Dodaj do ulubionych

włókniak a kp

10.03.14, 20:10
Kilka dni temu założyłam wątek o zatkanym kanaliku i bolącej piersi. Kanalik został przekłuty, mleko płynie ładnie... a na usg dzisiaj dowiedziałam się że mam włókniaka.
Wyszłam z wizyty z bardzo mieszanymi odczuciami. Lekarz powiedział, że muszę zrobić biopsję po odstawieniu dziecka od piersi, za kilka miesięcy. Ja mówię że problemem jest to, że pierś jest obolała i mnie piecze. Co mogę zrobić? On na to, żebym kładla sobie kapustę...
Zapytalam, kiedy powinnam zakończyć kp, jaki jest ostateczny termin - usłyszałam że gdy ból będzie nie do zniesienia... Nie no, po prostu się załamałam... Czyli mam karmić dziecko zaciskając zęby?
Nie ukrywam, że zdenerwowałam się tym włokniakiem no i oczywiście pierwsza myśl jest taka, że powinnam odstawić dziecko już teraz żeby zrobić biopsję. Ale strasznie mi jej szkoda, ona tak lubi przytulić się do cycusia:-( Czy któraś z Was miała podobne doświadczenia?
Obserwuj wątek
    • filemona_0 Re: włókniak a kp 12.03.14, 08:33
      Jakieś 2 lata temu miałam biopsję piersi, mimo, że karmiłam. Powiedziałam, że będę karmić długo, a zmiana, którą mam w piersi zaniepokoiła lekarza, więc nie marudził, tylko skierował mnie na biopsję. Ostrzegał tylko, że jest prawdopodobieństwo, że po badaniu zrobi mi się coś w piersi (nie pamiętam, jak to nazwał), co uniemożliwi karmienie, ale na szczęście nic takiego się nie wydarzyło, a zmiana w piersi jest niegroźna.
      Proponuję rozważyć zmianę lekarza, a nie odstawienie dziecka.
      • julka.82 Re: włókniak a kp 12.03.14, 10:09
        czy moge do Ciebie napisac na priv?
        • filemona_0 Re: włókniak a kp 14.03.14, 09:05
          Jasne :-)
    • Gość: Ania Re: włókniak a kp IP: *.183.236.190.dsl.dynamic.t-mobile.pl 13.03.14, 21:27
      Tez proponowałabym postarać się o biopsję już teraz. Generalnie lekarze na podstawie obrazu usg są w stanie z dużym prawdopodobieństwem powiedzieć czy jest to niegroźny włókniak czy coś niepokojącego. Ale sprawdzić zawsze warto.
      Mam włókniaki w obu piersiach zdiagnozowane jeszcze przed ciążą. Niektóre ale nie wszystkie były nakłuwane. ( pojawiały sie w różnym czasie, a niektórzy lekarze nawet nie kierowali mnie na biopsję)
      Karmiłam córkę rok i co ciekawe karmienie spowodowało znaczne zmniejszenie się tych włókniaków. Właściwie został tylko jeden.
      Leczyłam się w Warszawie w PFESO. Można tam zrobić usg, biopsję i skonsultować z chirurgiem onkologiem. W lux medzie też taką biopsję można zrobić.
      Musisz się tylko skonsultować z lekarzem na temat biopsji w czasie karmienia.
    • malwina.okrzesik Re: włókniak a kp 17.03.14, 19:02
      być może konieczne jest usunięcie włókniaka jeśli pierś jest bolesna.
      okłady z kapusty tu nie pomogą
      można zrobić dobra diagnostykę, biopsję bez odstawiania od piersi
      można też usunąć włókniaka i karmić dalej
      • julka.82 Re: włókniak a kp 17.03.14, 19:32
        dziekuje za odpowiedz. ide w najblizszym czasie do onkologa, zeby ocenil co sie dzieje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka