Dodaj do ulubionych

3msc 9kg...

28.12.14, 00:58
Dzień dobry.
Generalnie trzymam się przekonania, że karmiąc piersią nie można dziecka przekarmić. Jednak rodzina suszy mi głowę, pielęgniarki w przychodni podejrzewają o dokarmianie mm, lekarka powiedziała tylko zdziwiona, że tak duże dzieci się nie zdarzają,
mój kręgosłup trzeszczy i ech... mam dosyć tej nagonki i będę wdzięczna za oświecenie:
synek urodzony 17.09.br masa ciała po urodzeniu 3680g, długość ciała 56cm;
30.09. waga: 4300g,
3.11. waga 6800g,
a 15.12. długość ciała 64cm (mniej więcej, bo nóżki nie były mocno prostowane), a masa ciała wpisana do książeczki: 8950g (ważony w samej pieluszce, waga pokazała 9005g). Czy takie przyrosty są w porządku?

Malec je na żądanie - czasem co 4 godziny, czasem co godzinę, najczęściej tylko z jednej piersi (może to błąd?). Nie śpi z piersią w buzi - sam puszcza pierś, gdy uznaje, że się najadł, więc to nie jest tak, że całą dobę tylko je...
Nie wierzę w mit o za tłustym pokarmie, który mi wciskają z uśmieszkiem politowania różne znajome i nie wydaje mi się dobrym pomysłem, by młodemu zacząć podawać wodę (ale może się mylę?). Czy powinnam poprosić lekarza o jakieś badania np. poziomu hormonów?
Czy to że jem mało, rzadko i co popadnie ;) może mieć wpływ na zbyt duże przyrosty dziecka (coś w stylu matka zaraz padnie - muszę zrobić zapasy :P )?

Z góry dziękuję za Wasze opinie, pozdrawiam :)
Obserwuj wątek
    • mruwa9 Re: 3msc 9kg... 28.12.14, 01:18
      dla niemowlat karmionych piersia nie ma gornych limitow przyrostow wagi. Tylko pogratulowac i sie nie martwic:-) Bedzie dobrze :-)
    • maj_a25 Re: 3msc 9kg... 28.12.14, 07:57
      Matka zaraz padnie, muszę zrobić zapasy:););)
      he he he
    • Gość: Yumemi Re: 3msc 9kg... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.14, 10:13
      Moja córka z wagi 3000 w wieku 6 mcy ważyła 10kg i teraz jest szczupła ale wysoka 7 latka :-)
      Chłopcy mogą ważyć wiecej - Twoj syn teraz zwolni przyrosty, a jak zacznie biegać, tłuszczyk zniknie.
      Nic sie z tym nie robi bo to normalne. Nie ma górnej granicy przyrostow. Ma prawo przybierać jak potrzebuje. Tłuszcz z pokarmu to same zdrowe kwasy tłuszczowe, zużyja sie na prace mózgu etc.
      Gdyby bylo mm to co innego.

No i wazne jak bedzie dieta rozszerzana w wieku 6 mcy- słodkie kaszki, soczki i biszkopty nie pomagają dzieciom raczej :-)
    • nothing.at.all Re: 3msc 9kg... 28.12.14, 10:24
      Super przybiera i rośnie. Ciesz sie:). Nie ma górnych przyrost ów na piersi. Jak zacznie się ruszać to zgubi co nieco. I ważne jak juz napisano, jak będziesz dietę rozszerzać to warzywa i owoce. Kaszel i biszkopt ów zero na początek.
      • fauve-love Re: 3msc 9kg... 29.12.14, 00:50
        Bardzo dziękuję Wam za odpowiedzi. Uspokoiły mnie. Co do jedzenia - starszak hodowany na papkach i kaszkach w proszku jest niejadkiem, więc młodszy potomek będzie BLW. Nie ma przebacz :)
    • rulsanka Re: 3msc 9kg... 28.12.14, 14:06
      A ja się wyłamię i jednak bym nalegała na badania hormonów. Po pierwsze z tego co piszesz, dziecko je stosunkowo rzadko. Po drugie waga jest na dużo wyższym centylu od wzrostu. Waga grubo powyżej 97 centyla, wzrost pomiędzy 50 a 85 (zakładając, że pomiar był zaniżony, bo jeżeli nie zaniżony to wzrost jest poniżej 50 centyla).
      Oczywiście najprawdopodobniej będzie wszystko ok i za to trzymam kciuki :)
      Na pocieszenie dodam, że syn koleżanki miał 10kg w 3 miesiące, a urodził się z wagą ok. 3,5, karmiony tylko piersią. Tylko nie wiem, jak u niego było z wzrostem. Jeśli chodzi o późniejszy okres to z wiekiem przybierał wolniej i jak się spotkaliśmy jak miał około 2 lat to wyglądał szczupło.
      • kremka2014 Re: 3msc 9kg... 28.12.14, 18:55
        Mój ma teraz 5,5 miesięcy i 2tygodnie temu wazyl 10 kg. W wieku 3miesiecy mial 8,5 kg. Także podobnie. Kupuję ubranka na roczek😏. Nie ma co się na zapas martwic. Zmierz go może jeszcze porządnie - to w związku z postem rulsanki
        • fauve-love Re: 3msc 9kg... 29.12.14, 00:47
          Dobrze wiedzieć, że są takie dzieci :)
          Ubranka na roczek? Gratuluję i witam w klubie ;)
      • fauve-love Re: 3msc 9kg... 29.12.14, 00:45
        Hm... Dziękuję za odpowiedź. Wg mojej tabeli taki wzrost to byłby 75 centyl, a nie poniżej 50...
        Syn nosi ubranka na 68 i na 74 (zależy od producenta).
        Zmartwiła mnie uwaga o rzadkim jedzeniu - tzn jak często powinien jeść? Podałam rozrzut czasowy w jakim się mieści, a je ok 11 razy na dobę, z czego nie wszystkie są długimi karmieniami. Właśnie policzyłam ostatnie dwa dni i tyle mi wyszło... aż się zdziwiłam. Może to nie za rzadko, tylko za często?
        > Jeśli chodzi o późniejszy okres to z wiekiem przybierał wolniej i jak się s
        > potkaliśmy jak miał około 2 lat to wyglądał szczupło
        mam nadzieję, że i u nas tak będzie :)
        • rulsanka Re: 3msc 9kg... 29.12.14, 09:56
          11 razy na dobę, z czego nie wszystkie są długimi karmieniami. Właśnie policzyłam ostatnie dwa dni i tyle mi wyszło... aż się zdziwiłam. Może to nie za rzadko, tylko za często?

No nie, nie za często :) Tak normalnie raczej.

Dziękuję za odpowiedź. Wg mojej tabeli taki wzrost to byłby 75 centyl, a nie poniżej 50...

Rzeczywiście coś mi się pomyliło, spojrzałam na wiek 3,5 miesiąca. Niemniej i tak jest "grubszy niż wyższy", co pewnie w tym wieku bywa normą, choć akurat moje dzieciaki były odwrotnością, od początku długie i chude. Tsh bym zbadała przy okazji badań kontrolnych, ale raczej bez pośpiechu.
      • Gość: Yumemi Re: 3msc 9kg... IP: *.9-3.cable.virginm.net 29.12.14, 12:23
        Rulsanka - na jakiej podstawie sie wylamiesz? Masz jakieś podstawy ku temu - tzn konkretne badania? To podaj.
        Bo jesli to kwestia 'widzimisie' to niepotrzebnie niepokój sieje tylko.
        • rulsanka Re: 3msc 9kg... 29.12.14, 13:28
          Na podstawie, że jest grubszy niż wyższy, ale już sprawa wyjaśniona powyżej. Tsh bym zbadała, przy okazji.
          • yumemi Re: 3msc 9kg... 29.12.14, 23:39
            Nie jest 'grubszy niz wszyscy' - bo co to znaczy 'wszyscy'? Ze wazy wiecej niz dziecko na 50 centylu?
            To jest wzgledne i raczej bledne porownanie.
            Tak samo jak dziecko z waga ponizej 9kg (wazony w pieluszce) z 99 centylem jest ok, tak samo dziecko w tym wieku z waga 4500g (1 centyl) tez by mialo miejsce w siatce centylowej.
            Wazne ze rozwija sie zdrowo, przybiera na swoim centylu, etc.
            • rulsanka Re: 3msc 9kg... 30.12.14, 11:19
              grubszy niż wyższy
              czyli waga na dużo wyższym centylu od wzrostu.

oczywiście sama waga nie jest problemem a pomiar wzrostu u niemowlaka jest obarczony dużym błędem, sama pisałam, że najprawdopodobniej jest wszystko w porządku
              zbadanie tsh przy okazji to nie jest jakieś obciążające badanie
    • malwina.okrzesik Re: 3msc 9kg... 28.12.14, 18:53
      nie ma za tłustego pokarmu
      na skład mleka praktycznie nie ma wpływu to co Pani zjada
      przyrosty są spore ale nie widzę powodu do niepokoju, sądzę, że po 3 miesiącu tempo przybierania będzie mniejsze
      dzieciaki karmione piersią wyraźnie "szczupleją", tzn stają się bardziej proporcjonalne pod koniec pierwszego roku życia, gdy sporo się ruszają, a jedzenie nie jest już "takie ważne"
      proponuje obserwować malucha, problemem byłoby, gdyby zbytnia waga przyhamowałaby rozwój ruchowy, to będzie widoczne w drugim półroczu
      generalnie karmienie piersią dość skutecznie chroni dzieci przed otyłością
      • fauve-love Re: 3msc 9kg... 29.12.14, 00:54
        Bardzo dziękuję za Pani wypowiedź!
        Będę miała w pamięci Pani uwagi.
        pozdrawiam :)
        • biszkopty35 Re: 3msc 9kg... 29.12.14, 21:51
          moja córka w wieku 2 mcy wyglądała jak poseł Kalisz. w szpitalu po porodzie nie spadła na wadze , codziennie przychodził lekarz i mówił: "przybrała", "znów przybrała". karmiona wyłącznie piersią przez 7 mcy, w ogóle przez prawie dwa lata. jest prześliczną, ale nieszczupłą czterolatką. taką jak sympatyczne starsze panie określają "w sam raz". od miesiąca wprowadziłam jej dietę. ja, mąż, syn - chudzi. przy okazji jakiegoś pobrania zrobię też tsh, ale widzę, że dieta przynosi efekty (mniejsze porcje, nie chcesz, nie jedz, na kolację tylko owoc - ja wiem, że tak się powinno od początku, no ale...)
          • rulsanka Re: 3msc 9kg... 29.12.14, 22:42
            Owoc na kolację to niezbyt dobry pomysł. Lepiej coś, co powoli uwalnia energię. Coś pełnoziarnistego + białko + warzywo. Owoc najlepszy jest na drugie śniadanie, podwieczorek, deser. Posiłków powinno być 5.

od miesiąca wprowadziłam jej dietę. ja, mąż, syn - chudzi

I co, wszyscy muszą być tacy sami?

mniejsze porcje

Nie ograniczaj porcji. Dawaj zdrowe rzeczy do jedzenia i zapewniaj ruch.

nie chcesz, nie jedz

To chyba oczywiste?
            • biszkopty35 Re: 3msc 9kg... 30.12.14, 11:33
              Dziękuję za radę. Zamienię owoc na warzywo i dodam amarantus. ale chyba jej na czole wytatuuję "jestem na diecie", bo słodycze dostaje wciąż od babć, a mnie szlag trafia. Winię siebie za to, bo w ciąży z nią podjadałam słodycze i przytyłam więcej niż w ciąży w synem. Nie miała żadnych alergii, więc i w czasie karmienia piersią sięgałam po słodkości. Myślę, że przyzwyczaiłam ją do słodkiego i preferuje takie obiady, napoje... cóż, teraz za to zapłacę, ale jestem gotowa do walki :) czy gdzieś mogę więcej o tym poczytać?
              • Gość: Yumemi Re: 3msc 9kg... IP: 213.205.251.* 30.12.14, 14:20
                Po prostu wywal słodkie z diety. Moje dzieci słodkie dostaja tylko po obiedzie w weekendy.
                Do picia tylko woda.
                Warzywa owoce - 5-7 porcji dziennie.
                Zbalansowana dieta jak u dorosłego.
                Plus sport.
                Typowy jadłospis moich dzieci to np owsianka rano (bez dosladzania), potem jogurt/owoc, potem obiad, warzywa, ryż,
                Makaron pełnoziarnisty lub ziemniaki lub kasza plus ryba lub mięso, na deser owoce. Same sięgają po jabłka jako po deser. Kolacje rozne, lubia paella, ratatoui etc.
                Soków w ogole nie daje. W domu pijemy tylko wodę, ja do tego herbatę czasem.
                I duzo ruchu - takie dziecko potrzebuje min godzinę dziennie
          • yumemi Re: 3msc 9kg... 29.12.14, 23:45
            >ympatyczne starsze panie określają "w sam raz". od miesiąca wprowadziłam jej dietę. ja, mąż, >syn - chudzi. przy okazji jakiegoś pobrania zrobię też tsh, ale widzę, że dieta przynosi efekty >(mniejsze porcje, nie chcesz, nie jedz, na kolację tylko owoc - ja wiem, że tak się powinno od początku, no ale...)

Ale to nie ma nic wspolnego z kp - raczej z tym co dziecko je na co dzien i ile spala, bo taki 4 latek potrzebuje duzo ruchu i zajec sportowych.
            Moja corka wazyla 10kg w wieku 6 mcy, ale slodkich soczkow czy herbatek na oczy nie widziala, slodkich kaszek nie jadla, etc. Jej menu od poczatku to domowe jedzenie, duzo warzyw, ryby, pieczywo pelnoziarniste, etc. Plus duzo ruchu, rower, basen, itp.
            Owoc na kolacje to za malo - kolacja powinna byc zbalansowana i zdrowa, np ryba z warzywami, i np troche kaszy typu amarantus, quinoa, etc.
            • Gość: mui.rne Re: 3msc 9kg... IP: *.adsl.inetia.pl 02.01.15, 01:27
              Az musze zapytac. Czy naprawde jedzac slodkosci podczas karmienia piersia mozna skrzywic preferencje zywieniowe dziecka?
              Ja od porodu mam duza potrzebe na cukier (najlepiej w postaci slodkiej herbaty), ale skladalam to na karb wiekszego zapotrzebowania na kalorie...
              • kremka2014 Re: 3msc 9kg... 02.01.15, 21:32
                O! Ja od początku drugiej ciąży do dzis. Tez chętnie się dowiem.
              • yumemi Re: 3msc 9kg... 02.01.15, 22:23
                Proporcje tluszczu, bialka, weglowodanow - nie zmieniaja sie ze wzgledu na diete matki. Zmienic sie moze np typ tluszczu w zaleznosci od diety matki, owszem.
                Zmienne sa tez niektore witaminy jesli chodzi o ilosc, np B6, B12, C. Nie zmieniaja sie inne, tzn np jesli matka bedzie jadla duzo zelaza, nie zmieni sie przez to ilosc zelaza w mleku, etc. (no chyba ze matka miala niedobory wczesniej i zelazo wraca do normy).
                Weglowodany w mleku - glowny to laktoza, i tez ilosciowo sie nie zmienia ze wzgledu na nasza diete - jedynie nam pojdzie w biodra nadmiar slodkiego :) Jedzenie duzej ilosci slodkiego nie wplynie na ilosc cukru w pokarmie.
    • ogz Re: 3msc 9kg... 30.12.14, 00:18
      Będzie dobrze, jeszcze będzie wyglądał jak szczur na przednówku jak mój dziś sześciolatek, który jako niemowlę był żywą reklamą Michelina. Startował od 4100 i 59 cm, mając 6 tygodni ważył 6200 kg, a potem było już tylko lepiej. Karmiony wyłącznie piersią przez 6 miesięcy, potem niechętny tak do roku rozszerzaniu diety. Był dzieckiem długo karmionym piersią. Fałdki tracił stopniowo aż do 3 roku życia. Nigdy jednak nie pił soków, nie jadł kaszek dla niemowląt, ani innych umilaczy. Mimo wagi i wzrostu powyżej 97 centyla był bardzo sprawny i ruchliwy. Dziś jest szczupły i bardzo wysoki.
    • Gość: agno Re: 3msc 9kg... IP: *.play-internet.pl 30.12.14, 15:55
      Moj 3.5 mies wazyl 8300, 70 cm
      Lekarze robia wielkie oczy, jedna pielegniarka kazala przepajac, bo za duzy jest I absolutnie nie moge tylko karmic piersia, bo syn wymusza. Kretynka.
      Ja w wieku 6 mies wazylam 12 kg, co prawda juz jadlam slodkie kaszki... w przedszkolu sie wyciagnelam. Teraz mam 170 cm i50kg, takze spokojnie :p
    • Gość: melancho_lia Re: 3msc 9kg... IP: *.dynamic.chello.pl 30.12.14, 18:48
      Pogratulować :)
      Dla piersiowców nie ma limitu przyboru. Moja córka urodzona z wagą 2850, spadkową 2750 na 8 tyg. ważyła 6100g. Jak patrzę na zdjęcia to same fałdki były.
      A teraz ma 6 lat i można się o kościach na jej przykładzie uczyć- wszystkie żebra widoczne.
      Piersi dziecku nie ograniczaj, jak zacznie się bardziej ruszać to "zgubi" fałdki.
    • ela.dzi Re: 3msc 9kg... 08.01.15, 22:20
      :D :D :D

Zaufaj sobie i swojemu dziecku. Jest BARDZO dobrze i tego się trzymaj. A głupot nie słuchaj, podawaj tylko pierś na żadanie.

A swoja droga mój syn miał podobne wymiary po urodzeniu, a na rok i 2 tygodnie miał 9 kg w pampersie. Jak widać każdy maluch jest inny :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka