Dodaj do ulubionych

SCIAGANIE MLEKA Z PIERSI....co dalej...?

18.02.05, 16:25
Mam problem z karmieniem mojej coreczki gdyz mam malo pokarmu i moja corka
jest ciagle glodna i musze dawac jej piers.Mam pytanie do matek ktore
sciagaja swoj pokarm,bo sama zamierzam sciagac a potem podawac dziecku. W
jaki sposob nalezy przechowywac mleko po sciagnieciu i gdzie,max przez ile
czasu do podania go dziecku.I czy nalezy go podgrzewac przed podaniem.
Prosze o pomoc.
Obserwuj wątek
    • mkonkol Re: SCIAGANIE MLEKA Z PIERSI....co dalej...? 18.02.05, 19:54
      Hej!
      Pokarm można zamrozić (nie mam pojęcia ile można go trzymać) lub trzymać w
      lodówce (48h, nie na drzwiczkach). Przed podaniem podgrzewasz.
    • sylwialew Re: SCIAGANIE MLEKA Z PIERSI....co dalej...? 19.02.05, 09:48
      Tez mam ten sam problem tylko tyle ze ja mam mleczko ale mala nie chce ssac
      piersi wiec chyba zaczne sciagac i podawac butelka chociaz wcale tego nie chce
      bo karmienie cycusiem jest tak przyjemne.Ale dla dobra dzidziusia ;-) W lodowce
      mleczko mozna trzymac 48h a w zamrazlniku nawet kilka miesiecy.Wiesz boje sie
      tylko ze przez to sciaganie laktatorem szybko strace pokarm a tego bym nie
      chciala Pozdrawiam
      moje gg 2046869
      • mynia0 Re: SCIAGANIE MLEKA Z PIERSI....co dalej...? 19.02.05, 12:09
        ja i ściagam i karmie piersią, laktator w moim wypadku wspomógł produkcję.

w lodówce / nie na drzwiach/ można trzymać mleczko 48 godzin, w zamrażalniku
        lodówki około miesiąca / chyba /, a w osobnej zamrażarce poniżej -18 st. nawet
        pół roku.
      • mutak Re: SCIAGANIE MLEKA Z PIERSI....co dalej...? 19.02.05, 12:23
        Dziewczyny,
        Ja ściągałam pokarm od początku, bo mała była wcześniakiem i nie chciała ssać
        piersi. Ściągałam do 9 miesięcy i naprawdę wiele razy miałam obawy, że już mi
        zabrakniei nawet dwa razy dokupywałam sztuczne, ale ani razu nie użyłam.
        Mleko ściągnięt można przetrzymywać w lodówce do 72 godzin, al enie na
        drzwiczkach. Potem przed podaniem podgrzać do temperatury tylko 37 stopni, bo w
        wyżśzej traci wszystkie swoje przeciwciała, które ma dziecko otrzymać. Można
        podać zaraz po ściągnięciu, ale lepiej trochę podgrzać. W zamrażalniku lodówki
        można przetrzymywać do 1 miesiąca, a w zamrażalce do 3 miesięcy. Ale z góry
        mówię, że odmrożone po 1 miesiacu nie ma tego samego smakui zapachu... dl amnie
        śmierdziało i miało smak zjałczałego.
        Na laktację polecam piwo KARMI jedna butelka dziennie (wcześniej otworzyć, by
        odgazowało się) i herbatkę HIPP dla karmiacej dwa-trzy razy dziennie, dużo wody
        i soku jabłkowego i na początku ściągnie jak najcześciej, nawet co trzy
        godziny. Na początku jak ściągałam co trzy godizny to miałam z jednej piersi
        150 ml.... Jakby co to piszcie, poardzę, doradzę i podtrzymam na duchu.
        Poamiętajcie, najważniejsza jest wiara, zę się uda i wytrwałość.
        • malmac Re: SCIAGANIE MLEKA Z PIERSI....co dalej...? 20.02.05, 12:17
          witam, a czy mleka z obu piersi można ze sobą mieszać? Chyba tak, prawda? A w
          czym przechowujecie ten pokarm? Widziałam takie torebeczki Aventu - tylko do
          nich chyba musi być specjalna butelka, w którą ten woreczek wchodzi. I
          zastanawiam się jeszcze nad jedną rzecza - piszą, żeby mleko zaraz włożyć do
          lodówki, ale przeciez to ściąganie pokarmu czasem sporo trwa - czy wtedy nic z
          tym mlekeim się nie dzieje - jak powiedzmy godzine ściągam ten pokarm? Jeśli
          możesz to powieedz jak mierzysz temeraturę mleka - normalnie termomentrem przy
          podgrzewaniu? I jeszcze jak je podgrzwać?
          • tijgertje Re: SCIAGANIE MLEKA Z PIERSI....co dalej...? 20.02.05, 14:57
            mleko z obu piersi oczywiscie mozna mieszac. Nieschlodzone mleko mozna zuzyc w ciagu 4 godzin, wiec jezeli sciagasz godzine, a potem wkladasz do lodowki lub zamrazarki, totez mu nic nie bedzie, ale im wczesniej, tym lepiej. Mrozone mleko trzeba rozmrazac w lodowce, dopiero potem podgrzewac, najlepiej wkladajac butle do pojemnika z goraca woda, lepiej nie gotowac. Mikrofalowki nie uzywaj - niszczy przeciwciala zawarte w pokarmie. Temperature mozesz sprawdzic na wewnetrznej stronie przedranienia, mleko powinno byc lekko cieple.
            • malmac Re: SCIAGANIE MLEKA Z PIERSI....co dalej...? 20.02.05, 16:53
              super, dziękuję. A powiedz jeszcze jakie opakowania polecasz do odciąganego
              mleka? Dzis zobaczyłam, że oprócz torebek aventu sa tez pojemniczki do ktrócyh
              wystawrczy dokręcić smoczek. To sie wydaje bardzo wygodne. Używałaś ich może?
              • mynia0 Re: SCIAGANIE MLEKA Z PIERSI....co dalej...? 20.02.05, 17:54
                ten zestaw do sciągania mleka jest dość drogi, a pojemników jest tylko cztery /
                w każdym razie ja znalazłam właśnie taki/. ja używam woreczków Aventu i po
                rozmrożeniu przelewam do butli. rzeczywiście, jest specjalna butelka, do
                której wkłada się rozmrożone woreczki, ale też droga.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka