Dodaj do ulubionych

ból piersi

21.10.14, 16:12
Proszę o pomoc. Jakiś czas temu zrobił mi się zastój pokarmu w lewej piersi. Jednak mojej Niuni szybko udało się go odblokować. Niestety od tamtego czasu ciągle coś jest nie tak jak być powinno. Niedługo po tym zastoju zauważyłam że pewne punkty na brodawce są białe. Później biały odcień zniknął jednak pozostał okropny ból przy karmieniu i gdy pierś jest pełna. Na dodatek dzisiaj zobaczyłam że mojemu Maleństwu ulało się mleko o czerwonym zabarwieniu a później to i takie o kolorze brunatnym. Dodatkowo ból lewej piersi występuje nawet gdy karmie prawą piersią. Proszę o podpowiedź co mogę zrobić w danej sytuacji.
Obserwuj wątek
    • malwina.okrzesik Re: ból piersi 24.10.14, 23:05
      pytanie czy nie doszło do zakażenia grzybiczego (bo białe plamy, bo zastój pokarmu )
      czy nie jest nawet minimalnie uszkodzony nabłonek brodawki, bo tak bywa przy grzybicy , stąd krew w mleku
      • beta1411 Re: ból piersi 25.10.14, 11:40
        Właśnie teraz w jednym miejscu mam taką dziurkę w brodawce. Pokrywa się ona takim brązowym strupkiem który często przykleja się do wkładki w biustonoszu. Ostatnio ból trochę ustąpił ale jak Malutka piła w nocy z tej piersi to przez nos kapało jej mleko o kolorze różowawym.
        • kpkacha Re: ból piersi 26.10.14, 10:49
          Miałam to samo, zakażenie grzybicze i mała ma pewnie w buzi pleśniawki (białe kropeczki, nie muszą być duże ) u mnie pomogła nystatyna (jest na receptę ) i to już po kilku dniach (dawalam tylko na sutek i przed karmieniem zmywalam bo się okazało ze mały ma na nią uczulenie ) a strupek smarowalam lanoliną 3 tygodnie minęło zanim się wygoił, jak bardzo krwawi to odciagaj pierwsze mleko z krwią, potem podaj spokojnie małej pierś. U mnie mały też kilka razy zdoił z krwią i nic się nie stało tylko w kupie są potem brązowe kłaczki.
          • beta1411 Re: ból piersi 17.11.14, 10:50
            Dziękuje za podpowiedź. U mojej malutkiej w buzi nie ma pleśniawek bo pani doktor ostatnio sprawdzała. A strupek na brodawce nadal nie chce się zgoić. Już nie krwawi i tak bardzo nie dokucza tylko od czasu do czasu robią się zastoje w tej piersi i czasem boli jak malutka chwyta pierś.
            • kpkacha Re: ból piersi 17.11.14, 20:12
              A nie śpisz czasem na tym boku od tej piersi? Ja tak mam że jak niechcący przygniote w nocy pierś to rano od razu zastój. Dziecko plesniawek mieć nie musi ale może mieć tylko biały nalot na języku który nie schodzi to też od tego samego drożdżaka co pleśniawki. Na strupek zmień pozycję karmienia żeby inna część sutka była obciążona i spróbuj wietrzyc jak najczęściej pierś .
              • beta1411 Re: ból piersi 18.11.14, 08:19
                kpkacha dziękuję za odpowiedź. A czy podczas leczenia piersi z zakażenia grzybiczego Twój maluszek też musiał coś przyjmować? Rzeczywiście te zastoje to chyba od przygniecenia piersi bo dzisiaj znowu mi się pojawił tylko tym razem w innym miejscu.
                • kpkacha Re: ból piersi 18.11.14, 09:48
                  Jeśli maluch ma biały nalot na języku to pedzluj buzie dziecka też ( lek na gaze, gaza na palec ) nawet jak nie ma to na pewno ma drozdzakaka w buzi jak my wszyscy więc nie zaszkodzi jak nie zmyjesz leku z sutka i dziecko go zliże, no chyba ze ma uczulenie na też lek ale to będziesz widziała po zachowaniu i kupce wtedy znajdujesz tylko pierś i zmywasz przed karmieniem.
                  Jak masz piersi wrażliwe na zastoje to pilnuj żeby Cię stanik czy bluzka nie uciskaly no i żebyś nie gniotla jak śpisz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka