urwisnia
15.03.13, 16:56
Witajcie, czytam to forum odkąd byłam w ciąży, teraz moja córeczka ma 8,5 miesiąca i za kilka dni przejdzie operację serca. Jesteśmy na chwilowej przepustce w domu i szukam wszędzie informacji, na temat karmienia piersią na oddziale intensywnej opieki pooperacyjnej (oiom, po op.) i nie mogę tu znaleźć. Było kilka takich wątków gdzie były linki do aktów prawnych, ale nie znalazłam tego za wiele. Niby wg prawa pacjenta dziecko ma prawo do obecności rodzica lub opiekuna, do minimalizowania stresu (na co moim zdaniem wpływa możliwość karmienia piersią)
Czy któraś z Was ma doświadczenie pobytu dziecka na oiomie po operacji serca, możliwości karmienia tam piersią? Zostałam poinformowana, że może spędzić tam nawet ponad tydzień, a ja będę mogła donosić co najwyżej moje mleko w pojemnikach i raz dziennie zajrzeć przez szybkę żeby zobaczyć dziecko. I że mam dostarczyć "ulubiony smoczek i butelkę...
Hania jest niesmoczkowa, z butelki pić nie umie (próbowałam przez pewien czas, trochę przestraszona przez lekarkę, że głodzę dziecko piersią, ale to już inny temat) a do tego nie toleruje nabiału krowiego - jeszcze nie potwierdzone badaniami alergologicznymi, ale jest w porządku tylko kiedy jestem na beznabiałowej diecie. Czasem je już stałe pokarmy, ale wciąż jest głównie karmiona piersią. Martwię się, tak dużą rozłąką, to duży stres dla dziecka, dla mnie też.
Będę wdzięczna za wasze doświadczenia, lub linki do artykułów na ten temat.