Dodaj do ulubionych

Słaby przyrost wagi

03.05.14, 22:39
Witam Was serdecznie!
Na forum jestem nowa, mam nadzieję że w dobrym miejscu założyłam wątek
Mam problem z 5 miesięcznym maluchem. Miesiąc temu filip zaczął mało jeść, przystawiałam go do piersi, possał 5 minut i konczył, nie wstawał w nocy na karmienie.
Pediatra stwierdził, że jest ok bo przybiera na wadze.
Filip zaczął robić dlugie przerwy w jedzeniu i doszło do 3 karmień na dobę. Zamówiłam doradcę laktacyjnego, pani kazała przystawiać częściej do piersi i tyle. Doradca kazał byč tylko na cycusiu natomiast lekarz powiedział że mam włączyć słoiczki. Waga małego stanęła w miejscu! Od miesiąca przytył 100g! Od tygodnia może dłużej, podaję małemu jabłuszko lub obiadek ale na raz to 1/3 słoiczka więcej nie chce, wypije moje mleko które ściągam ponieważ okazało sié że miałam mało pokarmu (40ml z obu piersi) teraz po 2 tyg ściagania mam juz ilość wystarczającą nawet do 200ml. Je co ok 3 godz w dzień a w nocy ma tylko 1 karmienie i na jeden raz pijé maksymalnie 100ml, czasem zagęszczam swoje mleczko płaską łyżeczką kleiku, raz dziennie robię mieszanke(tesciowa i mama mowia ze mam zly pokar wiec dla swietego spokoju daje mu mleko modyfikowane) od pewnego czsu synek ma problemy z kupką, nie ma zatwardzenia ale robi kupké raz na kilka dni! Robilismy morfologię i badanie moczu i wszystko jest ok. Bardzo mi zależy aby choć do 6 miesiąca był na moim mleku, mniejsze znaczenie ma czy to butla czy pierś, choć wiadomo że przyjemniej i wygodniej jest podawač mu pierś, dodam że nie mogę poświęcić się bardzo walce o cycusia bo mam 3 letnią córeczkę która itak jest bardzo już zepchnięta na boczny tor. Macie jakieś rady? Co o tym wszystkim myślicie?
Co do jedzonka ro nie chce mu już odbierać słoiczkôw choc wiem że do 6 mies nie musi dostawać, ale on bardzo chętnie je zjada:)
Z góry dziękuję
Obserwuj wątek
    • mad_die Re: Słaby przyrost wagi 03.05.14, 23:25
      mamajulkiifilipa napisał(a):

> Witam Was serdecznie!
      > Na forum jestem nowa, mam nadzieję że w dobrym miejscu założyłam wątek
      > Mam problem z 5 miesięcznym maluchem. Miesiąc temu filip zaczął mało jeść, przy
      > stawiałam go do piersi, possał 5 minut i konczył, nie wstawał w nocy na karmien
      > ie.
      A smoczki zna?
      Butelki zna?

> Pediatra stwierdził, że jest ok bo przybiera na wadze.
      A jak przybierał na wadze?

> Filip zaczął robić dlugie przerwy w jedzeniu i doszło do 3 karmień na dobę. Zam
      > ówiłam doradcę laktacyjnego, pani kazała przystawiać częściej do piersi i tyle.
      > Doradca kazał byč tylko na cycusiu natomiast lekarz powiedział że mam włączyć
      > słoiczki. Waga małego stanęła w miejscu! Od miesiąca przytył 100g!
      A jak wcześniej rósł?
      Zdrowy jest?
      Nie chorował w tym miesiącu?
      smoczki zna?
      nikt w domu nie chorował?

Od tygodnia
      > może dłużej, podaję małemu jabłuszko lub obiadek ale na raz to 1/3 słoiczka wię
      > cej nie chce, wypije moje mleko które ściągam ponieważ okazało sié że miałam ma
      > ło pokarmu (40ml z obu piersi) teraz po 2 tyg ściagania mam juz ilość wystarcza
      > jącą nawet do 200ml.
      Eeee....
      Czyli mały zna butelki i smoczki?
      W jabłuszku ma więcej kalorii niż w mleku?
      A obiadek to jaki? i jak zje 1/3 słoiczka to więcej wartości ma niż w mleku?

Je co ok 3 godz w dzień a w nocy ma tylko 1 karmienie i na
      > jeden raz pijé maksymalnie 100ml, czasem zagęszczam swoje mleczko płaską łyżec
      > zką kleiku,
      A skąd wiesz, że tyle pije?
      dawaj mu piersi tyle ile chce, smoczki wywal, butelki wywal.
      Jabłuszka i obiadki wywal, a jak chcesz dać mu coś wartościowego poza piersią to ugotuj jaglanki na wodzie i to daj łyżeczką.

raz dziennie robię mieszanke(tesciowa i mama mowia ze mam zly pokar
      > wiec dla swietego spokoju daje mu mleko modyfikowane)
      Oooo.... a teściowa i mama to swojego życia nie mają? Mieszkają z Tobą, ze tak Ci w dekolt zaglądają?
      Nie sorki...
      Wróć....
      Zapytam - czy chcesz karmić piersią?

od pewnego czsu synek ma
      > problemy z kupką, nie ma zatwardzenia ale robi kupké raz na kilka dni!
      Sam fakt robienia kupy raz na kilka dni jest normą, o ile waga jest ok.
      u Was problem wagi istnieje - jeszcze nie wiem jaki, ale jakiś jest.
      Więc zamiast podawania kleików, sztucznych pasz, słuchania rad teściowych i mamuś, proponuję dawać dziecku pierś.
      Bo im więcej dziecko ssie, tym więcej się mleka ma.

Robilis
      > my morfologię i badanie moczu i wszystko jest ok. Bardzo mi zależy aby choć do
      > 6 miesiąca był na moim mleku, mniejsze znaczenie ma czy to butla czy pierś, cho
      > ć wiadomo że przyjemniej i wygodniej jest podawač mu pierś,
      No on już nie jest na Twoim mleku, więc o co chodzi?
      Jakiej porady oczekujesz?

dodam że nie mogę p
      > oświęcić się bardzo walce o cycusia bo mam 3 letnią córeczkę która itak jest ba
      > rdzo już zepchnięta na boczny tor.
      To nie jest żadne wytłumaczenie....

>>Macie jakieś rady?
      A jakiej rady oczekujesz?

Co o tym wszystkim myślic
      > ie?
      Ghm...
      Myślę, ze nie znasz się na laktacjim tym bardziej nie znają się ani Twoja mama ani teściowa.
      Doradca dobrze Ci doradziła.
      Myślę, że dajesz smoczki i butelki i dlatego dziecko zrezygnowało z piersi.

> Co do jedzonka ro nie chce mu już odbierać słoiczkôw choc wiem że do 6 mies nie
      > musi dostawać, ale on bardzo chętnie je zjada:)
      A co te słoiki w sprawie wagi zmieniły?
      Dziecko zaczęło lepiej przybierać?

> Z góry dziękuję
      Proszę.
      • mamajulkiifilipa Re: Słaby przyrost wagi 04.05.14, 00:00
        Za takie rady to ja dziekuje!
        Albo chce sie komus pomoc albo nie....
        Nie szukam wytlumaczenie, tylko przy 2 dzieci nie mozna sobie pozwolic na lezenie z cyckiem na wieszku przez caly dzien, ale chyba nie wiesz o czym mowie( masz wogole dzieci?)
        Najwazniejsze jest zdrowie mojego dziecka, jesli od mieisaca nie przybieralo, to dla mnie bylo niepokojace. Moze zeczywiscie to blad ze dostal butle, nie wiem sama...
        Oczywiscie że sié nie znam na laktacji!!! Jestem tylko mama niemowlaka, wlasnie dlatego radzilam sie 2 doradcow laktacyjnych i pisze na forum.
        Jakiej rady oczekuje?! Moze ktos mial podobny przypadek, udalo mu sie wrocic do piersi i opisze jak to bylo co robil itd... Moze ktos powie mi czy jestem wstanie wrocic do karmienia czy mam ciagnac sciaganie pokarmu.... Licze na wsparcie bo jestem z tym sama....kazdy chce radzic ale kazdy mowi co innego...:(
        • mad_die Re: Słaby przyrost wagi 04.05.14, 22:06
          > Za takie rady to ja dziekuje!
          > Albo chce sie komus pomoc albo nie....
          Ależ proszę.
          Jednak wybacz, ale nie napisałaś, co to za przyrosty syn miał, że były za małe, nie podałaś żadnych konkretów, więc i konkretna rada jest taka jaka jest...

> Nie szukam wytlumaczenie, tylko przy 2 dzieci nie mozna sobie pozwolic na lezen
          > ie z cyckiem na wieszku przez caly dzien, ale chyba nie wiesz o czym mowie( mas
          > z wogole dzieci?)
          Gdzie ja pisałam, że trzeba leżeć cały dzień?
          I tak, mam dwójkę dzieci, obydwoje wykarmieni piersią, córka 2.5 roku syn 3.5 roku, więc wybacz, ale wiem co mówię. I nie, nie miałam NIKOGO do pomocy, bo rodzina 1200km stąd a mąż w pracy.
          Więc tak, da się.
          Ino trzeba chcieć.

> Najwazniejsze jest zdrowie mojego dziecka, jesli od mieisaca nie przybieralo, t
          > o dla mnie bylo niepokojace. Moze zeczywiscie to blad ze dostal butle, nie wiem
          > sama...
          Nie przybierał wcale? Czy przybierał mało? Bo to różnica...
          Podaj te jego przyrosty, to się zobaczy.
          I co w tym miesiącu się zmieniło? Czy syn ssie smoczki? A może kciuka?

> Oczywiscie że sié nie znam na laktacji!!! Jestem tylko mama niemowlaka, wlasnie
          > dlatego radzilam sie 2 doradcow laktacyjnych i pisze na forum.
          Ale to że się nie znasz, nie oznacza, że nie możesz poszukać informacji na temat laktacji. Niewiedza nie jest wytłumaczeniem...

> Jakiej rady oczekuje?! Moze ktos mial podobny przypadek, udalo mu sie wrocic do
          > piersi i opisze jak to bylo co robil itd...
          Wrócić możesz, jak najbardziej. Przestań tylko dawać smoczki i butelki i sztuczne mleko.

Moze ktos powie mi czy jestem wsta
          > nie wrocic do karmienia czy mam ciagnac sciaganie pokarmu....
          Oczywiście, że wrócisz do karmienia.

Licze na wsparcie
          > bo jestem z tym sama....kazdy chce radzic ale kazdy mowi co innego...:(
          W kwestii karmienia piersią lepiej radzić się tych, co się na tym znają, a nie mamy i teściowej, co dyrdymały plotą...
      • mamajulkiifilipa Re: Słaby przyrost wagi 04.05.14, 00:09
        Wczesniej tylo bardzo ladnie,
        Ostatnio nie chorował, i nikt w rodzinie
        Chce dać mojemu dziecku to co dla niego najlepsze
        Nie jestem specjalista dlatego szukam pomocy
        Corke karmilam tylko 6 tyg i przeszla na nutramigen
        Uwielbialam karmienie piersia ale boje sie ze juz nie wroce do tego...
        Wiem że czasem sa przypadki że dziecko się nie najada mlekiem mamy, nie wiem z jakiego powodu ale osobiscie znalam mame ktora by do grobu wpedzila swoja corke, mala nie ssala efektywnie piersi ale ona tego nie zauważyła, a dziecko wyglądało jak z oświécimia:(
    • smg5 Re: Słaby przyrost wagi 04.05.14, 09:32
      Hej. Nie obrażaj się, mad_di wie co mówi. Smoczek to wróg kp i nie ma czegoś takiego jak zły pokarm ( wiedza z czasów teściowej i mamy nieaktualna), a ssanie nieefektywne owszem, ale to odrębny temat. Ze smoczka szybko leci, nie trzeba się napracować, więc dziecko podziękowało za pierś. Laktator nigdy nie wyciągnie tyle co dziecko, ją wcale nie sciagam, a dziecko wcina i zdrowo rośnie. Najlepiej jak dziecko ssie i pobudza produkcję (jest popyt, jest podaż). Wiele wątków jest tutaj z problemami jak Twoje. Pozdrowienia.
    • justynak83 Re: Słaby przyrost wagi 04.05.14, 09:43
      Nie zawsze butelki i smoczki sa przyczyna odmowy ssania piersi. Moj nie zna butelek ani smoczkow a czestotliwosc karmien zmiejszyla sie od okolo 4 miesiaca i ten stan rzeczy trwa do dzis a synek za tydzien skonczy 6 miesiecy. Poprostu taki wiek. Niektore dzieci traca zainteresowanie piersia. Mi trafil sie taki co stracil i Tobie prawdopodobnie tez i nie zmusisz go do ssania czesto przystawiajac, nawet jak glodny nie zassie porzadnie tylko badzie sie wkurzal i odrzucal piers. Dzieci z racji tego ze zaczynaja zauwazac duzo wiecej i sa podekscytowane swiatem w ciagu dnia sa przeladowane bodzcami, trudno im sie skupic na ssaniu piersi i ciezko o ladne przyrosty.

Jesli chcesz karmic piersia karm na spiocha. U mnie tylko to sie sprawdza od jakiegos czasu i synek wtedy ladnie i dlugo ssie. Sprobuj wyciszac dziecko zanim je przystawisz, jak idzie pora drzemki ponos, bobujaj, niech zapadnie w pol sen i wtedy przystaw. Albo po drzemce zanim sie calkowicie wybudzi bierz go kiedy zaczyna sie ruszac ale ma jeszcze zamkniete oczy.

Od samego jablka synek Ci nie urośnie wiec lepiej sciagaj swoj pokarm i dawaj mu na przyklad z jakas kaszka bezmleczna, jablko mozesz dodac dla smaku lub jakis inny owoc. Albo jakas kaszka na mm na sniadanie lub kolacje, lub wlasnie jaglanka z owocami. To juz duzy chlopak i cos konkretnego zjesc potrzebuje. Moj wcina kaszki az mu sie uszy trzesa :)
      • mamajulkiifilipa Re: Słaby przyrost wagi 04.05.14, 10:48
        Dziękuję za rady;) dokładne tak jak mówi Justyna, postaram się mu dawać na spiocha,jak sie nie uda to trudno, laktator mam elektryczny profesjonalny od doradcy laktacyjnego i dzięki niemu ruszyła sie laktacja, z 40ml na 200 małemu to wystaracza nie muszé mu już podawać mm
        Zagęszczam mu kleikiem kukurydzianym moje mleczko i dla smaku daję owoc lub warzywo:)
        Wierze że bedzie dobrze i że mimo wszstko mały dostanie co najlepsze!
        załuje że tak szybko uległam babcia alemteraz nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem tylko działac!!!
        • aga.1975 Re: Słaby przyrost wagi 04.05.14, 11:14
          Moj pierwszy syn nawet na spiocha nie chciał cycusia. Tak jak pisałam na niemowle karmiłam go odciaganym mlekiem butelka do 1 rż. Sns, kubeczki, lyzeczki nic nie dały. Waga stała w miejscu , choc smoczków nie znał, az do podania butli, która załapał od razu.
          Drugi syn z kolei jadł na śpiocha pieknie. I ladnie przybierał. Ten jednak butli nie załapał nigdy. I prawie do skonczenia 1 rz karmiłam go przez sen.
          Jest kp cały czas juz nie na spiocha oczywiscie.
          Z perspektywy czasu wydaje mi sie jednak , ze wygodniej dawać mleko odciagnięte niż przez wiele miesięcy karmić przez sen. Byłam dosłownie uwiązana w domu, nawet na dłuższy spacer isc nie mogłam bo ssał tylko w sypialni na leżąco.
          A nie wszystkie dzieci są bezproblemowe. Mi rady z tego forum niewiele pomogły, bo dotyczyły głownie czestego przystawiania skora do skóry, lezenia z dzieckiem w łozku itp. Nie da sie przystawic dziecka na siłe. A głodzic też nie mozna. U nas przy drugim dziecku problemy z dzieckiem kp zaczęly sie od dolegliwości brzuszkowych , które nie dawały mu spokojnie ssac. Przy pierwszym dziecku zaczęło sie po szczepieniach i nasilonej po nich asymetrii ulozeniowej. Był tak wygiety , że nie mogłam go swobodnie przystawiac. I sie zrazil calkowicie.
          Zycze wam , żebyscie znależli dla was najlepszy sposob. Czy to przez sen czy mleczkiem odciąganym.
        • Gość: matylda Re: Słaby przyrost wagi IP: 5.172.252.* 04.05.14, 11:51
          Hej .Moze teraz ja w końcu pomoge :)moja mala jak skoczyla 6m tez cos jej "odbilo"i pierś byla tylko na śpiocha za nic nie chciala piersi swiadomie i wiesz co bylo przyczyna?smoczek
          Naprawdę smoczki,butelki wszystko burza jestem przykladem pisalam tutaj juz kilka razy ale dopiero w marcu do mnie to dotarli i dziewczyny zmotywowały mnie do tego aby pozbyc sie smoka i cooo otóż mała zaczęła ssać tyle ile powinna a przede wszystkim chce ssac a nie jak to było wcześniej .
          Waga jakoś specjalnie jej nie skoczyła ale pewnie bd szczypiorkiem jak siostra :)
          Gdybyś miała pytania to pisz bd zaglądać
          • aga.1975 Re: Słaby przyrost wagi 04.05.14, 12:06
            U nas smoczków ani butelek nie było a moim synom tez jak to piszesz "odbiło', wiec nie zawsze przyczyna jest taka prosta.
            • leluchow Re: Słaby przyrost wagi 04.05.14, 21:32
              U nas nie było ani smoczka ani butelki i własnie ok 5 mca stracił zainteresowanie piersią. Karmiłam na śpiocha. Teraz ma 11 mcy i pierś to przyjaciel nr 1 :-) Może więc i twojemyu synkowi przejdzie.
              • mamajulkiifilipa Re: Słaby przyrost wagi 04.05.14, 21:46
                Dziękujé Wam dziewczyny! Jestem pozytywnie nastawiona! Może uda mi się go na śpiocha karmić, jeśli nie to pociągnę jeszcze trochę na ściąganym pokarmie;) ale postaram się zapewnič synkowi to co najlepsze:) mam nadziję że chociaż do tego 6 miesiąca nam się uda;)
                Jesteście kochane! Otrzymałam od was wsparcie i pozytywną energię której tak bardzo potrzebowałam:)
                • mad_die Re: Słaby przyrost wagi 04.05.14, 21:59
                  Tylko pamiętaj, smoczek i butelka przy dziecku, które odmawia ssania piersi to strzał w kolano.
                  Więc ściągać możesz, jak Ci się chce (przy dwójce dzieci..... nie dziw, że nie masz czasu dla starszej...). Ale nie dawaj tego mleka małemu w butelce, tylko daj kubeczkiem (takim do nauki picia lub zwykłym).
                  W ten sposób będzie tylko pierś do ssania, nic innego. Większa szansa, że młody się do piersi przekona na nowo.
                  Aha i nie pisałaś w końcu jakie te przyrosty miał wcześniej, że zdecydowałaś się dokarmiać...
    • Gość: MamaJulkiIFilipa Re: Słaby przyrost wagi IP: *.icpnet.pl 05.05.14, 18:42
      Dzięki wszystkim jeszcze raz:) mamy przyrost wagi nie wielki ale zawsze;)
      6500:) aprzed świętami było 6090:d
    • malwina.okrzesik Re: Słaby przyrost wagi 08.05.14, 21:42
      coś musiało się wydarzyć, że dziecko dobrze jedzące, przybierające na wadze nagle zaczęło coraz mniej jeść. Nie dojdziemy teraz co, bo jest za mało danych. Tworzy się błędne koło- dziecię nie je, nie pobudza laktacji, mleka jest coraz mniej, dziecko jest słabe, bo je zbyt mało, nie ma energii do ssania itd. Myśle, że dobrze , ze Pani zadziałała z odciągaczem bo obecnie przyrost wagi jest sprawą najważniejszą. Warto, aby wyeliminowac mieszankę zupełnie, co jak na razie rozumiem, że się udaje, laktacja się zwiekszyła, super.
      To co warto robić, to utrzymywać zainteresowanie dziecięcia piersią, kontakt ciało do ciała, przystawianie do piersi, nawet dla celów nieodżywczych. Może wróci apetyt na pierś.
      No i proponowałabym zadbać o posiłki niemleczne, aby były bardziej wartościowe- najlepiej je przygotowywac w domu, zamienić kleiki z proszku na gotowane kasze. Przy tej samej objętości posiłku bardziej Pani odżywi malucha niż na kaszkach instant i słoiczkach
      • Gość: Mamajulkiifila Re: Słaby przyrost wagi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.14, 21:51
        Dziękuję za odpowiedz.
        Pisząc o kaszach, mowa tu o kaszce jaglanej, mannej? Te kaszki należy gotować. Na jakim mleku można je przyżàdzić?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka