Dodaj do ulubionych

materiały naukowe

IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 09.04.14, 11:17
Hejka, dziewczyny podacie mi źródła wiedzy takiej jak:
-od kiedy podać smoczek najwcześniej
-statystyki dotyczące zaburzeń ssania przy używaniu smoczka/butelki

najlepiej po polsku

Z góry dziękuję :)
Obserwuj wątek
    • patim87 Re: materiały naukowe 09.04.14, 12:16
      Też chętnie poczytam:) Co do smoczka to położna w szpitalu krzyczała żeby w pierwszej dobie nie podawać, ale nie wiem dlaczego:)
      • Gość: panizalewska Re: materiały naukowe IP: *.centertel.pl 09.04.14, 15:12
        Arathlo ja nie pomogę, ale Patim, to nawet logika podpowiada, że dziecko się dopiero uczy ssać pierś przez pierwsze ileś tygodni (bo do tej pory to dostawało jedzenie 24/7 przez sondę brzuszną ;P), a smoczek ssie inaczej niż pierś (bo to guma, a nie skóra, która rozciąga się prawie aż do gardła dziecka). I dlatego smoczki mogą zaburzać ssanie piersi, także przez rzadsze zgłaszanie się dziecka po jedzenie - mogą być gorsze przyrosty wagi.
        No i jak takie kilkudniowe dziecko drze japkę, to po prostu trzeba przystawić i cześć, a wszystkie inne potrzeby, typu pielucha itp - po przytuleniu przez mamę i zassanie :)
    • Gość: Majka Re: materiały naukowe IP: *.zone6.bethere.co.uk 09.04.14, 16:38
      Nie do konca odpowiadający na Twoje pytanie, ale ciekawy artykuł o aspektach technicznych (takie kp w pigułce) www.mp.pl/artykuly/26011
    • mad_die Re: materiały naukowe 10.04.14, 21:05
      Po angielsku - Jak dobrze zacząć przygodę z karmieniem:
      www.nbci.ca/index.php?option=com_content&view=article&id=45:breastfeeding-starting-out-right&catid=5:information&Itemid=17
      Smoczka najlepiej wcale nie podawać, bo i po co? Jeśli już, to po 6tyg, jak laktacja jest już w miarę ustabilizowana. Tylko że nie u każdej mamy laktacja jest już wtedy ustabilizowana...
      Smoczka butelkowego tez lepiej nie dawać, są alternatywne metody na podanie mleka. A jeśli już, to dawać te smoczki o najmniejszym przepływie (czy jak to tam się nazywa, żeby mleko leciało jak najwolniej).
      Statystyk nie ma, bo nikt tego nie bada... przynajmniej się z takimi nie zetknęłam jeszcze...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka