Dodaj do ulubionych

Kp plus rozszerzanie

15.11.17, 09:23

Pomocy, nie ogarniam,corka kp,6 mcy skonczone,powoli wprowadzamy inne pokarmy.Przy starszakach wracalam do pracy po pol roku i szybciej jadly pozamlecznie plus kp po pracy,teraz wracam do pracy w lipcu,jak wprowadzac pozamleczne produkty i kontynuowac kp, w sensie kiedy posilek ma zastapic piers? Na razie pare lyzek warzyw,gluten i piers,kiedy sniadaniem,obiad kolacja? Plus kp :-)
Obserwuj wątek
    • ela.dzi Re: Kp plus rozszerzanie 16.11.17, 00:30
      To kwestia indywidualna każdego dziecka :) Starszy bardzo długo był głównie na piersi, młodszy od początku rozszerzenia diety jadł dosłownie wszystko i musiałam pilnować, żeby nie przesadzić z produktami stałymi.
    • kora.bez.loginu Re: Kp plus rozszerzanie 16.11.17, 13:22
      Kiedy ja jadłam, proponowałam też córce, ale i tak mleko było ponad wszystko. Poszłam do pracy, mleko zniknęło z zasięgu wzroku, to i apetyt na inne jedzenie się pojawił. Ale nie przejmowałabym się że musi być zamiast mleka posiłek i koniec. Chcesz karmić, dawaj posiłki, dawaj mleko i uda się wrócić do pracy też!
      • agrafa83 Re: Kp plus rozszerzanie 16.11.17, 20:42
        Po paru dniach marchewki itd widze ze az sie trzesie do jedzenia i jak juz bedzie nadal tak POChLANIAC niepiersiowe to boje sie ze nie pokarmimy sie dlugo.
        • kora.bez.loginu Re: Kp plus rozszerzanie 16.11.17, 22:17
          Jeśli chce mleko też pić, dawaj mleko i po marchewce i przed :) fajnie że jest otwarta na nowe smaki, ale myślę że odstawienie z tego powodu Wam nie grozi :)
    • malwina.okrzesik Re: Kp plus rozszerzanie 21.11.17, 22:36
      dziecko ma być GOTOWE do spożywania stałych posiłków, każde więc w innym czasie zdobywa tę gotowość. Ważne, aby pamiętać, że w drugim półroczu mleko matki jest głównym źródłem energii, więc nadal obowiązuje np. wg zaleceń WHO karmienie na żądanie. Trzeba patrzeć czego dziecko potrzebuje: może jeszcze daleka droga, żeby zastąpić pierś stałym posiłkiem, bo ilości spożywanego jedzenia w pierwszych tygodniach są niewielkie
      • agrafa83 Re: Kp plus rozszerzanie 22.11.17, 06:50
        Córa zjada pół słoiczka na raz po paru dniach,niby nie dużo, ale jakoś pochłania nowości.Będziemy się obserwować :-)
    • indjanek Re: Kp plus rozszerzanie 22.11.17, 14:50
      Odstawienie wam nie grozi jeśli nie będziesz podawać mleka modyfikowanego.

Warzywa bez ograniczeń, potem mięso, jajko, kasze, owoce. Na końcu nabiał. Zero cukru, uważaj na gotowe kaszki - często mają fatalny skład.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka