05.04.14, 17:21
Cześć dziewczyny:)
Martwię się strasznie moim młodym - ma potwornie niskie żelazo, stwierdzoną niedokrwistość. Dostaje żelazo, ale wyniki się nie poprawiają... Ma prawie rok, 13kg i 83cm, więc jest proporcjonalny (tu i tu tuż ponad setnym centylem), ale wielki. Je pierś po prostu ciągle. Jak coś się dzieje, wychodzimy, goście są, to spokojnie wytrzyma 2-4h, ale w domu ze mną potrafi naprawdę co chwilę podpijać. Je chętnie, ale Masło mało t mało ma
Obserwuj wątek
    • mad_die Re: Anemia 05.04.14, 17:25
      A co je poza piersią?
      • Gość: a_buuuu Re: Anemia IP: *.adsl.inetia.pl 05.04.14, 18:10
        Wywaliło mnie w trakcie pisania:(
        Je mięso, jajko, chleb maczany w oliwie lub z masłem, ziemniaki, czerwoną paprykę, ogórki kiszone, wafle ryżowe, banana, jabłko, gruszkę, bakalie różne, pije rosół, wodę, rumianek - to chętnie. Warzywa zwykle tylko płaszczy, ale czasem coś zje. Dostaje to żelazo w saszetkach.
        Hematolog ochrzaniła mnie niebotycznie, że nie daję dziecku soków. Tu moje pierwsze pytanie, czy sądzicie, że soki są takim źródłem żelaza? Ona mówiła, że kupne soki są takie dobre i przebadane i że szpinak jest źródłem żelaza, a mi jeszcze na studiach mówili, że to taki mit trochę i że wcale nie...
        Czy warto jakoś ograniczać pierś? Żeby więcej jadł? Ale on akurat dużo je właśnie mięsa, jajka, suszonych moreli, pietruszki... Znaczy w porównaniu dużo, bo w ogóle je dosyć symbolicznie.
        • Gość: a_buuuu Re: Anemia IP: *.adsl.inetia.pl 05.04.14, 18:12
          Aha, kaszami pluje i zupkami też. Kaszą ugotowaną na sztywno, żeby mógł jeść sam na łyżeczce, pluje po chwili zastanowienia.
        • Gość: maddie Re: Anemia IP: *.cm-7-4c.dynamic.ziggo.nl 05.04.14, 21:05
          No soki.sa zdrowe - sok z pokrzywy, sok z pietruszki :)
          Szpinak mozesz dawac, zdrowy jest.
          Jak dajesz mieso to daj jakies warzywo/owoc tez, to zelazo sie.lepeij wchlonie - czyli sok jkais bylby dobry, np burak z pomarancza :)
          A hematolog na jakie normy patrzy? Dla dzieci? Jak dokladnie ten wynik mlodego wyglada? Bo to az dziw,ze zdrowe, wszystkojedzace dziecko ma anemie...
          • a_buuuu Re: Anemia 05.04.14, 21:46
            Ostatni wynik 23 przy normie 70-180... No zdrowy jest odpukać, raz miał katar i to taki że ledwo pociągnął nosem i tyle. Ma biały język (chyba będziemy brać nystatynę, z tym że ani jemu ani moim piersiom się nic nie dzieje) i trochę podwyższone napięcie. Nawet po imprezie rodzinnej; z masą dzieci, wszyscy przeziębieni, nic nie złapał. Hematolog mówi, że jak taki wielki, to nic dziwnego, że mało żelaza...
            Soków nie dawałam, żeby się uczył pić wodę, a nie słodkie. Owoce dostawał. Taki z pokrzywy bym dała, pewnie, ale polecisz jakiś bez syropu glukozowo-fruktozowego i innych dodatków? Może by coś wypił, chociaż wiele płynów to on nie pije poza piersią...
          • lovage2 Re: Anemia 05.04.14, 22:05
            Mam za mało czasu, by się rozpisać, to odeślę do mojego źródła takich informacji.
            Jak chcesz, możesz sobie poczytać na stronach wegetariańskich (np. www.wegedzieciak.pl). Jako że wegetariańskie i wegańskie niemowlęta nie jedzą mięsa, a czasem też nabiału, ich matki muszą dobrze znać się na dietetyce, aby nie mieć problemów z niedoborami. Możesz tam w wyszukiwarce wpisać "anemia" i "żelazo" to wyjdzie dużo wątków i dużo porad (np. co z czym dobrze się wchłania, czyli np. wspomniane żelazo z witaminą C). Jak się okaże, że to rzeczywiście anemia, to może coś Ci się przyda z opisanych tam sposobów.
            Tu przykładowe dyskusje:
            wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=3874&highlight=anemia
            wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=8380&highlight=anemia

Powodzenia od matki wegetarianki:-)

• Gość: niuniek3 Re: Anemia IP: *.dynamic.chello.pl 06.04.14, 10:02
          A podajesz mu dobre mięso i w towarzystwie wit c i kwasu foliowego? Generalnie poczytaj jak podawać żelazo zeby się dobrze wchłanialo.
          • a_buuuu Re: Anemia 06.04.14, 12:49
            Od wielu miesięcy jadł mięso, zagryza jabłkiem albo papryką (owoce i warzywa surowe). Dostaje często wołowinę. Kwas foliowy, vit C i żelazo w formie leków od kilku tygodni.
            Co mnie zastanawia, to że on bardzo często pije z piersi, a dość mało chyba zjada innych rzeczy. Jak siedzę w pokoju, a on się obok bawi, potrafi co chwilę podbiegać i migać; że chce; pociągnie dosłownie trzy łyki i biegnie dalej, co któryś raz napije się więcej. Może mu krzywdę robię tym zacyckiwaniem? Często tak cycka co chwilę, chyba żeby sobie kupę łatwiej zrobić. Usypia na cycu, w nocy też pije co chwilę. Możliwe ze to przez to, ze za dużo piersi? Albo ze mu tych soków nie dawałam? Naczytałam się, ze do końca pierwszego roku to próbowanie... jedną trzecią jedzenia może wyciąga z pokarmów stałych. A możei nie. ..
            • Gość: jajaja Re: Anemia IP: *.dynamic.chello.pl 07.04.14, 13:16
              My też mamy problem z anemią (wcześniactwo). Raz byliśmy nawet na granicy toczenia krwi, więc mam spore doświadczenie z hematologami. Pierwsze pytanie- jaka jest hemoglobina? Bo poziom żelaza to jedno, a hemoglobina to drugie. Po drugie jaką dawkę actiferolu dostajecie? Po trzecie jedzenie. Z tym szpinakiem to jest tak, że można jeść, nie zaszkodzi, ale na anemię też za bardzo nie pomoże. Najlepszym źródłem jest czerwone mięso, za którym dzieci niestety na ogół nie przepadają. Osobiście polecam cielęcinę i jagnięcinę, fajne pulpety z nic wychodzą :) A nawet pasztet.
              Jesli chodzi o soki, to moim zdaniem pani hematolog pojechała po bandzie. Co mają soki do żelaza? No, chyba, że chodzi o wit. C. Ale moim zdaniem lepiej wycisnąć dzieciowi sok z pomarańczy i dać po obiedzie do popicia niż pchać w małego sztuczne dosładzane soki z kartoników.
              Co do karmienia. My też już długo kp (16 mies.) i po tym jak trochę ucywilizowałam karmienia (to znaczy posiłek stały, zwłaszcza ten z mięsem ma pierwszeństwo, dopiero potem kp) mała zaczęła jeść więcej.
              Nam pomógł w tym (o dziwo!) pobyt w szpitalu, mała zobaczyła, że dzieci jedzą różne rzeczy i też chciała.
              A skąd jesteś? Może chciałabyś zmienić hematologa? Mogę kogoś polecić.
              • Gość: niuniek3 Re: Anemia IP: *.dynamic.chello.pl 07.04.14, 16:57
                Moje dziecko mięso je właściwie tylko w formie pasztetu. Polecam. Dużo ziół i idzie. Inaczej słabo. A jeśli chodzi o kp to owszem w mleku jest tego żelaza malo ale jest dobrze wchłanialne. Nie wiem. Moje dziecko jak coś mu smakuje to i po piersi zje dużo. A jak niebardzo to i na głodnego nie zje dużo.
                Ja mam prawie 11miesięczniaka i uznalam ze w tym wieku już nie będę karmić na żądanie - czyli pierś w pogotowiu, ja się bawie i co rusz to lyknę. O nie. Karmię jeszcze ze 4 razy w dzień a w nocy nie mniej. To już podsysania być nie musi - odwracam uwagę, proponuję wodę. I nie chodzi mi o to żeby więcej jadł obiadu - dla własnej wygody , bo ostatnio już miałam dość.
                • a_buuuu Re: Anemia 07.04.14, 20:36
                  Hemoglobina 10, 3 kiedy norma zaczyna się od 10, 5, więc... Ale różnych granulo i limfo na za mało albo za dużo. On właśnie mięso je i to wołowe chętnie. A pulpety za miękkie więc podejrzane. Z takiego twardego mięsa, to nie wiem, co się wchłonie, zwłaszcza, że nie pogryzie za dobrze. Dziś byłam u hematolog i chyba ją podmienili:) nic o sokach, niedokrwistość taka na granicy; pewnie dlatego, że taki wielki. Dobrze się rozwija; kontrola za 2 miesiące. .. Może nie jest tak źle? Ten poziom żelaza tak mnie przeraził.
                  Niuniek, myślisz, że dobrze by mu zrobiło regulowanie karmienia? Bo przeszkadzać mi to nie przeszkadza, on tak podbiega tylko w domu, jak sobie siedzę, a karmić lubię:) Jak gdzieś jesteśmy, coś robimy, to spokojnie i 4h trzyma. Aha i on tak się przysysa nieraz, żeby... zrobić kupę. Na piersi mu łatwiej;) Mnie po prostu jakoś męczy, że to może tak nie powinno być; ze mu jakąś krzywdę tym częstym karmieniem robię i że przez to on mniej je innych rzeczy i żelaza ma za mało...
                  • Gość: maddie Re: Anemia IP: *.cm-7-4c.dynamic.ziggo.nl 08.04.14, 10:22
                    Poledwiczke wolowa mu zrob i niech sobie wymemla ja, sok z miesa tez dobry:)
                    Hemoglobina ciut ponizej normy wiec nie.ma tragedii.
                    Piersi nie reguluj jak nie.masz problemu z kp.
                    To jeszcze maluch :)
                    • a_buuuu Re: Anemia 08.04.14, 12:46
                      Robię mu różne kawałki krowy i połyka je w całości;)
                      Dzięki za to o kp Maddie, bo tak mnie dopadnie czasem wątpliwość. Bo ja wracam do pracy od czerwcai wciąż nie wiem, czy to będzie praca z domu, czy zniknę na dziewięć godzin, a dzieć do tej pory może ze dwie godziny był na raz beze mnie, no jakoś okazji nie było, wszędzie go targam, a on lubi wycieczki... Ale to na inny wątek, który pewnie wkrótce założę, bo zaczynamy treningi pt. mama wychodzi na dłużej; )
                      • mad_die Re: Anemia 08.04.14, 12:52
                        To przenieś się na to forum:
                        forum.gazeta.pl/forum/f,21000,Karmienie_piersia_powyzej_roku.html
                        Tam więcej takich mam i wsparcie genialne :)
                  • Gość: niuniek3 Re: Anemia IP: *.dynamic.chello.pl 08.04.14, 15:41
                    Ja się nie znam ale mi intuicja podpowiada ze pierś szkodzić nie może. Ja to podsysanie przystopowalam bo MI nie pasuje. Ale karmię bo bardzo dużo, posiłki daję mu po piersi. Wracam do pracy od połowy lipca. I też wszędzie go targam. I też poza domem piersi nie chce bo mu ciekawe rzeczy przesłania;) na razie się nie przejmuję jak zje mało, daję pierś o już. Jak mnie nie będzie to się skończy więc niech ma. Poza tym o tej porze roku nic wartosciowszego mu nie zaoferuję.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka