Dodaj do ulubionych

kaloryczność pokarmu

02.10.14, 15:59
Jak to jest, mleko kobiece ma te kalorie w dostatecznej ilości czy nie? W kilku miejscach w sieci na portalach dzieciowych tak argumentują rozszerzanie diety po 4-6 miesiącu. Że dziecko się rozwija i potrzebuje więcej.
Od niedawna jest nowy schemat rozszerzania diety, taki bardziej życiowy - ale w sieci znowu różne kwiatki można znaleźć. Czytałam taki wywiad z lekarzem chyba z CZD ale teraz nie mgoę odszukać. On chyba współautorem tego był.
I wogóle wkurza mnie już to wszystko wokół kp. W sensie te mity i zabobony, szerzone przez personel medyczny również. I brak konkretnej pomocy w problemach zdrowotnych matki. Ostatnio na SORze na wejściu już lekarz oznajmił że on nie ma doświadczenia w leczeniu karmiących....
Obserwuj wątek
    • yumemi Re: kaloryczność pokarmu 02.10.14, 16:52
      Ma w ilosci odpowiedniej dla dziecka w danym wieku - 100% zapotrzebowania do 6 mca, potem stopniowo 75% do 12 mca, i potem dalej do 25% w wieku 2 lat. Nie tylko o kalorie chodzi ale i o witaminy etc.
      Wszystko jest nastawione na to aby okolo 6 mca dziecko zechcialo siegac po nasze jedzenie ze stolu - tak wyglada naturale rozszerzanie diety, kiedy dziecko samo czuje ze chce sprobowac tego co my jemy.
      Oczywiscie ze dziecko sie rozwija i w pewnym momencie organizm zaczyna potrzebowac czegos wiecej niz tylko pokarm - nie dzieje sie to z dnia na dzien, to jest caly proces i podczas tego procesu pokarm nadal jest niezbedny.
      Inne ssaki tez tak maja - nadal ssaja pokarm matki kiedy zaczynaja jesc dorosle jedzenie.
      Plus okolo 6 mca dziecko zaczyna wyczerpywac zapasy pewnych witamin, i organizm dziecka zaczyna ich 'szukac' - natura tak to zorganizowala ze jesli dziecko czegos potrzebuje to szuka jedzenia z tym:)
      • Gość: zajacowo Re: kaloryczność pokarmu IP: *.dynamic.chello.pl 03.10.14, 20:34
        Dzięki, jesteś kopalnią wiedzy!
    • kjut Re: kaloryczność pokarmu 03.10.14, 20:53
      Dodam tylko, że bardzo dokładne dane na ten temat (ile zapotrzebowania na co i kody zaspaka mleko matki) masz w broszuracj who, które znajdziesz na ich stronie (niestety po angielsku).
      • Gość: e-milia1 Re: kaloryczność pokarmu IP: 46.115.148.* 04.10.14, 15:32
        Moje dzieci zaczelam dokarmiac po 6 miesiacu i kiepsko jadly. Zaczely dopiero jesc Kolo roku. Syn wogole papek nie tolerowal. Mleka modyfikowanego tez nie. Zobaczymy Jak moje so tego podejdzie.
    • malwina.okrzesik Re: kaloryczność pokarmu 04.10.14, 19:35
      Zalecenia WHO karmienia wyłącznie piersią do 6 miesiąca są cały czas aktualne, mleko matki zaspokaja wszystkie potrzeby żywieniowe dziecka w tym okresie.
      W poszukiwaniu informacji na temat kp zachęcam do korzystania ze źródeł wolnych od interesu komercyjnego i ze źródeł opierających się na wiedzy naukowej, a nie wiedzy potocznej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka