Dodaj do ulubionych

dokarmianie

IP: *.dzierzoniow.vectranet.pl 27.04.16, 09:47
Hej.jestem tu pierwszy raz i chciałam się poradzić bo nie wiem co robić.mam córeczkę która początkiem mają będzie miała dopiero 3miesiące.a wczoraj byłam z mała u pediatry i okazało się ze mała spadła z wagi :( tydzień temu byliśmy i wazyła 4,9a wczoraj okazało się ze waży 4,86 czyli spadła i Pani pediatra kazała mi ja dokarmiac czego bardzo nie chce bo wiem jak to się skończy a chciałabym ja bardzo karmić piersią.dodam że do tej pory ladnie przybierala na wadze po 200 g tygodniowo a teraz nie wiem co sie stalo.ostatio strasze sie prezyla przy piersi plakala puszczala ja chciala lapac znowu nie wiem czemu czyzby cos z moim mlekiem bylo nie tak czy malo leci.a moze ze malo jem.mama mi ciągle mówi że może mam za chude mleko a może to przez to że ostatnio miała problemy z brzuszkiem nie mogła kupki zrobić plakala prezyla się.dodam że córka ur..się w 37 tyg.a waga ur.2960 później spadła do 2720.proszę o radę doświadczone mamy.
Obserwuj wątek
    • ela.dzi Re: dokarmianie 27.04.16, 11:48
      Tak częste ważenie jest niemiarodajne, co sama widzisz. Za dużo się dzieje, nie ma czasu zjeść, więc i waga może stać. Nie ma jeszcze potrzeby dokarmiania, a na pewno nie słuchaj głupot o chudym mleku czy czym tam jeszcze. Do tej pory było ok i nagle zamiast mleka płynie woda ?

Mam dziecko w tym samym wieku i wiem jak ciężko jest je nakarmić za dnia. Spróbuj w innej pozycji (ja karmię w tak akrobatycznych pozycjach, że ciężko je nawet opisać), karm przed spaniem, na śpiocha, w ciemnym pomieszczeniu, przystawiaj częściej - co 2-3 h za dnia, co 3-4 h w nocy. A poza tym :
      - nie ma smoczków i butelek ? Mogą zaburzać ssanie i powodować słabe przyrosty
      - nie było szczepień, infekcji, jakichś zmian pomiędzy ważeniami ?
    • melancho_lia Re: dokarmianie 27.04.16, 12:05
      Ja jeszcze podpowiem- u nas na cyrki przy piersi pomagało zmienianie pozycji (z klasycznej na spod pachy czy na leżącą), a z córką w pewnym okresie musiałam chodzić po mieszkaniu by królewna łaskawie jadła.
      • ela.dzi Re: dokarmianie 27.04.16, 12:50
        Skąd ja to znam :D
        • melancho_lia Re: dokarmianie 27.04.16, 19:35
          He he, to nie ja jedna cudowałam :)
          A teraz wręcz gonić czasem od lodówki muszę ;)
    • yumemi Re: dokarmianie 27.04.16, 12:23
      Z mlekiem wszystko ok. Jest takie jakie ma być.
      Dziecko ma prawo mieć gorszy tydzień.
      Napisz jakie były przyrosty od wagi spadkowej, jak często dziecko ssie i czy są w użyciu smoczki uspokajajacze czy butelki.
      Przeziebienia jakieś, szczepienia ostatnio?
    • Gość: aniaa Re: dokarmianie IP: *.dzierzoniow.vectranet.pl 27.04.16, 15:30
      Infekci żadnej nie było szczepienia też nie.jedynie problem z brzuszkiem i co zauważyłam że więcej się slini i nerwowo wklada rączki do buzi albo nerwowo łapię wtedy smoczka jak jej zabieram rączki..przyrostu wagi spadkowej nie było bo dopiero wczoraj okazało się na wizycie ze przez ostatni tydzień spadła o 0.,04g.smoczek jest ale tylko w awaryjnych sytuacjach i i tak nie zawsze pomaga bo corka go czesto wyplowa sama.właśnie próbuje ja caly czas przystawiac ale też nie od razu mleko mi wypływa z piersi i wtedy corka odmawia i się denerwuje i płacze jak chce ja przystawia ponownie.więc nie wiem co robić.wizytę mam dopiero za 2 tyg.wtedy idziemy bo mamy szczepienie i nie wiem czy czekać i próbować ja częściej przystawia czy jak.bo boję się żeby jej nie zaglodzic do tego czasu i żeby znowubeaga nie spadła.
      • yumemi Re: dokarmianie 27.04.16, 17:09
        Przede wszystkim odstaw smoczka - jeśli typowo ogranicza czas na piersi plus psuje ssanie (a na to wyglada z opisu) to masz już mocno ograniczona ilośc mleka jaka dziecko wyssie.
        Zacznij dokarmiać - przez pierś, wywal wszelkie smoczki i inne, całkiem - i tylko pierś, min co 2h w dzień i 3h w nocy. I zważ przy następnej wizycie.
        Jak dziecko się denerwuje przy piersi, ponos chwile i znów na ta sama pierś i tak w kółko. Trzeba nauczyć ja jak ssać efektywnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka