Dodaj do ulubionych

spadek pokarmu

02.02.14, 18:25
Dzień dobry, mam obecnie spadek pokarmu a bardzo mi zależy na kontynuowaniu karmienia piersią. Jestem drugi raz mama. Pierwszego synka karmiłam 6mcy. Mlodszy ma teraz 2 mce. Początkowo wszystko szlo dobrze, po 6dniach od porodu mialam poczatki nawalu wiec robilam kompresy cieple przed a zimne po karmieniu. I cos poszlo nie tak bo lewa piers znacznie zmniejszyla produkcje (ok1/3 tego co prawa). Doszly poranione sutki, ktore teraz sa juz zagojone. Uzywalam laktatora i troche pomogl jednak wciaz jest slabo. Od 2 tyg walczye z zapaleniem gardła, wczoraj nie rozsądnie plukalam gardlo szałwia i od wczorajszego wieczoru lewa jest prawie pusta, prawa o polowe mniejsza niz zwykle. Nie czuje tez naplywu pokarmu. Synek je co 3godz. Jest spokojny, prawidłowo sie wyproznia. Nie wiedzialam ze szałwia wyhamowuje laktacje.
Czy oprocz herbatek laktacyjnych, duzej ilosci plynow moge cos jeszcze zrobic by wrocila początkowa ilosc pokarmu? Czy jest sens wrocic do laktatora? Czytalam, ze piwo Karmi pomaga...
jezeli taki watek juz byl, to prosze o link.
Z góry dziękuje za szybka odpowiedz
Obserwuj wątek
    • comic Re: spadek pokarmu 02.02.14, 18:39
      Dodam, ze synek nie używa smoczka, ssie swój kciuk. Nie daje mu mm. Sama przy infekcji nie biorę antyb choc mi przepisano to postawilam na zupy, wygrzewanie się no i płukanie. Teraz juz tylko woda z solą.
    • yumemi Re: spadek pokarmu 02.02.14, 19:51
      Ale skad przekonanie o spadku ilosci pokarmu? Czy dziecko gorzej przybiera?
      Bo takie cos jak brak uczucia naplywu pokarmu czy ilosc odciagnietego mleka nie ma zadnego znaczenia.
      Plus okolo 2 mca konczy sie poporodowa nadprodukcja i mleko produkuje sie wylacznie w trybie popyt podaz - czyli organizm juz nie chce miec przepelnionych piersi miedzy karmieniami, tylko miekkie i sflaczale, bo produkuje na biezaco kiedy dziecko ssie.

Nie czuje tez naplywu poka
      > rmu. Synek je co 3godz. Jest spokojny, prawidłowo sie wyproznia.
      Czyli wszystko ok.
      Ziolka mozesz sobie darowac, zaufaj dziecku, dopoki ssie na zadanie, bez smoczkow, dopajania czy dokarmiania, jest ok.
      Szalwiii musialabys sie troche opic aby to mialo jakis wplyw na laktacje.
      Herbatki laktacyjne to bardziej dzialanie na psychike maja, a jesli bedziesz pila duzo plynow, to bedziesz czesciej biegac do toalety, nic wiecej. Pij tyle ile potrzebujesz, ale pamietajac o tym zeby pic, dobrze miec zawsze duza szklanke wody obok podczas kazdego karmienia.
      • comic Re: spadek pokarmu 03.02.14, 12:40
        Dziękuję - takie info, że to co się dzieje z moimi "mlekodajkami" jest normalne bardzo uspokaja. Wczoraj poczytałam forum i jest lepiej. Nawet wieczorem czułam wyraźnie jak napływa w trakcie karmienia.
        Jednak to prawda, że wiele zależy od psychiki.
        Dziękuję i wracam do ssaka :)
        • gkoz Re: spadek pokarmu 03.02.14, 16:12
          antybiotyki też można brać jeśli jest potrzeba

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka