Dodaj do ulubionych

8 mcy i problem

09.02.14, 09:32
maly ma 8 mcy i nie chce nic oprocz piersi- ani gotowane ani sloiki. probowalam blw ale to raczej mikroskopijne ilosci zjada. do tego przyrostow szalowych nie ma . w siatkach who sie tzrma pow 15 c ale w tych normalnych spada regularnie co szczepienie. w grudniu byl na 10 twraz do 10 brakuje mu 100 g . czego bym mu nie podala buzie zamyka jak imadlo na sam widok lyzki. doradzcie cos prosze
Obserwuj wątek
    • mad_die Re: 8 mcy i problem 09.02.14, 11:26
      Blw nie probuj, tylko po prostu stosuj.
      DIecko w tym wieku zjada mikroskopijne ilosci nowosci. I popija mlekiem tyle ile potrzebuje.
      Zje dwie lyzeczki kaszki- FAJNIE! Ugryzie banana, super! Polize brokula, extra!
      I tak kilkanascie do kilkidziesieciu razy, a pptem nagle zje caly obiad.... i poprawi piersia:)
      Takze wyluzuj.
      Patrz na siatki WHO nie na ksiazeczkowe.
      Jak siedzi na swoim centylu to wszystko jest ok.
      Pamietaj ze w tym wieku przyrosty nie moga byc juz spektakularne, norma jest przybieranie po 200g na miesiac!
      Wiec tak, nie spinaj sie, dawaj rozne potrawy, rozne owoce, warzywa, roznie podane, jedzcie wspolnie, bez stresu, naciskania, biadolenia i pospieszania. Jedzcie RAZEM, najlepeij ze wspolnego talerza:)
      I bedzie ok, to jeszcze maluch:)

--
      BadVista
      • Gość: leluchow Re: 8 mcy i problem IP: *.centertel.pl 09.02.14, 13:24
        schematy ̟ywienia dalekie s�� od mikroskopijnych ilosci.
        • mad_die Re: 8 mcy i problem 09.02.14, 14:22
          Powiedz to swojemu dziecku;) a najlepiej poloz mu schematy przed nosem i powiedz, zeby sie z nimi zapoznal;)
          Niestety, tak wyglada rozszerzanie diety - proponowanoe, proponowanie i proponowanoe, pokazywanie co sie je i jak sie je.
          I tyle.
          Ty decydujesz o tym, CO dziecku dac, dziecko decyduje ILE z tego zje.
          I tyle w temacie.
        • yumemi Re: 8 mcy i problem 09.02.14, 15:08
          Gość portalu: leluchow napisał(a):

> schematy ̟ywienia dalekie s�� od mikroskopijnych ilosci.

A Ty zyjesz wedlug schematu zywienia?:) Tez ktos sprawdza ile jesz?:)
          • Gość: leluchow Re: 8 mcy i problem IP: *.centertel.pl 09.02.14, 15:16
            tak. sama sprawdzam
            • yumemi Re: 8 mcy i problem 09.02.14, 19:12
              Gość portalu: leluchow napisał(a):

> tak. sama sprawdzam

Tzn jesz nawet jesli juz nie jestes glodna? Albo jesz wielki obiad jesli masz ochote tylko na cos malego? I dodatkowo ktos inny mowi Ci ile masz jesc?:)
              • leluchow Re: 8 mcy i problem 10.02.14, 08:35
                Oczywiście że nie , ale przeciez nie chodzi o tro ze moje dziecko ma różny apetyt i w ciagu tygodnia na przykład zjada raz duży obiad , kilka razy średni a raz mały. On w oóle nie ma checi na jedzenie innych rzeczy. To przeciez nie to samo co dopasowanie apetytu do dnia
    • Gość: niuniek3 Re: 8 mcy i problem IP: *.centertel.pl 09.02.14, 14:05
      Mój ma prawie 9m. I próbowałam dzieciowego jedzenia. Dawno. Plul. Potem nie chciał próbować nic. Więc posadzilam go z nami do stolu. I je. Czasem sam. Czasem ja mu podaję. I są to małe ilości. Ale za to próbuje wszystkiego. Nie gotuję mu niczego specjalnie. Nie mikusje. Rozgniatam czasem widelcem. Np dziś na śniadanie zjadł 4 łyżeczki płatków owsianych z suszonymi śliwkami. Na obiad trochę pieczonego mięsa (possal paski), 2 łyżeczki surówki z marchewki. I pierś. Co mogę zrobić? Stresować się a i tak nic nie zmienię. Więc wyluzowlam. Rośnie. Ważę go już tylko na domowej wadze i przybiera. Zaczął właśnie raczkowac; )
      Wczoraj spotkalam koleżankę z prawie 2 latką. Jak zostaje z nianią je normalny obiad. Jak jest mama tak jak mój; )
      • Gość: leluchow Re: 8 mcy i problem IP: *.centertel.pl 09.02.14, 14:54
        no widzicie a pediatra twierdzi ze con 400 na mc i to nie jeden a kilku.
        • mad_die Re: 8 mcy i problem 09.02.14, 22:22
          No to się nie zna. I to nie jeden a kilku już na tym forum... Niedouczenie? Niedoczytanie? Ignorancja?

Po 6mscu minimalne przyrosty miesięczne to 200g.
          kellymom.com/bf/normal/weight-gain-metric/
    • yumemi Re: 8 mcy i problem 09.02.14, 15:06
      leluchow napisała:

> maly ma 8 mcy i nie chce nic oprocz piersi- ani gotowane ani sloiki. probowalam
      > blw ale to raczej mikroskopijne ilosci zjada.

No i dobrze. Ze tak powiem - to nie nasz interes ile zjada, tylko wylacznie sprawa dziecka i do tego sie nie mieszamy. Nasz interes zeby na stol klasc zdrowe jedzenie i zeby dziecko jadlo posilki z nami.

czego bym mu
      > nie podala buzie zamyka jak imadlo na sam widok lyzki.
      I slusznie, ja bym tez nie chciala zeby mi lyzke pod nos ktos dawal,madre masz dziecko:)
      Odstaw lyzki i daj sobie spokoj z mysleniem ze wiesz ile dziecko ma jesc. Niech je ile chce, do jedzenia sie nie namawia...
      Karm piersia kiedy chce i tyle. do 12 mca jedzonka maja byc wylacznie jako probowanie, testowanie, smakowanie, a do najadania sie nadal glownie piers.
      • mamisza Re: 8 mcy i problem 10.02.14, 21:51
        A co z mięsem i ryzykiem anemii? Mój młody 8 m-cy nie ma w ogóle ochoty na mięso, a żółtka jeść nie może bo niestety ma alergię... Córce - 2,5 roku z premedytacją ograniczam do minimum mięso, podając w zamian za to różne kasze, orzechy, nasiona itp. A co z takim maluchem? Próbowałam mu podawać bogate w żelazo amarantus i quinoa ale nie chciał jeść. Kaszę jaglana też woli Holle z proszku niż taką świeżą i nieprzetworzoną.
        Suszone morele też mają dużo żelaza, zajada je chętnie ale czy to wystarczy?
        Jego menu opiera się na cukinii ( uwielbia!), ziemniakach, kalafiorze, brokule no i owocach - jabłka, gruszki, banany, suszone morele i śliwki jedzone w towarzystwie jaglanki Holle. Jak tak patrzę co napisałam to wydaje się, że nie jest źle, tylko to żelazo mnie martwi...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka