Dodaj do ulubionych

Słabsze przyrosty 5,5 miesiąca

26.02.14, 15:05
Córka za 2 tygodnie skończy 6 miesięcy. Karmię ją wyłącznie piersią, nie rozszerzałam do tej pory jej diety. Wczoraj, ze względu na wysypkę na buzi oraz suchą skórę na ciele, byliśmy u alergologa, który jest też pediatrą i zdiagnozowano u córki atopowe zapalenie skóry. Przy okazji było ważenie no i właśnie...obecnie Mała waży niecałe 6300, wcześniej była ważona na innnej wadze przy okazji szczepienia 28 stycznia i ważyła 6100.Alergolog rzuciła hasło o rozszerzaniu diety, że niby KP już nie wystarcza i mam zacząć wprowadzać nowe pokarmy, czyli ziemniaka, marchew itp. Nie wiem co o tym myśleć, planowałam do 6 miesiąca karmić tylko piersią, ewentualnie wcześniej popróbować z glutenem. Teraz ze względu na tą nieszczęsną alergię do czasu, aż nie poprawi jej się skóra na buzi, raczej chyba nie będę wprowadzałaglitenu...(.?) Córka od urodzenia jest drobna, szczupła, ale dosyć długa:)
Co o tym myślicie, czy powinnam wprowadzać coś nowego, czy poczekać jeszcze te dwa tygodnie?

Obserwuj wątek
    • Gość: niuniek3 Re: Słabsze przyrosty 5,5 miesiąca IP: *.centertel.pl 26.02.14, 15:39
      2 tygodnie brakujace do pol roku tu nie mają znaczenia. Znaczenie ma to ze dziecko ma problemy skórne. I ja bym najpierw to próbowala naprostowac. A nie dawać nowości. Jeśli dziecko alergiczne to im dłużej tylko pierś tym lepiej. A później powolne wprowadzenie stalych pokarmow. Zeby próbować i poznawać. Bo ziemniak nie ma więcej kalorii niż mleka mamy więc przyrosty nie będą po nim większe.
      • Gość: Groagus Re: Słabsze przyrosty 5,5 miesiąca IP: *.248.104.5.static.rdi.pl 26.02.14, 15:55
        Jeśli chodzi o problemy skórne, to przeszłam na dietę eliminacyjną, żeby wykluczyć lub potwierdzić alergię pokarmową, bo na fazie to nie wiadomo co uczula, niekoniecznie może to być pokarm. Dostałam reż receptę na maść że sterydami niestety, jeszcze nie wykupiłam...
        Byłam ciekawe waszej opinii, bo lekarka mnie zaskoczyła, sugerując, że moje mleko już nie wystarcza. Wogóle dała mi ulotkę kaszki sinlac, jak przeczytałam jej skład to się za głowę złapałam.

• Gość: niuniek3 Re: Słabsze przyrosty 5,5 miesiąca IP: *.centertel.pl 26.02.14, 17:27
          Sinlac...hmm.. ja bym tego nie dawała. Mleko w tym wieku wystarcza. Reszta to dodatek. Można przecież dokarmiać mlekiem. Tak czy inaczej sprawdź w siatkach who.
    • natalusk Re: Słabsze przyrosty 5,5 miesiąca 26.02.14, 15:42
      Ja myślę, że z tymi przyrostami przesadzaja i matki i lekarze. Każdy sam powinien wiedzieć, czy dziecko je i ile i czy ryczy z głodu. Skoro je ładnie i nie płacze, tzn , że nic się nie dzieje. Po prostu dziewczynka ma taką budowę i juz.

Jeżeli zalozylas, że będziesz czekać do 6 mc, to czekaj. Ja bym tak zrobiła.
      • Gość: Groagus Re: Słabsze przyrosty 5,5 miesiąca IP: *.248.104.5.static.rdi.pl 26.02.14, 16:00
        No właśnie córka je często, kiedy chce to ma pierś, nie płacze z głodu, trochę zaniepokoiłam sie tymi przyrostami, bo wiadomo, pierwsze dziecko, zero doświadczenia, a jeszcze presja otoczenia, że nie rozszeram diety.
        • mad_die Re: Słabsze przyrosty 5,5 miesiąca 26.02.14, 16:23
          Dobra, a jak wcześniej przybierała?
          Jaka była waga spadkowa.
          I czy na tej samej wadze była ważona?
          Nanieś sobie najlepiej wyniki pomiarów jej wagi na siatki WHO i zobacz sama. Jak będzie sobie cały czas w tym samym kanale centylowym siedziała, to się nie masz czym przejmować! Ot takie masz dziecko i tyle :) Jedne przybierają po 1kg na miesiąc i lekarze chcą ich odchudzać, inne przybierają po 500g i lekarze radzą dokarmiać. A i jedne i drugie dzieci są zdrowe...
    • malwina.okrzesik Re: Słabsze przyrosty 5,5 miesiąca 27.02.14, 22:14
      Od ziemniaka i marchewki dziecię nie przybierze bardziej na wadze niż na piersi- rozszerzanie jadłospisu jest ważne przede wszystki ze względu na zwiększone zapotrzebowanie na składniki mineralne- głównym źródłem energii nadal jest mleko mamy.
      Prpoponuje nie panikować, ze względu na objawy alergiczne odradzam wprowadzanie nowości, zanim Pani nie ustali jak jest przyczyna problemów- może dieta eliminacyjna mamy jest konieczna, aby objawy ustąpiły?
      Co do wagi- zważyc za tydzień, sprawdzić czemu przyrosty są mniejsze, jakie były wcześniej, czy waga ta sama itd.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka