Dodaj do ulubionych

Miesiączka a karmienie piersią

21.06.12, 15:05
Witam i proszę o pomoc. Zaczął pobolewać mnie trochę jak przy miesiączce brzuch , jestem prawie 5 tygodni po porodzie (cc), krwawienia już nie mam od 2 tygodni, ale jeszcze mam małe plamki na bieliźnie, choć od wczoraj trochę się nasiliło. Boję się, że to zapowiedź miesiączki, a karmię tylko piersią i chciałabym, żeby tak jeszcze przez parę miesięcy zostało. Czy wraz z pojawieniem się miesiączki laktacja zmniejszy się, czy jej w ogóle nie będzie?
Obserwuj wątek
    • matka_karmiaca Re: Miesiączka a karmienie piersią 21.06.12, 17:41
      Niektóre farciary póki karmią, to okresu nie mają (nawet kilkadziesiąt miesięcy), inne dostają miesiączki zaraz po połogu. Zwykle okres nie wpływa nijak na laktację, czasem piersi mogą być bardziej wrażliwe, czasem dziecko może bardziej grymasić (ponoć hormony mogą wpływać na smak), indywidualna sprawa.
    • malwina.okrzesik Re: Miesiączka a karmienie piersią 21.06.12, 17:54
      Jeśli karmi Pani wyłącznie piersią, przerwy między karmieniami nie są większe niż 5-6 godzin, to raczej mało prawdopodobne aby to była miesiączka.

Czy była Pani już na poporodowej kontroli u lekarza ? Po zakończeniu połogu, czyli ok. 6 tygodnia warto to zrobić. Jeśli nie, radziłabym to zrobić jak najszybciej, aby sprawdzić czy ginekologicznie jest wszystko ok.
      • nutka11_0 Re: Miesiączka a karmienie piersią 21.06.12, 18:10
        Dziękuję Paniom za odpowiedzi. Mam świadomość, że powinnam już pójść na wizytę kontrolną, ale łudziłam się, że może do 6 tygodni takie plamienia się ewentualnie zdarzają.
        Pozdrawiam serdecznie!
        • mirab-ella Re: Miesiączka a karmienie piersią 21.06.12, 21:14
          Ja po obu ciążach miałam plamienia do 8 tygodni, na wizyty kontrolne szłam jak plamienia ustały i wszystko było ok..... sprawa indywidualna.
    • lukrecjabo Re: Miesiączka a karmienie piersią 21.06.12, 22:00
      Krwawienia, plamienia zdarzają się i w 8 tygodni po porodzie. Sprawa indywidualna. Tak samo jak możliwe jest wystąpienie miesiączki zaraz po połogu mimo regularnego karmienia piersią. I to też jest normalne. Tak czy siak po około 8 tygodniach trzeba umówić się na wizytę kontrolną do lekarza (większość źródeł podaje, że po 6 tygodniach, ale niektóre kobiety wtedy jeszcze krwawią, więc można później).
      • mal-sia antykoncepcja 22.06.12, 08:47
        a jak jest wtedy z antykoncepcja -tabletkami? Ja karmie wyłącznie piersią ,okresu nie mam .Jak się zabezpieczyć?
        • niebioska Re: antykoncepcja 22.06.12, 23:41
          Mamy karmiące mogą się zabezpieczać jednoskładnikowymi tabletkami Azalie lub Cerazette. Tyle że trzeba pilnować godzin przyjmowania - nawet małe opóźnienie bardzo osłabia ich działanie.
          • mal-sia Re: antykoncepcja 23.06.12, 12:51
            a jak sie bierze azalie? nie trzeba pierwszej tabl przyjąć 1 dnia okresu?
      • malgorzata_daniel Re: Miesiączka a karmienie piersią 25.06.12, 13:21
        Ja urodziłam 19 lutego a do lekarza poszłam dopiero na początku maja, nie dość, że krwawiłam przez bite dwa miesiące, po tym cwilka przerwy i znów okres a do tego jeszcze dopadła mnie ospa :) tyle szczęścia. Teraz biorę cerazette przez pierwsze trzy tygodnie przyjmowania miałam krwawienie i plamienia ale teraz wszystko jest ok i świetnie się czuję.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka