Dodaj do ulubionych

Refluks ukryty - zageszczanie (?)

13.06.13, 15:58
Moj synek ma 4,5 miesiaca (wczesniak z 35 tyg) i ma refluks ukryty. Jest z tego powodu bardzo placzliwy i duzo cierpi. Bral Losec (omeprazol) przez 1.5 miesiaca ale nie bylo jakiejs spektakularnej poprawy. Teraz dostalismy zalecenie zageszczania Nutritonem (zawiera maczke chleba swietojanskiego) przed karmieniami. Mieszkam za granica i nie mam tutaj dostepu do dobrego gastrologa. W PL bede dopiero za miesiac. Czy warto stosowac to zageszczanie? Czy sa jakies skutki uboczne? Synek ogolnie ma sporo problemow brzuszkowych, czeste biegunki ze sluzem. Wg lekarzy tutaj to "normalne" i " niemowleta tak maja". Czy sa moze jakies probiotyki ktore moglyby pomoc? Dodam ze wylaczylam juz ze swojej diety nabial, gluten, wiekszosc owocow i surowe warzywa. Karmie tylko piersia, smoczkow nie uzywamy.
Obserwuj wątek
    • tully.makker Re: Refluks ukryty - zageszczanie (?) 13.06.13, 16:36
      na tym forum sa rozne opinie na temat zageszczania, u nas ososbiscie Nutriton uratowal Trzeciego przed bolem i jadlowstretem, ktory juz sie zaczal rozwija. U nas skutkiem ubocznych bylo to, ze Trzeci przestal wyc przez 30 - 40 minut przed kazdym karmieniem i zaczal jesc na trzezwo, zamiast wylacnzie przez sen. W boparciu o swoje doswiadczenia polecam Nutri stuprocentowo.

Tylko mieszaj go ze swoim pokarmem odciagnietym, a nie z woda.

U nas jeszcze pomagal Debridat ( wPolsce na recepte), ale to nam wprowadizli jak sytuacja troche sie juz unormowala po chyba 3 tygodniach podawania Nutri. Poawalm go tylko przed karmieniami w dzien, w nocy karmilismy sie bez, ostatnia porcje dostawal po kapieli wrzed wieczornym karmieniem.
      • earleen Re: Refluks ukryty - zageszczanie (?) 13.06.13, 19:03
        Dzeki tully! A w jakim wieku był synek jak zaczelas zageszczac? I jak długo kontynuowalas? I jak czesto i w jakich dawkach? :)
        • tully.makker Re: Refluks ukryty - zageszczanie (?) 14.06.13, 10:46
          Onjawy jadlowstretu zaczelu sie w wieku mniej wiecej 4 miesiecy, nasilaly sie z dnia na dzien, najpierw jadl tylko n spiaco, potem juz nawet przez sen nie chcial jesc :-( Przyrost 300 gram w ciagu iesiaca obudzil lekarzy, ktorzy na pcozatku problem bagatelizowali. zaczelam zageszcac w eieku 5 miesiecy mniej wiecej, podawalam przed kazdym karmieniem piersia w ciagu dnia. Wtedy tez zaczelismy wprowadzac po kilka lyzeczek progukty niemleczne i kiedy karmilam piersia po posilku niemlecznym, to nie zageszczalam, bo zakladalam, ze juz ma w brzuszku cos zageszczajacego. Porcej robilam po 30ml, jak zaleca producent, podawalam lyzeczka lub z kueczka medeli, w zaleznosci od nastroju pacjenta, tak po pol do 2/3 porcji.

Srednio nam wychodzilo 4 -5 porcji dzienie, jedno karmienie bylo po warzywku, no a reszta w nocy, wtedy nie bylo szansy, zeby podac Nutri. vAle etz radzil sobie bez tego.

A stosujesz inne metody wspomagania zwalczanie refluksu?
          karmienie w pozycji jak najbardziej pionowej
          pionizacja po jedzeniu, nawet pol godziny
          spanie na podwyzszeniu (poduszka - klin), takze w wozku
          lezenie na brzuszku, zeby wzmacniac miesnie ( u nas sie nie dalo, Trzeci, zreszta podobnie jd drugi, pozycji na brzuszku nie uznawal.

Trzymajcie sie. Wiem, jakie to starszne patrzec jak dziekco cierpi i nie moc zbyt wiele zrobic. najwazniejsze jednak, zeby podjac dzialania, dzieco mojej kolezanki wychodowalo siebie taki jadlowstret, ze przez pewien okres bylo zywione sonda.
          • earleen Re: Refluks ukryty - zageszczanie (?) 14.06.13, 20:51
            Synek spi tylko na brzuchu, chociaz ogolnie ze spaniem jest ciezko. Karmienia i spacery tez wymagaja wiele kreatywnosci z mojej strony. Duzo nosimy, prawie caly czas. Wprowadzilam tez karmienienie blokowe (kilka razy pod rzad z tej samej piersi) bo mysle ze w naszym przypadku refluks jest czesciowo zwiazany z moja nadprodukcja mleka i szybkim wyplywem.
          • marsylvik Re: Refluks ukryty - zageszczanie (?) 15.06.13, 16:00
            tully.makker napisała:

> A stosujesz inne metody wspomagania zwalczanie refluksu?
            > karmienie w pozycji jak najbardziej pionowej
            > pionizacja po jedzeniu, nawet pol godziny
            > spanie na podwyzszeniu (poduszka - klin), takze w wozku
            > lezenie na brzuszku, zeby wzmacniac miesnie ( u nas sie nie dalo, Trzeci, zresz
            > ta podobnie jd drugi, pozycji na brzuszku nie uznawal.

Wydaje mi się, że właśnie te "inne" metody są najważniejsze. Może refluksu nie zwalczają, ale go łagodzą. U nas jeszcze chusta okazała się zbawienna.

Mała nienawidziła, jak większość refluksowców, leżenia na brzuszku. To po prostu boli. Do tego jak nie lubi, to nie ćwiczy mięśni, a jak nie ćwiczy, to ciężkie to brzuszkowanie, więc nie lubi jeszcze bardziej. Szukałam po sieci, bo główkę nawet mi przestała w drugim miesiącu podnosić, trafiłam na filmiki Zawitkowskiego i im w większości zawdzięczam poprawę. Małą przed jedzeniem gimnastykowałam, tzn nosiłam i trzymałam na kolanach tak jak on to pokazywał, po jakimś czasie zaakceptowała w miarę leżenie na brzuszku. Oczywiście tuż przed posiłkiem, na głodnego i niezbyt długo. Jak już się nauczyła turlać i sama przewracać na brzuch, to jej się w ogóle poprawiło, objawy refluksu też się zmniejszyły, przede wszystkim już bardzo rzadko płacze z tego powodu. Ulewa teraz (4.5 miesiąca) jakieś 10 razy dziennie, a nie 100 - tyle ulewała jak miała 2 miesiące. Nie licząc ukrytych cofek, ale i tych coraz mniej w miarę jak rośnie, jest dojrzalsza i silniejsza.
    • yumemi Re: Refluks ukryty - zageszczanie (?) 13.06.13, 23:08
      kellymom.com/health/baby-health/reflux/
      Podsumowuje wszystko w tym temacie. Dzialanie zwykle jest tylko kosmetyczne, a refluksu samego nie leczy, na to podaje sie odpowiednie leki. Moze tez pogarszac objawy.
      U dzieci karmionych piersia sie generalnie odradza zageszczanie (mowie o procedurach tu na zachodzie)
      U dzieci karmionych mieszanka owszem.

Thickened feeds can reduce spitting up, but studies have not shown a decrease in reflux index scores (i.e., the “silent reflux” is still present). Per Donna Secker, MS, RD in Gastroesophageal Reflux Disease, “The effect of thickened feedings may be more cosmetic (decreased regurgitation and increased postprandial sleeping) than beneficial.” Thickened feeds have been associated with increased coughing after feedings, and may also decrease gastric emptying time and increase reflux episodes and aspiration. Note that rice cereal will not effectively thicken breastmilk due to the amylase (an enzyme that digests carbohydrates) naturally present in the breastmilk.

Is it healthy for baby? If you do thicken feeds, monitor baby’s intake since baby may take in less milk overall and thus decrease overall nutrient intake. There are a number of reasons to avoid introducing cereal and other solids early. There is evidence that the introduction of rice or gluten-containing cereals before 3 months of age increases baby’s risk for type I diabetes. In addition, babies with GERD are more likely to need all their defenses against allergies, respiratory infections and ear infections – but studies show that early introduction of solids increases baby’s risk for all of these conditions.

The breastfeeding relationship: Early introduction of solids is associated with early weaning. Babies with reflux are already at greater risk for fussy nursing behavior, nursing strikes or premature weaning if baby associates reflux discomfort with breastfeeding.

Safety issues: Never add cereal to a bottle without medical supervision if your baby has a weak suck or uncoordinated sucking skills.

www.uptodate.com/contents/acid-reflux-gastroesophageal-reflux-in-infants-beyond-the-basics--
      -----------------------------------------
    • marsylvik Re: Refluks ukryty - zageszczanie (?) 13.06.13, 23:35
      Zagęszczacz to lek pierwszego wyboru przy refluksie, bo ma stosunkowo mało efektów ubocznych. Leczy wyłącznie objawowo, nie usuwa przyczyn, ale zapobiega powikłaniom refluksu w postaci częstych infekcji dróg oddechowych, niechęci do leżenia na brzuchu i wynikającego z niej opóźnienia w rozwoju oraz sprawia wyraźną ulgę w cierpieniu. Często inne leczenie nie jest potrzebne, bo z refluksu większość niemowląt wyrasta.

Równie ważne jest to, jak się dzieckiem zajmujemy. Trzeba unikać gwałtownych zmian pozycji dziecka, wysiłku po jedzeniu, podnoszenia nóżek przy przewijaniu itp. Nam bardzo pomogła zmiana techniki przewijania, z obrotami zamiast podnoszeniem pupy dziecka. Nie zauważyłam natomiast żadnej różnicy po podwyższeniu materaca, jak to jest często polecane. Szukać, kombinować, obserwować swoje dziecko. I pamiętać, że będzie coraz lepiej, bo układ pokarmowy dziecka ciągle się rozwija i dojrzewa :)
      • tully.makker Re: Refluks ukryty - zageszczanie (?) 14.06.13, 10:48
        No wlasnie - my mielsimy nawet przewijak podniesiony do gory w glowkach, zeby mlody mial zawsze lepek wyzej. No i w wozku i w lozku tez oczywiscie.
        • awita5 Re: Refluks ukryty - zageszczanie (?) 14.06.13, 19:04
          Jak u Waszych dzieci objawia się refluks ukryty? Mi jedna pediatra zasugerowała, że moje dziecko może to mieć oprócz kolek itd. Ostatnio ssie tylko na śpiąco, "na trzeźwo" pociągnie kilka razy i się odwraca mimo że widać, że jest głodna. Ma gruby kożuch mleka na języku, pediatra mówi, że właśnie to może świadczyć o tym refluksie. Ona często nie ulewa, czasami raz dziennie, czasami wcale, ale podobno to jeszcze gorzej niż gdyby ulewała. Jest strasznie niespokojna, widać, że coś jej dolega, lekarze ciągle zwalają winę na niedojrzałość układu pokarmowego, próbowałam przejść na nutramigen, nie chce tego pić. Płacze po jedzeniu, ostatnio też piszczy. Daję jej debridat, bez efektów raczej. O spaniu w wózku nie ma mowy, po wielkich trudach, noszeniu na ramieniu, przyśnie najwyżej na pół godziny i wrzask. Teraz w 4-tym miesiącu zwolniła przyrost, 300 g w 18 dni, ale pediatra twierdzi, że to ok. Czekam więc na poprawę wraz z czasem...
          • earleen Re: Refluks ukryty - zageszczanie (?) 14.06.13, 20:57
            U nas slychac ze mu sie mleko cofa i ciagle cos przelyka, i widac ze sprawia mu to wielki dyskomfort/bol. Sprobuje z tym zageszczaniem.
        • awita5 Re: Refluks ukryty - zageszczanie (?) 17.06.13, 09:03
          A jak udało Ci się podać nutriton skoro jadł tylko przez sen? Kombinuję co zrobić, bo moja już tylko je przez sen, a czasami nawet i wtedy wypluwa...lekarze mnie ignorują...może to ten refluks, tylko kiedy podawać ten nutriton, ja ją najpierw muszę uśpić, żeby w ogóle ssała. Nie mam pomysłu. I ten katar od 3 tygodni...to chyba jednak alergia. Ale żeby niemowlę miało takie objawy....nie wiem co robić. Dzisiaj nawet w nocy prawie nie ssała, odciąganie fridą nie pomaga, nic nie schodzi, trzeba najpierw zakropić wodą morską, ale wtedy się wybudza, płacze i ma jeszcze więcej wydzieliny w nosie i tak w kółko
          • tully.makker Re: Refluks ukryty - zageszczanie (?) 17.06.13, 12:59
            u nas bylo tak, ze np Trzeci przysypial kolo 9 i wtedy jak juz byl prawie przysniety, to godzil sie odrobine zjesc. No wiec 8:45 robilam Nutriton w kubeczku medeli dla wczesniakow, ukladalam w foteliku samochodowym i lyzeczka albo bezposrednio z kubeczka probowalam cos podac. Do pomocy byla wzywana cala rodzina, najbardziej sprawdzal sie najstarszy brak, ktory tanczyl, klaskal, spiewal, wrobocie byly tez psy, zabawki ( u mamy w zebach). Zwykla udawalo sie wcisnac pol do 2/3 kubeczka 30ml.
            Potem nosilismy sie na rekach, a jak zaczal przysypiac, to na noszaco zaczynalam go karmic, jak juz assal to siadalam na fotelu. Ale u nas naprawde poprawa nastapila juz po kilku dniach i mlody zaczal jesc w miare jak juz byl zmeczony i spiacy, nie tylko na spiocha.
            • placenta-previa Re: Refluks ukryty - zageszczanie (?) 08.06.16, 12:54
              Jestem mamą wczesniaka, który wydaje sie także ma problem refluksu. Co prawda Mała nie ulewa, jedynie nosem czasami wścieknie parę kropli i kilka razy w ciągu dnia widać jak pokarm podchodzi do góry, powodując kaszel albo zachłyśnięcia się. Niestety od conajmniej 3 tygodni utrzymuje sie problem z jedzeniem, właściwie jedzenie mogłoby dla niej nie istnieć. Wybudzona zjada sama 30, maksymalnie 50 ml, przy wadze prawie 5 kg, resztę podajemy na siłę. W tym tygodniu zaczęliśmy kurację Nutritionem, ale po 3 porcjach mleka przerwałam, ze względu na dziwne stolce, które się pojawiły (białe, w ogromnych ilościach i częstotliwościach). Dzisiaj pediatra potwierdził, że stolce mogą tak wyglądać po Nutritionie, więc wracamy do kuracji. Proszę o informację jak wyglądał refluks u Pani dziecka, jakie miało objawy, bo rozumiem, także nie ulewało? Jak długo problem sie utrzymywał. Czy tylko Nutrition stosowaliście?
              • ela.dzi Re: Refluks ukryty - zageszczanie (?) 08.06.16, 13:14
                Zagęszczacz tylko maskuje objawy, a nie leczy przyczyny. Jeśli na pewno to refluks (potwierdzony chociażby USG brzucha), to przydałoby się udać do gastrologa po leki. W Polsce stosuje się omeprazol. Mi gastrolog powiedział, że wskazaniem będzie brak apetytu, utrata wagi lub niskie przyrosty, nawracające infekcje układu oddechowego.
                • placenta-previa Re: Refluks ukryty - zageszczanie (?) 11.06.16, 12:12
                  Bardzo dziękuję za odpowiedz. Usg nie potwierdziło refluksu, ale wydaje mi sie, ze objawy są ewidentne. Czekam na wizytę u gostrologa. Tymczasemx bardzo się martwię, bo mala od kilku dni nie przyrosła na wadze.
                  • panizalewska Re: Refluks ukryty - zageszczanie (?) 11.06.16, 15:07
                    A w jakim wieku jest dziecko? Kilka dni nie przybierania to jeszcze nie powód do niepokoju. Młoda jest na mm, tak?
                    Podaj wszystkie przyrosty od najniższej spadkowej.
                    P.S. Zasadniczo to forum kp, przyrosty dzieci na mm są nieco inne, niż tych na kp
          • tully.makker Re: Refluks ukryty - zageszczanie (?) 17.06.13, 13:01
            A propos kataru - my mielismy bezwzledne zalecenie od layngologa zeby podawac nasivin przy katarze, bo u nas zaraz sie zaczynalo zapalenie ucha. I to byl ratunek - przy niezbyt nasilonym katarze wystarczylo psiknac raz na dobe, oczywiscie ta wersja dla niemowlat.
    • malwina.okrzesik Re: Refluks ukryty - zageszczanie (?) 15.06.16, 23:41
      wodnista kupa u dziecka na piersi jest normą, śluz też
      nie widzę potrzeby stosowania diety eliminacyjnej,
      dla dziecka nie ma żadnego znaczenia czy je Pani surowe warzywa czy nie

w sprawie postępowania z refluksem trzeba konsultować się z lekarzem gastrologiem, można poprosić o konsultację kogo innego, jeśli nie jest Pani pewna
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka