Dodaj do ulubionych

co robić???odstawić pierś???

28.11.13, 18:38
Witam!!!
Prosze powiedzcie co mam zrobić...moja 2 miesieczna córka do tej pory ssała pierś, w 6 tygodniu wysypało jej twarz i kark,pani doktor stwierdziła ze to skaza i kazała odstawić nabiał(tak zrobiłam) i myc ja w atoperalu i na twarz krem tej samej serii.Po 2 tygodniach diety krosteczki zeszły ale skora była sucha,mimo to malutka od trzech tygodni robi zielone, strzeliste,kupy mimo tego ze nabiał odstawiłam jadłam kasze,ryz i to co jesc powinnam(skad te kupy).Poszłam ponownie do pani doktor i kazała mi odstawic piers i dac bebilon pepti(tak zrobiłam ale kupy sa dalej zielone i strzeliste takie śluzowate,a dodam ze mała juz pije mleko bp od 3 dni)...poradzcie co zrobic tak bardzo bym chciała ja karmic piersia.. :-(
Obserwuj wątek
    • rulsanka Re: co robić???odstawić pierś??? 28.11.13, 19:04
      Pierś to najlepsza ochrona przed alergią.
      Co dziecko dostaje poza mlekiem? Witaminy itp.?
      • gkoz Re: co robić???odstawić pierś??? 28.11.13, 19:47
        jeśli w kupie nie ma krwi i przezroczystego śluzu, dziecko przybiera na wadze olałabym kupy i głupie rady, karmienie piersią jest najzdrowsze dla dziecka też alergika
      • kasiaostrego Re: co robić???odstawić pierś??? 28.11.13, 21:40
        podaje jej witamine d ale nie codziennie...
        • rulsanka Re: co robić???odstawić pierś??? 29.11.13, 09:55
          Moje dzieci źle reagowały na olej zawarty w witaminach. Jeśli dajesz kapsułki, to może zmień na kropelki?
    • niuniek3 Re: co robić???odstawić pierś??? 28.11.13, 19:57
    • niuniek3 Re: co robić???odstawić pierś??? 28.11.13, 20:00
      Strzelasz sobie w stopę odstawieniem od piersi. Poczekaj jeszcze. Wyeliminuj krowę ale zewsząd - dokładnie się przejrzyj temu co jesz bo mleko jest wszędzie. Przybiera?
      • kasiaostrego Re: co robić???odstawić pierś??? 28.11.13, 21:36
        malutak bardzo ładnie przybiera na wadze urodzeniowa 3200 a po 2 miesiacach 5200
        • mad_die Re: co robić???odstawić pierś??? 29.11.13, 10:23
          W takim razie wróć do piersi.
          A do tego lekarza już nie wracaj.
    • mad_die Re: co robić???odstawić pierś??? 28.11.13, 20:24
      6 tygodni to trądzik niemowlęcy.
      Sucha skóra to może równie dobrze być proszek do prania czy płyn do płukania lub po prostu okres grzewczy.
      Zielona kupa to też kupa. Strzeliste tez mogą być. Jak nie ma w kupie krwi i śluzu jak białko kurze to kupa jest jest.

Wywal sztuczne mleko i dawaj pierś. Od razu. 3 dni to nic straconego.
      A lekarza zmień, natychmiast!
    • iga_koch Re: co robić???odstawić pierś??? 28.11.13, 22:36
      Ja nie chcę straszyć, ale mamy na forum o alergiach przestrzegają przed B Pepti, bo też może uczulać. Sąsiadka odstawila córę po 1 miesiącu, dała Pepti i wylądowała z małą w szpitalu. Został jej tylko Nutramigen. Ohydztwo. Lepsza dieta eliminacyjna i wprowadzanie kolejnych produktów co 3 dni, niż odstawienie. Ryż i kaszę płucz, jest bardzo konserwowana, kiedyś w ten sposób komosą ryżową załatwiłam dziecko przy rozszerzaniu diety;
      • leluchow Re: co robić???odstawić pierś??? 28.11.13, 22:40
        Nie musi uczulać tylko krowa. Mogą być najróżniejsze rzeczy nawet te uznane za bezpieczne. Mój najstarszy syn był uczulony na jabłko.
        Pediatra jakaś hm..... niedouczona chyba. Odstawiać alergika od piersi - ciekawy pomysł.
    • hermenegilda_zenia Re: co robić???odstawić pierś??? 29.11.13, 00:18
      Zamiast eksperymentować na dziecku zabierając pierś oraz włączając mieszankę bez zastanowienia, zrób dziecku badanie moczu i kału pod kątem nieprawidłowości, czy skazy białkowej/nietolerancji laktozy, skoro tak bardzo niepokoi cię kolor kupy i jej "strzelistośc". Możesz podawac dziecku probiotyk i prebiotyk, działają osłonowo na układ pokarmowy, mój syn z nietolerancją laktozy był dzięki temu karmiony piersią 2 lata, chociaż słyszałam z wielu stron, że powinnam podac mm.
      • mad_die Re: co robić???odstawić pierś??? 29.11.13, 10:22
        Możesz podawac dziecku probiotyk i prebiotyk, działa
        > ją osłonowo na układ pokarmowy,

No ale po co?
        Przecież w mleku mamy są również probiotyki i prebiotyki, które są lepsze, bo naturalne, a nie takie jak pozyskane w laboratoriach szczepy.

Więc dla tak małego dziecka nie ma nic lepszego niż mleko mamy.
        • hermenegilda_zenia Re: co robić???odstawić pierś??? 30.11.13, 14:46
          Ano właśnie dlatego, że niektóre rodzaje tych z apteki mają bakterie, które pomagają rozkłada laktozę i gdyby nie one, to ze względu na ciągłe biegunki dziecka spowodowane nietolerancją laktozy musiałabym dawno rozstać się z kp, a tak karmiłam 2 lata. Wystarczy ? Natomiast jeszcze raz powtórzę - podstawą przed rozpoczęciem jakichkolwiek działań i cudowania z mlekiem są badania, żeby potwierdzić lub wykluczyć ewentualne anomalie.
    • arathlo Re: co robić???odstawić pierś??? 29.11.13, 10:41
      nie odstawiać piersi! zmienić lekarza, iść do alergologa, najlepiej poszukać takich co są pro-piersiowi i Ci realnie pomogą a nie znajdą najłatwiejsze a niekoniecznie najlepsze rozwiązanie...
      • kasiaostrego Re: co robić???odstawić pierś??? 29.11.13, 14:39
        Dziekuje wam bardzo za zainteresowanie ...
        Dziewczyny zapytam jeszcze o jedno...malutka jak ssała pierś przez ostatnie 3 tygodnie to te kupy były zielone,takie śluzowate ale nie było w nich resztek mleka niestrawionego a jak podałam jej bebilon pepti to robi kupe tez taka może nie taka ciemno zieloną ale za to jest dużo mleka niestrawionego takie grudki... co to oznacza????
        • mad_die Re: co robić???odstawić pierś??? 29.11.13, 14:42
          to oznacza, że sztuczne mleko się gorzej trawi
          a Twoje mleko jest bardzo dobrze przyswajane przez organizm córki

a że kupy były zielone - może szybko się utleniały?
    • 1matka-polka Re: co robić???odstawić pierś??? 29.11.13, 14:33
      Każde mm, nawet to dla alergików, robi się z mleka krowiego lub sojowego. Oba mocne alergeny. Mleko modyfikowane specjalnie dla alergików, to jest po prostu jedna wielka ściema dla kasy i nic więcej. Bo człowiek najrzadziej bywa uczulony na ludzkie mleko, tak to już natura sprytnie wymyśliła.
      • kasiaostrego Re: co robić???odstawić pierś??? 29.11.13, 14:50
        A może moja mała ma trądzik niemowlęcy bo ponoć tez coś takiego jest -ale nie bo jej krostki zeszły tylko ma ciemieniusze i leciutka świecącą skórę na policzkach....sama nie wiem chyba sama się nakręcam,we wtorek idę z nią do pani doktor od maluszków zobaczymy co ona mi powie a do tej pory karmie ja raz cycem raz bebilonem pepti.
        • 1matka-polka Re: co robić???odstawić pierś??? 29.11.13, 15:22
          Przeczytaj jeszcze raz wszystkie odpowiedzi, bo ci sporo umknęło.
        • niuniek3 Re: co robić???odstawić pierś??? 29.11.13, 21:01
          Aaa...no taka kombinacja to już w ogóle bez sensu. Wyrzuc ten bebilon dopoki dziecko jeszcze chce pierś. Wyrzuc bo będziesz żałowała. Mój syn mial strzelajace kupy przez 3 miesiące albo i dłużej. No i co? Nic. Nawet nie pomyślałam że to jest coś nie ok... jak raz przy przewijaniu znalazłam się na linii strzału - nie chcę wnikac w szczegóły - ale to naprawdę były mega strzały. Pediatra o to pytała. Sugerowala cebion biogaię i coś tam jeszcze. Obyło się. Minęło. Ale wysypek nie miał - fakt. Tak czy inaczej po wizycie u jednego pediatry który może się po prostu nie znać nie odstawiaj od piersi - bo powrotu nie ma a zwykle problem pozostaje. I tu dopiero masz zonk.
        • giba116 Re: co robić???odstawić pierś??? 29.11.13, 21:31
          Moja córka zielone i strzeliste kupy robiła aż do 6 miesiąca. Z przewijaka potrafiła dostrzelić aż do łóżka, ok 1 m w dal :-) W ogóle przestałam zwracać na to uwagę. Moja pediatra (równocześnie doradca laktacyjny) twierdzi, że kupy piersiowca mogą być wszelakie, byle bez krwi i przezroczystego śluzu.
          Karmiąc ją teraz butelką powodujesz zaburzenia w technice ssania piersi. Prędzej czy później dziecko zacznie się wkurzać przy ssaniu i odmówi piersi, bo butelkę ssie się inaczej i zdecydowanie prościej.
        • mad_die Re: co robić???odstawić pierś??? 29.11.13, 21:32
          Czytasz bardzo niedokładnie, ale spoko, masz malucha, może nie masz czasu.
          To Ci wkleję jeszcze raz:

mad_die 28.11.13, 20:24 Odpowiedz
          6 tygodni to trądzik niemowlęcy.
          Sucha skóra to może równie dobrze być proszek do prania czy płyn do płukania lub po prostu okres grzewczy.
          Zielona kupa to też kupa. Strzeliste tez mogą być. Jak nie ma w kupie krwi i śluzu jak białko kurze to kupa jest jest.

Wywal sztuczne mleko i dawaj pierś. Od razu. 3 dni to nic straconego.
          A lekarza zmień, natychmiast!

Nie dawaj butelki, bo za kilka dni już piersi dziecko chcieć nie będzie i mleko "magicznie" Ci się skończy. Tylko dlatego, że dajesz butelkę i smoczka.
          Dawaj samą pierś.
          Oczywiście, że mała ma trądzik, to ten wiek dokładnie. Mój syn przez kilka tygodni wyglądał jak nastolatek.... A potem mu zeszło wszystko.
          Także poczekaj cierpliwie, a krosty same zejdą.
          Do lekarki nie idź, chyba, że jest jakaś sensowna i się na kp zna. Jak nie, to sobie daruj, bo się głupot tylko nasłuchasz...

Także bebilon wywal, toż to chemia sama.... I dawaj pierś!
    • dziewczyna_bosmana Re: co robić???odstawić pierś??? 30.11.13, 15:22
      Pójdź do dobrego dermatologa, może to łojotokowe zapalenie skóry tak jak u mojej starszej. Tylko nie daj sobie wcisnąć sterydów!
    • malwina.okrzesik Re: co robić???odstawić pierś??? 30.11.13, 19:10
      Jeśli maluch ma objawy uczuleniowe trzeba znależć "winowajcę" a nie odstawiac od piersi. Najpierw przeanalizowac kosmetyki, proszek do prania itp
      z jedzenia mamy: produkty krowie, pszenica, kakao, czekolada, od tego zacząć.

Strzelające kupki moga świadczyć o nieprawidłowych proporcjach mleka pierwszej i drugiej fazy- gdy jest za dużo tego pierwszego, bogatego w laktozę, dochodzi do fermentacji i zbyt dużej ilości gazów. Polecam dociągnąć niewielką ilość pokarmu przed przystawieniem córeczki do piersi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka