Dodaj do ulubionych

Nowości "dentystyczne".

02.11.13, 00:48
Byłam wczoraj ze starszym u dentysty, córka też była- 11 miesięcy, nadal piersiowa., oczywiście też "odsiadkę" na fotelu zaliczyła celem jak to stwierdzono "obycia się" z gabinetem i fotelem- zębów ma 8- pokazać nie chciała. I tu padło pytanie- czy córka w nocy jeszcze je ?- na co ja, że tak- zaznaczając, że dziecko jest KP, a nie butelkowe i co usłyszałam ? że po każdym karmieniu mam ja wodą przepoić żeby próchnicy nie dostała. Ja pierdziu....wychodzi na to, że muszę być na nogach 24/7 bo ona w nocy co 2 godziny musi sobie pociumkać i nadal nie wiem jak ta woda ma mi pomóc w zadbaniu o to żeby na wadze przybierała odpowiednio- co kiepsko nam idzie jednak- bo chyba jak brzuch trochę wodą się zapełni to mleka już tyle nie będzie potrzeba wypić.
Taką nowość usłyszałam od pomocy dentystycznej i nie wiem czy się coś zmieniło na linii KP-ryzyko próchnicy ? Oświećcie mnie proszę.
Obserwuj wątek
    • gram.w.zielone Re: Nowości "dentystyczne". 02.11.13, 03:31
      U mojego dentysty pytalam i powiedziano mi, ze kp ok ale zeby nie dawac bron boze mleka z kaszka czy mm przed spaniem jak sa juz zeby. Zeby myc od pojawienia sie pierwszych. Wlasnie sie do tego przymierzamy..
    • siven1987 Re: Nowości "dentystyczne". 02.11.13, 09:18
      Moj ojciec jest stomatologiem młody ma teraz 9m nadal kp na stanie 6zebow i nic takiego nam nie mówił. Wieczorem myjemy zeby i tyle. To w ramach nawyków.
    • niuniek3 Re: Nowości "dentystyczne". 02.11.13, 10:36
      U nas pierwszy ząb jak dziecko miało 3, 5m. I jadło bardzo często. Toż ja bym nic innego nie robiła. dajcie spokój.
      • 1mzeta Re: Nowości "dentystyczne". 02.11.13, 17:12
        Moja też ma zęby myte przed spaniem- w ramach przyzwyczajania- bo nie jest taka "optymistycznie i radośnie" nastawiona do szczoteczki jak syn, który zęby najchętniej myłby co godzinę jak był w podobnym wieku. Uf.....nie dam się zwariować :)
        • mruwa9 spokojnie 02.11.13, 19:51
          sledze temat od bardzo dawna, szukam informacji na ten temat od lat w pismiennictwie fachowym , i na dzien dzisiejszy NIE ISTNIEJA naukowe dowody na wplyw karmienia piersia na zwiekszone ryzyko prochnicy u dzieci. Ostatnio w Szwecji pojawily sie badania, wskazujace na wieksze ryzyko prochnicy u dzieci czesto karmionych piersia (chodzi o ilosc posilkow w ciagu doby, sumarycznie. Zaleca sie max 5-6 posilkow na dobe, z co najmniej dugodzinnymi przerwami pomiedzy nimi, a karmiac piersia ilosc posilkow latwo nawet podwoic sila rzeczy skracajac czas odpoczynku jamy ustnej miedzy nimi, i to wlasnie to stanowi czynnik ryzyka, nie karmienie piersia jako takie. Tylko ze jest to jak na razie jedno takie badanie, ledwie zwiastun, a nie pewnik, a z drugiej strony pojawily sie badania porownujace stan zdrowia jamy ustnej dzieci karmionych piersia i karmionych sztucznie, i te badania wypadly na korzysc dzieci karmonych piersia (lepsza flora bakteryjna). Tak czy owak to wszystko sa dopiero wstepne przeslanki, do pewnych wnioskow naukowych jeszcze daleko. Tak wiec slowa dentystow mozna traktowac z duzym marginesem, bo to sa wylacznie ich subiektywne opinie, niemajace poparcia w badaniach naukowych. Tak naprawde nie wiemy, jak jest. Pozostaje matczyna intuicja i zdrowy rozsadek.
    • anku1982 Re: Nowości "dentystyczne". 03.11.13, 00:23
      temat: Małe dziecko u dentysty zawsze przynosi kontrowersje łącznie z tym, czy lekarze pozwalają/zalecają mycie zębów pastą bez fluoru do któregoś tam roku życia. U nas młody piersiowy do 2,5 roku popijał w nocy do ponad 2 lat. Do 1,5 roku wypijał w nocy hektolitry, ale nigdy KP u dentystów nie wywołało dyskusji o tym co powinniśmy lub nie dodatkowo w nocy. W tej chwili syn ma ponad 4 lata - zęby zdrowe. Ale pilnujemy bardzo mycia zębów i chodzimy co 3 miesiące na przegląd. Karmcie się spokojnie również w nocy:)
      • wilgga Re: Nowości "dentystyczne". 04.11.13, 09:23
        Moją córkę karmiłam prawie 3 lata. Ząbki myłam jej rano i wieczorem, w nocy niczym nie przepajałam po karmieniu. Teraz ma 5 lat i zdrowe ząbki. Ale bardzo dbamy o codzienne ich mycie i co jakiś czas chodzi na przeglądy do dentysty.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka