13.09.14, 22:46
Witajcie
Mój mały ma już 2 miesiące i nie jest taki mały bo rośnie pięknie :) Ogólnie nie ma większych problemów, karmienie jest piękniejsze niż poprzednio poza jednym małym pyrpciem na sutku do którego już się przyzwyczaiłam.

Jednak już chciałabym się psychicznie oderwać od tej dwójki terrorystów i iść w miasto :] oczywiście nie sama lecz z czterema piwkami i tu pojawiają się obawy i strach.
Czy mały nie zrobi afery jak nie będzie mnie w nocy? Czy mężowi uda się nakarmić go butelką skoro cyca nie posiada? czy uspokoi go silikonem?? czy nie zniknie mi pokarm? kiedy mogę znów cycolić?

Palić nie zamierzam, mały już zjadał z calmy ale w dzień. Smoczka nie używa. Może dać smoczka wyjątkowo...

Jakie są wasze doświadczenia i rady?
Obserwuj wątek
    • Gość: panizalewska Re: Impreza IP: *.centertel.pl 14.09.14, 08:31
      Z rad to odciągnij, dziecko nakarm na noc i wyjdź, wyłącz telefon :)
      Jak nie wrócisz nawalona jak stodoła, to po 2ch godzinach od wypicia możesz karmić, mleko nie zniknie w kilka godzin, bez przesady. Nie znika miesiącami po zaprzestaniu karmienia.
      Jak dziecię łapie Calmę, to jak tam chcecie. Ja bym spróbowała najpierw łyżeczką / kubeczkiem. Ale to małż musi opracować własną metodę. Nie będziesz miała wpływu na to, czy dziecię w ogóle zje nie z piersi, czy nie, czy się rozryczy czy nie. Więc po prostu się nie przejmuj. Jak się rozryczy - najlepiej zapakować ciasno w kocyk / chustę i tulić i usypiać. Silikon niepotrzebny.

Baw się dobrze :)
      • Gość: amiralka Re: Impreza IP: *.53.31.93.rev.sfr.net 15.09.14, 09:24
        "Po dwoch godzinach mozesz karmic" - ale.po wypiciu jakiej ilosci? Po czterech piwach to ja bym byla jeszcze wstawiona nastepnego ranka, zakladam ze autorka w ciazy tez nie hartowala sie...

.
        • bieniewicka Re: Impreza 15.09.14, 10:57
          Noooo, po takiej przerwie jedno piwo to jest juz dobra impreza ;) Ja jak w ciągu 6 godzin wypilam piwo i mojito to zdecydowałam się karmić po 5 godzinach od spożycia.
    • mad_die Re: Impreza 14.09.14, 22:42

>
      > Jednak już chciałabym się psychicznie oderwać od tej dwójki terrorystów i iść w
      > miasto :]
      Dwumiesięczniak terrorystą? Proszę cię....

> Czy mały nie zrobi afery jak nie będzie mnie w nocy?
      A to jak wróżenie z fusów, może będzie afera a może nie będzie, kto to wie?

Czy mężowi uda się nakarmi
      > ć go butelką skoro cyca nie posiada?
      A co mąż jest jakiś ułomny w tym względzie? Nie umie mleka podgrzać? Czy jak?

>>czy uspokoi go silikonem??
      A bo ja wiem...

czy nie zniknie
      > mi pokarm?
      Ale jak ma zniknąć? wyparować? Czy jak? od tych piw ma zniknąć? Prędzej Ci na imprezie mleko poleci (jak tylko pomyślisz jak tam sobie mąż radzi z małym) niż zniknie :P

kiedy mogę znów cycolić?
      >
      Zależy ile alkoholu będziesz miała we krwi...

mały już zjadał z calmy ale w dzień. Smoczka nie używa. Mo
      > że dać smoczka wyjątkowo...
      >
      Jak smoczka nie używa, to nie dawaj, po co?

> Jakie są wasze doświadczenia i rady?
      Doświadczeń - zero. Przynajmniej nie z takimi maluchami. Ja dziwna jestem i po prostu byłam zbyt zmęczona wieczorem żeby gdziekolwiek wychodzić, a już tym bardziej na 4 piwa. Lampka wina z mężem, owszem, i dobry film do tego.
      • bieniewicka Re: Impreza 15.09.14, 04:05
        Autorka ma chyba duet w domu, wiec dlatego tym bardziej marzy jej się wyjście ;) no ja to bym się oprocz rzeczy o których piszesz obawiała się eksplołżyn mlekowego. Na tym etapie przeciez laktacja nieustabilizowana, maluch często przyssany 24/7 wiec nagle nie opróżnienie piersi przez np 5 godzin to problem. Ja ostatnio jak wyszłam z moimi dziewczynami to wracałam pędem bo myślałam że zamieniam sie stopniowo w pomnik, piersi dwa głazy, przestały się nawet ruszać. A córka miała 3 miesiące. Więc wyszłabym na tyle, na ile pozwolą Ci piersi - wątpię zeby to były 4 piwa, moze 2 ;)
    • malwina.okrzesik Re: Impreza 19.09.14, 20:23
      Okazjonalne spożywanie alkoholu jest dopuszczalne w okresie karmienia piersią. Tempo, w jakim alkohol znika z krwioobiegu matki zależy od objętości alkoholu i wagi matki. Im niższa masa ciała, tym więcej czasu trzeba odczekać.
      Zalecana jest przerwa w karmieniu dłuższa niż dwie godziny na każde 10-12mg spożytego alkoholu, co odpowiada 330ml piwa 4,5 procentowego, 120ml wina 12% .
      Na 60kg masy ciąła matki po spożyciu 660ml piwa zaleca się zrobić przerwę 5 godzinną. 1 szklanki wina- przerwa 2,5 godziny.
      Warto pamiętać, że odradza się wspólne spanie z dzieckiem z łóżku po spożyciu alkoholu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka