Dodaj do ulubionych

Chusta do karmienia.

IP: *.range86-166.btcentralplus.com 31.01.14, 15:50
Dziewczyny, jaką polecacie chustę dla kilkutygodniowego niemowlaka, taką, żeby można było w niej karmić? Przegrzebałam trochę internet ale nie wiele się dowiedziałam poza tym, że dla takiego malucha to raczej chusta nieusztywniana. Możecie polecić jakiś konkretny model? Najlepiej łatwy w wiązaniu? Czy do tego celu nadaje się chusta kółkowa? Na jak długo starcza, kiedy dziecko potrzebuje innego modelu? I czy chusta nie wpłynie negatywnie na rozwój i postawę dziecka? Podzielcie się doświadczeniami, please...
Obserwuj wątek
    • malwina.okrzesik Re: Chusta do karmienia. 31.01.14, 17:39
      polecam porady doradczyń chustowych oraz spotkania mam noszacych w chustach, dobór chusty to sprawa bardzo indywidualna
      klubkangura.com.pl/
    • i.mika Re: Chusta do karmienia. 31.01.14, 23:53
      sprawdź tez na www.chusty.info/forum/activity.php
      i forum.gazeta.pl/forum/f,44603,Kawalek_szmaty_chusty_i_.html .
      Ponoc trudno jest w chuście karmic, ale nie zabieram głosu, bom niedoświadczona.
    • Gość: Aneczka Re: Chusta do karmienia. IP: *.dynamic.chello.pl 01.04.17, 00:53
      Ja mam chustę tkaną natibaby i choć chwalę sobie do noszenia dziecka to na pewno nie mogłabym w tym karmić, przecież to ma z 5 metrów! Do karmienia piersią kupiłam sobie taką specjalną chustę Mama Bear i to jest strzał w 10 bo to jest chusta przeznaczona wyłącznie do karmienia piersią. NAwet nie była droga w porównaniu do tych chust do noszenia po kilka stów, to ta kosztowała coś koło 50 zł ale to dlatego że polska marka.
      • anka_z_lasu Re: Chusta do karmienia. 01.04.17, 10:56
        Tylko wyjaśnijmy bo ktoś może nie zrozumieć - ta chusta jest tańsza niż "chusty do noszenia po kilka stów" bo do noszenia nie służy... Służy tylko do okrycia.
    • amiralka Re: Chusta do karmienia. 11.04.17, 12:03
      Ja nosiłam i karmiłam w chuście kółkowej. Dobrze zawiązane chusty tkane wpływają tylko pozytywnie na rozwój dziecka, na pewno lepiej niż ciągłe leżenie na plecach (nie wiem jak w Pl ale we Francji obecnie jest epidemia płaskiej głowy np). Chusta kółkowa jest mniej wygodna i fizjologiczna dla dorosłego, bo obciąża tylko jedno ramię, ale przy maleńkim niemowlaku to nie ma takiego znaczenia, ważne żeby często zmieniać ramiona. Ja na długie spacery wiązałam w chuście prostej i do karmienia wyjmowałam z chusty, na krótkie spacerki i po domu preferowałam kółkową. Do karmienia kładłam malucha w pozycji "kołyski" a do spania czy chodzenia układałam go na żabkę. Kółkowa jest krótka i jak się zrozumie jak się ją dociąga to jest bardzo wygodna. Aha, i korzystałam z niej bardzo długo, nawet jak maluch zaczął chodzić i trzeba go było szybko wciągnąć na siebie lub wyciągnąć, tak do drugiej roku życia mniej więcej. Ale na coraz krótsze dystanse oczywiście, no i mój syn jest bardzo lekki na tle innych dzieci.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka