Dodaj do ulubionych

Wrócić TERAZ do PRACY??? DORADŹCIE!!

06.08.04, 13:04
Proszę o poradę dziewczyn które wróciły do pracy.Moja maleńka ma 2 m-ce i 13
dni.Macieżyński kończy mi się 8.09.2004.Z jednej strony wróciłabym do pracy-
potrzebne są pieniążki na nowe mieszkanie,na opłacenie studiów itd.Ale z
drugiej strony nie wiem czy będę potrafiła pracować cały czas myśląc o
córeczce-ona jest jeszcze maleńka.Karmię piersią-musiałabym odciągać
pokarm.MIałby kto z nią zostać (moja mama na zmianę z mężem).Ale jak córcia
jest taka maleńka to potrzebuje mamy cały czas......serce mi się kroi jak
pomyślę.Boję się też rozmowy z dyrektorem-nie wiem jak zareaguje jak
zaproponuję mu wykorzystanie urlopu wypoczynkowego (mam go niestety tylko ok
15 dni) i co dalej..... wychowawczy??Myślicie ze jak będzie córcia miała 5-6
m-cy będę już mogła wrócić do pracy??Czekam na wpisy.Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • polibius Re: Wrócić TERAZ do PRACY??? DORADŹCIE!! 06.08.04, 14:06
      MNie urlop macierzyński skończył się 30 czerwca.... już wówczas nie wyobrażałam
      sobie powrotu do pracy, aktualnie wykorzystuję zaległy 50 dniowy urlop. Kiedy
      będę wracać do pracy Ania skończy 6 miesięcy ( to za miesiąc) i w dalszym ciągu
      nie wyobrażam sobie tego. Mam już nianię, sporo zamrożonego pokarmu , ale
      naprawdę dużo bym dała, aby zostać z dzieckiem. Niestety na wychowawczy nas nie
      stać, po opłaceniu rachunków z jednej pensji zostałoby ok 200zł.. buuuuuuuuu.
      Jeżli jesteście w stanie pozwolić sobie na wychowawczy, to wierz mi nie ma
      nikogo ważniejszego nad dziecko..
      POzdrawiam
    • adaja1 Re: Wrócić TERAZ do PRACY??? DORADŹCIE!! 06.08.04, 14:44
      Cześć! Mam identyczny problem i też macierzyński kończy mi się 8 września!
      Potem biorę cały urlop wypoczynkowy(to ustawowo przysłguje pracownicy) . A co
      potem? Dzisiaj w nocy śnił mi się mój pierwszy dzień w pracy! I że musiałam
      wrócić po 3 godzinach, bo mój Synej tak strasznie płakał!
      Nie wiem, może wezmę część wychowawczego?
      Koleżanka, z którą pracuję wróciła po 4 miesiącach, małą zostawiła z mamą.
      Odciągała pokarm w pracy ( szybciutko) i wychodziła godzinę wcześniej ( bo
      miała zaświadczenie że karmi piersią) Przeżyły to obie bardzo dobrze. Julka
      jest teraz pogodnym 18 miesięcznym dziewczątkiem:) a jej mama mówi,że lepiej
      wcześniej wrócić do pracy, bo później jest coraz gorzej.
      A ja, tak jak ty, sama nie wiem i bije się z myślami. Ale i tak muszę zacząć
      szukać niani. Pozdrawiam. Mama Jakuba.
    • misiamama Re: Wrócić TERAZ do PRACY??? DORADŹCIE!! 06.08.04, 14:46
      Witaj
      Łatwo napisać, że pieniądze to nie wszystko a dziecko najważniejsze, ale w grę
      wchodzi o wiele więcej. Czy będziesz miała dokąd wrócić jeśli odłożysz powrót
      na potem? Cy frustracja z powodu wiecznego braku pieniędzy nie zabije radości z
      bycia z dzieckiem? Zastanów się na spokojnie, ta decyzja wymaga czasu. Z moich
      doświadczeń wynika, że bardzo warto opóźnić powrót do pracy, jeśli tylko masz
      taką możliwość.Ja nie miałam siły na powrót do pracy tuż po macierzyńskim. Mały
      był na piersi. W karmieniu chodzi nie tylko o pokarm (a przecież lepiej podac
      świeży niż rozmrażany, poza tym skład zmienia się z wiekiem dziecka więc pokarm
      sprzed miesiąca niekoniecznie odpowiada aktualnym potrzebom dzidziusia). Chodzi
      o bliskość z mamą, poczucie bezpieczenstwa - i tego nie zastąpi butelka z
      odciągniętym mlekiem. Synek usypiał na mnie, ssał godzinami z małymi przerwami,
      a ja cieszyłam się byciem przy nim. Teraz (po trzech mies.)mały już mnie tak
      nie potrzebuje, je zupki, soki i inne pokarmy, które trzeba byłoby wprowadzać
      niezaleznie od tego, czy mam jest w pracy czy z dzieckiem.
      Odpowiadając na Twoje pytania: Myślę że o wiele łatwiej jest zostawić dziecko
      6 mies., niż 3- mies. i że warto porozmawiać z dyrektorem. Przygotuj się do tej
      rozmowy. Nie wiem, w jakim charakterze pracujesz, ale moze zaproponuj, że
      będziesz wykonywać jakieś obowiązki w domu, jeśli to konieczne. Dyrektor też
      człowiek - a może sam ma dzieci? Też kiedyś były małe. Ja wykorzytsałam
      wypoczynkowy, potem poprosiłam o bezpłatny. Teraz wychodzę 2 godz. wcześniej,
      zabieram pracę do domu. Naprawdę warto przemyśleć, na czym polega twoja rola w
      firmie i zaproponować jakieś rozwiązania. Wykaż, że CI zalezy na pracy, że
      jesteś zaangażowana, że jesteś dobrym i wartościowym pracownikiem i będziesz
      pamiętać, że firma poszła ci na rękę. Chodzi tylko o te trzy miesiące - później
      na pewno zrewanżujesz się dobrą pracą, bo właśnie młode mamy są najbardziej
      lojalnymi i wydajnymi pracownikami. Trzymam kciuki, życzę najlepszej decyzji i
      powodzenia w realizacji Aga
    • misiamama Re: Wrócić TERAZ do PRACY??? DORADŹCIE!! 06.08.04, 14:49
      Jeszcze tylko dodam, ze zostwaiłam synka w wieku 6 mies., teraz pracuję od
      tygodnia i jest super. Mam opiekunkę, wracam stęskniona i z radością poświęcam
      dziecku cały mój czas. Jeszcze raz pozdrawiam Aga
      • pol114 Re: Wrócić TERAZ do PRACY??? DORADŹCIE!! 07.08.04, 09:22
        ja miałam to szczęście,, że po urlopie macierzyńskim miałam zaległy urlop
        wypoczynkowy -9 tygodni. z perspektywy czasu sądzę podobnie jak któraś z
        dziewczyn, że łatwiej jest zostawić dziecko 6-miesięczne niż 3,5 miesięczne.
        starsze dziecko zjada przynajmniej jeden posiłek inny niż cycek i zwykle też
        zaczyna się ruszać(mój syneczek już nieźle pełzał w wieku 6miesięcy)i można je
        łatwiej czyms zainteresować. ja podobnie jak Ty miałam koszmary nocne związane
        z pójściem do pracy i kombinowałam jak tu się od niej wykręcić choćby na 2,3
        miesiące ale kiedy 2 tyg. przed końcem poszłam do pracy w sprawie podpisania
        podania o ostatnie 10 dni urlopu moja dyrektorka zapytała mnie stanowczo co
        zamierzam robić(albo wychowawczy albo praca)wiedziałam, że nie mogę sobie
        przedłużyć urlopu nawet o miesiąc jakiegoś bezpłatnego. do tego orzekła, że
        godzinę na karmienie moge wykorzystywać tylko przez miesiąc a później pracować
        na normalnych warunkach jak inni. nie miałam wyjścia udałam twardzielkę i
        powiedziłam, że bardzo chcę wrócić do pracy, że ja ją bardzo lubię(pracę) i że
        będę nadal świetnym pracownikiem i nie mogę się doczekać kiedy zacznę pracę
        (oczywiście kłamałam).
        wniosek jest taki:żyjemy w głupkowatych czasach, w głupkowatym kraju i mamy
        wielkiego pecha z tego powodu

pracuję już 6 miesiąc już się przyzwyczaiłam i jest nawet ok za 3 tyg.
        wylatujemy z rodzibą do Bułgarii(bez mojej pensji nie pozwolibyśmy sobie na
        żaden urlop)

pozdrawiam wszystkie mamy i życzę szcżęśliwego powrotu do pracy(czasami nie ma
        wyjścia)
    • jesika Re: Wrócić TERAZ do PRACY??? DORADŹCIE!! 06.08.04, 23:07
      Jestem mamą 6-latka i 3 miesięcznej królewny i ja zdecydowałam NIE WRACAM ale do podjęcia tak ważnej decyzji potrzeba czasu, rozmów z mężem przeliczania czy " kasy" starczy itd. decyzję podjęłam już będąc w ciąży. Poszłam do pracy jak mój syn miał 4 lata niby duży i wszystko miało być O.K. ale dziś pracująca mama nie może pozwolić sobie na choroby dzieci na wypad do przedszkola na imprezy bo pracodawca tego nie zrozumie i...poprostu zwolni. Pracując musiałam liczyć sie z nadgodzinami wiecznymi zmianami godzinowymi ( np. w niedzielę oświadczono mi że pracuję od 10.00 do 19,00 20,00, jak przypomniałam że mam dziecko, które może przebywać w przedszkolu tylko do 15.00 facet oświadczy że mam wybrać praca czy rodzina, oczywiście wybrałam rodzine i 2 miesiące później "powstała " moja córcia)Znów mój syn jak go zapytałam o jego zdanie bez zastanowienia odpowiedział że mam sobie wziąśc jego skarbonkę byle bym tylko miała dla niego czas .......wierzę że nie wszyscy pracodawcy są tacy ale ja już nie chce...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka