Dodaj do ulubionych

Problemy z laktacją

14.06.12, 12:45
Witam, moja córka ma 5 miesięcy, karmie tylko piersią ale ostatnio coraz częściej mam problemy z laktacją. Wcześniej zdarzyło mi się tylko raz w 3 miesiącu, że miałam mało pokarmu ale udało mi się przywrócić laktację. Jakieś 2 tygodnie temu miałam puste piersi, przystawiałam często do piersi, odciągałam, piłam herbatki laktacyjne, piwo bezalkoholowe i robiłam ciepłe okłady, po 2 dniach pokarm powrócił. Było go aż nadto, pojawił się nawał, który znowu trwał 2 dni po czym laktacja się unormowała ale tylko na jakieś 3 dni i znowu pojawił się ten sam problem, znowu udało mi się wygrać i dziś problem powrócił mam puste piersi. Musiałam zacząć dokarmiać dziecko bo pokarmu prawie nie ma. Co może być przyczyną takich problemów? Stresu raczej nie mam.. Jedynie teraz powoli tracę nadzieję, że dalej będę karmić...
Obserwuj wątek
    • mama.rozy Re: Problemy z laktacją 14.06.12, 13:18
      puste piersi to znaczy jakie?bez nawału?
      • aassia1 Re: Problemy z laktacją 14.06.12, 13:34
        mama.rozy napisała:

> puste piersi to znaczy jakie?bez nawału?

Prawie całkowity brak pokarmu, jak odciągnę 20ml to maks przez godzinę z jednej piersi, porównując wcześniej spokojnie odciągałam po 120 z piersi w ciągu kilku minut
        • mad_die Re: Problemy z laktacją 14.06.12, 14:16
          ale po co odciągasz? przecież karmisz piersią i to dziecko sobie reguluje, ile mleka ma wypić.

co jest dokładnie Twoim problemem?
          - mało odciągasz?
          - piersi Ci "klapły"?
          - dziecko nie chce ssać?
        • ona1983.10 Re: Problemy z laktacją 14.06.12, 19:21
          Chyba powinaś poczytać troche o laktacji bo to co piszesz to raczej baza na mitach jest, a nie na konkretnej wiedzy. Piersi maja być "oklapłe" Jak bedziesz dokarmiac to wiadomo , że mleka bedzie mniej, jak bedziesz podawać smoka to też.

Piers to nie butelka, że jest pusta - jesli dziecko prawidlowo ssie i tyle ile chce to mleko nie wyparuje. Wiec to raczej problem z Twojej strony niż Twoich piersi.

Czym podajesz dodatkowo mleko? Czy dziecko ssie smoka? Co z tego, że nie odciagasz nic - wiesz ile kobiet nie odciaga ani kropli i karmi o kilka lat, więc to nie jest argument.
    • malwina.okrzesik Re: Problemy z laktacją 16.06.12, 18:35
      Pierś powinna wytworzyć tyle mleka ile dziecko zgłosi zapotrzebowania. Jak maluch ma dostęp nieograniczony do piersi, powinno być tyle pokarmu co trzeba, zgodnie z zasadą popyt-podaż.
      Trudno powiedzieć, czy rzeczywiście pokarmu jest za mało. Czy bardziej chodzi o to, że piersi są miękkie, nie napełniają się tak jak w pierwszych tygodniach.? Czy córeczka ssie częściej niż zwykle? Może być tak, że produkcja pokarmu jest na odpowiednim poziomie, pokarm wytwarza się na bieżąco, nie ma nadwyżek. To że z laktatora leci mało, o niczym nie świadczy- są kobiety które bez problemu karmią piersią, a nie odciągną ani kropelki.
      Czy maluch dostaje coś innego poza mlekiem z piersi?
      Ważne, żeby nie wpaść w panikę, pokarmu nie traci się tak z dnia na dzień bez powodu. Pani zdenerwowanie ma znaczenie dla wypływu mleka, a co za tym idzie może powodować zmniejszenie produkcji.
      Proszę nie tracić nadziei, ale spokojnie zastanowić się dlaczego coś, co działało przez 5 miesięcy teraz przestało działać ?
    • marta5757 Re: Problemy z laktacją 19.06.12, 18:21
      Na zanik laktacji moze tez miec wpływ to co jesz i ile, nie odchudzaj sie
    • Gość: Monia_mamcia88 Re: Problemy z laktacją IP: *.dynamic.chello.pl 25.06.15, 12:14
      Uważaj z tym karmi, mimo wszystko tam jest odrobina alkoholu.. Ja używałam słodu ale z beta-glukanem i mi zdecydowanie pomógł..
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka