Dodaj do ulubionych

leki przy kp

03.02.15, 00:28
Witam,
zapadłam na ostre zapalenie tęczówki i ciałka rzęskowego. Dostaję zastrzyki w oko z Dexaven do tego co godzinę wpuszczam Dexamethason 0,1% i difadol 0,1%, dodatkowno Atropina i Tropicamidum. Według okulisty nawet mowy nie ma o karmieniu . Pierwszą butelkę zmęczyliśmy płakałam razem z dzieckiem, wiem, że dziecku potrzebna jest zdrowa mama a nie ślepa ale tak czytam i sprawdzam..większość tych kropli jest w grupie L3 lub L2 to chyba dopuszcza pokarm do użytku tylko nie znalazłam na liście dexavenu..i jestem w kropce
czy ktoś badał i zna ewentualne skutki stosowania tych leków i karmienia jednocześnie? Nie chcę popsuć dziecka w razie czego..
więc karmić czy odciągać i wylewać? prawdopodobnie leczenie potrwać ma około tygodnia..i nie wiem czy ryzykować ewentualnymi skutkami na dziecku czy ten tydzień zacisnąć zęby i karmić mm?
Obserwuj wątek
    • ela.dzi Re: leki przy kp 03.02.15, 06:22
      W jakim wieku jest dziecko ?

Lekarze zawsze na wyrost zabraniają karmienia. Jeśli to jakies specjalistyczne preparaty do oka, to tutaj możesz nie znaleźć odpowiedzi o ich działaniu. Ja podejrzewam, że działają miejscowo i nie przenikają do mleka, ale tak jak mówię, to moje przypuszczenia. Pozostałe są ok.

Znając siebie, pewnie nie przestawałabym karmić, ale dużo zależy też od wieku dziecka.
      • ewusia132 Re: leki przy kp 03.02.15, 07:53
        Jutro moje dzieciątko skończy 4 miesiące
        • ela.dzi Re: leki przy kp 03.02.15, 14:29
          To myślę, że nie powinno być problemu.
    • mad_die Re: leki przy kp 03.02.15, 11:20
      dexaven to dexamethason, L3, alternatywa dla niego jest Prednison, tez kortykosteryd.
      Generalnie mozesz przy nim karmic, ile razy dziennie masz go uzywac? tych zastrzyków? o jakiej porze dnia?
      • mad_die Re: leki przy kp 03.02.15, 11:22
        mozesz go spokojnie uzywac, krople do oka czy zastrzyki zasadniczo nie przenikają do mleka:
        toxnet.nlm.nih.gov/cgi-bin/sis/search2/f?./temp/~p9dD0U:5
        • mad_die Re: leki przy kp 03.02.15, 11:23
          zwlaszcza ze to tylko tydzien i pewnie nie uzywasz tych lekow co 2h....
          • ewusia132 Re: leki przy kp 03.02.15, 11:40
            właśnie ja 2 krople zapuszczam co godzinę a 3 inne 5 x dziennie i dodatkowo ten zastrzyk..
            • mad_die Re: leki przy kp 03.02.15, 12:59
              No ale zastrzyk masz raz dziennie, tak?
              A krople to nic.
              Karm spokojnie.
              Czytałaś tego linka, co wysłałam? Żeby kanalik łzowy zasłonić i potem nadmiar kropli wytrzeć - żeby dziecko nie miało kontaktu z lekiem.
              Będzie ok!
              • ewusia132 Re: leki przy kp 03.02.15, 14:26
                ano zastrzyk raz dziennie, to jaki odstęp? 8 godzin? tak żeby ze dwa dzięki za wsparcie, bo taki mętlik mam w głowie, że coś strasznego..
                a znany albo potwierdzony jest wpływ sterydów na dziecko ssące w ogóle, że takie zabronione strasznie? czy tylko nie przebadane są te leki i ze względów zapobiegawczych "się zabrania"?
                • ewusia132 Re: leki przy kp 03.02.15, 14:28
                  ucięło mi coś,
                  przerwa 8 godz żeby dwa karmienia ominąć? czy ile od tego zastrzyku?
                  • mad_die Re: leki przy kp 03.02.15, 14:57
                    Nie nie rób przerwy w kp, ot nakarm i zrób zastrzyk i potem następnie normalne karmienie.
                    Lek nie ma wpływu na karmione dziecko, tak jest w tym linku. Ale w kategorii L3 lądują również nieprzebadane leki.
                • fizmedka Re: leki przy kp 03.02.15, 18:38
                  Nie rob przerwy, karmilam noworodka birac solumedrol w zastrzykach (odpowiednik dexavenu). Potem przeszlam na metypred w tabletkach:) Lekarze zwlaszcza specjalisci malo internistyczni nie wiedza co jest bezpieczne a co nie w laktacji. Mad die podala Ci linki wiec w razie gdyby co mozesz je wydrukowac i zaniesc lekarzowi:)
                  Ja mojego interniste uswiadomilam drukujac laktacyjny leksykon lekow i potem mi powiedzial, ze bardzo za niego dziekuje, bo nie raz mu sie juz przydal:) podobno rozdaje go kolegom (dowiedzialam sie w sekrecie od naszej pediatry, ktora tez probowal uswiadomic). Ale trzeba trafic na mlodego i chetnego do nauki lekarza:)

Choc moja ciocia internistka tez jest zachwycona leksykonem. Mowi, ze teraz jak nie jest pewna sprawdza sobie przy pacjentce, a ta tez dzieki temu czuje sie bezpieczniej:)
                  • ewusia132 Re: leki przy kp 03.02.15, 21:19
                    dziękuję dziewczyny, bardzo bardzo!
    • malwina.okrzesik Re: leki przy kp 05.02.15, 19:51
      te leki sa stosowane miejscowo, przenikają w nieznaczącym stopniu do mleka
      • ewusia132 Re: leki przy kp 05.02.15, 20:41
        dziękuję, po jednej stresującej pauzującej dobie, kiedy pogubiłam się totalnie, bo nie wiedziałam czy instynkt czy ulotka niebadanych leków ;) - najważniejsze, że karmię, mam czym i maluch woli mnie niż mieszankę :)
        jeszcze raz wszystkim dziękuję za wsparcie i pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka