20.04.16, 13:08
Od wczoraj mam zastój poniżej brodawki. Od rana karmię małego spod pachy, jego broda pokrywa się z czerwoną, bolesną plamą. Pierś mięknie, w miejscu zastoju też, ale ból i plamą pozostają. Mleko leci normalnie. Czy to oznacza, że zastój nie znika czy potrzebujemy czasu ? Czuję się ok, nie mam gorączki.
Obserwuj wątek
    • melancho_lia Re: Zastój 20.04.16, 13:30
      Ja plamy i ból przy zastoju miałam przez kilka dni.
    • tymciowamama Re: Zastój 20.04.16, 21:28
      Ja miałam już azapalenie z gorączką 40st i antybiotyk. Pomimo tego, że anybiotyk zadziałał, gorączka spadła - to czerwona plama i ból utrzymywały się jeszcze kilka dni - byłam aż u lekarza bo się martwiłam. Powiedział, ze to normalne - trzeba czasu :)
    • sanrio Re: Zastój 22.04.16, 15:02
      Ja brałam 3 x 2 paracetamolu, samo karmienie mi nie pomagało. Dodatkowo ogrzewałam przed i schładzałam pierś po karmieniu, trwało to kilka dni.
    • eowina123 Re: Zastój 22.04.16, 20:17
      U mnie też kilka dni trwało zanim się naprostowało. Brałam tylko ibuprofen przeciwzapalnie i karmiłam częściej z tej piersi spod pachy.
      I współczuję, bo cholernie to bolesne...
      • sanrio Re: Zastój 24.04.16, 20:14
        Ibuprofenu nie wolno przyjmować w trakcie kp
        • amiralka Re: Zastój 24.04.16, 21:08
          Od kiedy? Mi już na porodówce podawano, jak tylko pojawił się nawał, a szpital miał label Przyjazny Dziecku i prokarmieniowy.
          • sanrio Re: Zastój 25.04.16, 09:37
            może od teraz, bo mi na porodówce podawano tylko paracetamol, mówiąc, że ibuprofen nie jest lekiem pierwszego rzutu oraz, że w ciąży i kp nie wolno go stosować. Jesteś pewna, że to był ibuprofen?
            • ela.dzi Re: Zastój 25.04.16, 13:44
              Można ibuprofen : www.kobiety.med.pl/leki/search.php
              Nawet ketoprofen można, dostawałam po cc

U mnie wystąpiła niezbyt wysoka gorączka 2 razy i wzięłam właśnie ibuprofen, bo ma także działanie przeciwzapalne. Potem w końcu plama zeszła i antybiotyk nie był potrzebny.
            • amiralka Re: Zastój 25.04.16, 21:48
              Ilosc sprzecznych i blednych opinii jakie sie na wciska jest irytujaca. Polecam ten watek, calkiem swiezy zresztą : forum.gazeta.pl/forum/w,570,161219014,161219014,Ibuprom_jak_dlugo_mozna_przyjmowac_.html
              • sanrio Re: Zastój 25.04.16, 22:08
                no ja tylko powtarzam, co mówiono mi w szpitalu. Jeśli można to spoko, ale ja i tak pozostanę przy paracetamolu ;) Wiele razy słyszałam, że ibuprofen jest dużo bardziej "zjadliwy" od paracetamolu, ma więcej skutków ubocznych etc.
                • amiralka Re: Zastój 25.04.16, 23:28
                  Oczywiscie to nie Ty jestes zrodlem irytacji;) niezgrabnie sie wyrazilam.
        • eowina123 Re: Zastój 25.04.16, 13:58
          Też pierwsze słyszę, że nie można. Przecież nawet niemowlakom podaje się ibuprofen przeciwgorączkowo i przeciwzapalnie. Ja zresztą brałam taki dla dzieci w syropie, bo nie miałam w domu innego :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka