszło żeby w przypadku zażycia tych samych leków co dziecko zaprzestać karmienia.
      pozdrawiam :)
      • gabi.0 Re: tinidazol, sumamed a karmienie 03.05.12, 19:15
        Dokladnie te same leki co ja, zazyla corka. Lekarz, ktory nam zlecil kuracje mowil o odstawieniu od piersi i moja pediatra to samo-na ok 2 dni....Zastanawia mnie dlaczego? Skoro to te same leki...
        • gabi.0 Re: tinidazol, sumamed a karmienie 04.05.12, 19:57
          Już wiem co robić- BARDZO PANI DZIEKUJE!!

I pozdrawiam:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka