Dodaj do ulubionych

jak oduczyć karmienia nocnego?

12.03.05, 13:41
czy jeśli zamiast dawć pierś będę przytulac dziecko w nocy aż zaśnie oduczę
je od karmienia w nocy? czy przestanie się budzić na cycusia?
Obserwuj wątek
    • inia25 Re: jak oduczyć karmienia nocnego? 12.03.05, 14:19
      zacznij od tego, ze zamiast cyca podasz cos do picia. pozniej stopniowo
      wydluzaj czas bez jedzenia i picia, wlasnie przez tultnie, glaskanie itp.
      powodzenia
      • graszka25 Re: jak oduczyć karmienia nocnego? 12.03.05, 19:06
        mała ma 10 mies więc na pewno nie jest głodna w nocy. budzi sie z
        pryzzwyczajenia. już kiedyś nie jadła w nocy, nauczyłam ją metodą uśnij
        wreszcie, ale potem były ząbki i nie miałam serca nie dać jej cyca w nocy.teraz
        znów chce odstawić-finito.
        tylko czy jeśli zasypia przy mnie, ale w łóżeczku, to czy nie będzie sie jednak
        budzić w nocy?
    • triss_merigold6 Re: jak oduczyć karmienia nocnego? 12.03.05, 14:36
      Zależy ile tych karmień jest. Możesz dać coś bardziej treściwego niż pokarm z
      piersi, wydłużać przerwy między karmieniami, próbować ze smoczkiem, dać wodę z
      glukozą. Nie piszesz w jakim wieku jest dziecko, ile zjada na noc.
    • agast1 Re: jak oduczyć karmienia nocnego? 12.03.05, 15:10
      ja od dzisiaj zaczynam oduczac mała budzenia się w nocy. Zacznę chyba
      zastępować pierś smoczkiem (metoda Szeptunki) ale nie wiem czy mi się uda,
      ponieważ mała skończyła 8 marca 3 miesiące i budzi się na cycusia 2 razy w
      ciągu nocy, karmię ja wyłacznie piersią i nie chce mi się wierzyć że wieczorne
      karmienie wystarczy jej do rana, czy ktos miał podobny przypadek ze swoim
      maleństwem????
      • samoski do Agast:) 12.03.05, 16:59
        Witaj! Karmiłam Karolinę samym cycem przez 6 miesięcy. Wydaje mi sie, że 3
        miesiace totroszkę za wcześnie by odzwyczajac maleństwo od nocnego cycusia:).
        Teraz Karola ma 9 miesięcy wieczorem je kaszke ryżową, która zaspokaja jej głód
        na dłużej, nasze mleczko nie jest na tyle treściwe by dzidzia nie była głodna
        przez całą noc. Oczywiście zrobisz jak zechcesz. pozdrawiam i powodzenia zyczę.
        Ania:)
        • agast1 Re: do Agast:) 12.03.05, 19:09
          dzięki aniu za podzielenie się ze mną swoimi doświadczeniami, w głębi serca
          chyba wiedziałam że jest za wcześnie na odstawienie od nocnego cyca ale wydaje
          mi się że potrzebowałam potwierdzenia , bo po lekturze niektórych linków
          dostałam niewielkiego zaćmienia mózgu, jeszcze raz dzięki i mam nadzieję że
          jeszcze nie raz spotjamy sie na forum a może nie tylko .agnieszka
          • samoski Re: do Agast:) 2 12.03.05, 23:51

• samoski Re: do Agast:) 2 12.03.05, 23:53
              Za szybko wcisnęłam wyślij:):) Nie ma za co dziękować Aguś. Szczerze pisząc
              cieszę sie, że Twoje słoneczko bedzie jeszcze cycować w nocy, będzie najedzone
              i jeszcze się troszkę poprzytula do ukochanej Mamusi. Pozdrawiam jeszcze raz i
              podaje nr gg może kiedyś pogadamy 3496373. Ania:)
              • agast1 Re: do Agast:) 2 13.03.05, 09:57
                Witaj Aniu bardzo chętnie z toba porozmawiam, mój numer gg 3762431. do miłego
                kliknięcia agnieszka
      • mag225 Re: jak oduczyć karmienia nocnego? 12.03.05, 17:01
        wieczorne raczej nie wystarczy ale takie ok 23.30 z butlu i oczywiście mleko
        modyfikowane bo dluzej trawione powinno wystarczyc do ok. 6 rano.
        • toksa Re: jak oduczyć karmienia nocnego? 12.03.05, 17:59
          Moj synek skonczyl 2 miesiace i dzis przespal 6 godzin w nocy bez cyca i bez
          budzenia. Nic specjalnie nie zmienilam, maly moze tylko byl bardziej marudny
          wieczorem. Na podstawie ostatniej nocy twierdze ze taki maluch moze przespac 5-
          6 godzin bez cycka. Od dzis mam zamiar przepajac w nocy mojego baka. Moja
          ginekolog poradzila mi (na podstawie swojego doswiadczenia) przepajanie woda
          przegotowanan lub woda z glukoza. Jej corcia budzila sie tylko przez trzy noce
          na wode, pozniej chyba stwierdzila ze nie warto i spala po 5-6 godzin.
          Beata
          • mama_ameleczki Re: jak oduczyć karmienia nocnego? 13.03.05, 10:06
            toksa napisała:

> Moj synek skonczyl 2 miesiace i dzis przespal 6 godzin w nocy bez cyca i bez
            > budzenia. Nic specjalnie nie zmienilam, maly moze tylko byl bardziej marudny
            > wieczorem. Na podstawie ostatniej nocy twierdze ze taki maluch moze przespac
            5-
            > 6 godzin bez cycka. Od dzis mam zamiar przepajac w nocy mojego baka. Moja
            > ginekolog poradzila mi (na podstawie swojego doswiadczenia) przepajanie woda
            > przegotowanan lub woda z glukoza. Jej corcia budzila sie tylko przez trzy
            noce
            > na wode, pozniej chyba stwierdzila ze nie warto i spala po 5-6 godzin.
            > Beata

Do kiedy karmisz wyłącznie piersia wogóle nie trzeba dziecka dopajać!! Takie
            maleństwo potrzebuje jeszcze jedzenia w nocy. Potrzebuje tylke ile sie budzi.
            Dziewczyno zastanów sie Twoje dziecko ma dopiero 2 miesiace!
            Acha, a to ze dzicko narazie dłużej śpi w nocy to wcale nie znaczy ze tak
            bedzie zawsze. ja tez myslałam ze im dziecko starsze tym, bedzie lepiej ze
            spaniem, a tu guzik. Moja córa jak była taka malutka tez przesypiała 6,7 godzina
            ( był okres ze nawet dłuzej). Za to tak od kiedy od kiedy skonczyła 4 czy 5
            miesiecy budzi sie bardzo czesto. Teraz ma rok i nadal sie budzi czesto.
        • samoski Jak mamy mleczko w cycusiu to po co modyfikowane? 12.03.05, 23:56
          Sama byłam kiedys wielka zwolenniczką modyfikowanego mleka, bo dzidzia ładnie
          spała a po cycu budziła sie co godzina, ale od 8 miesięcy Karola cycuje w nocy
          2 razy (minimum) i nie bede jej tego bronić. Mleczka u mnie pod dostatkiem (na
          szczęście) a wyśpie sie na emeryturze;). Nikt mi nie powie, ze modyfikowane
          jest lepsze od cycusia. Pozdrawiam Ania
    • mkonkol Re: jak oduczyć karmienia nocnego? 12.03.05, 20:27
      A TY JAK JESTEŚ GŁODNA TO WYSTARCZY CI PRZYTULENIE?
      • mama_ameleczki Re: jak oduczyć karmienia nocnego? 13.03.05, 10:09
        Brawo dziewczyny! w 100% popieram samoski i mkonkol:-)
    • riza77 Re: jak oduczyć karmienia nocnego? 13.03.05, 10:16
      A w zasadzie dlaczego ciągle czytam że pokarm matki nie jest tak sycący jak
      mleko modyfikowanie?
      Moje 3 miesięczne dziecko karmione tylko piersią przespało dzisiaj bez budzenia
      się na jedzenie 9 godzin.Jak zaczał kręcić się o szóstej rano to sama do niego
      wstałam bo moje piersi o mało nie eksplodowały. I powiem wam że wcale (po tak
      długiej przerwie od ostatniego karmienia) nie zachowywał się jak jakoś
      specjalnie wygłodzony. A nie jest niejadkiem którego trzeba do jedzenia zmuszać.
      Fakt, że dzisiejsza noc była rekordem ale od pewnego czasu Jędruś śpi już po 7
      godzin bez przerwy. Więc ewidentnie świadczy to o tym, że jest w stanie
      zaspokoić głód na dłużej niż 2 godziny mlekiem z piersi.
      Więc jak to jest? Dlaczego niby nasz pokarm nie jest tak sycący, skoro dziecko
      jest w stanie tak długo wytrzymać bez jedzenia?

A w temacie oduczania nocnego karmienia to u mnie akurat bardzo ładnie zaczęło
      się to regulować z chwilą kiedy Jędruś przeniósł się z naszego łóżka do
      własnego. Najpierw były dwa karminia nocne a gdzieś tak od drugiego mca 1
      karmienie.
      W czasie kiedy spał z nami jadał chyba co 1,5h.

Pozdrowienia
      Iza
      • graszka25 Re: jak oduczyć karmienia nocnego? 13.03.05, 14:11
        po pierwsze to moja mała ma skończone 10 mies i lekarz razdziła by juz nie
        jadła w nocy. ona nie budzi się z głodu ale z przyzwyczajenia, wiec nie głodzę
        mojego dziecka.
        po drugie uważam że moje mleko jest tak samo sycące-i innych mam też-jak
        modyfikowane. dawanie kaszki czy mleka modyfikowanego u nas nic nie dało. Ola
        budziła się pociumkała i spała dalej. oan nie budzi sie z głodu.
        • klubiale1 Re: jak oduczyć karmienia nocnego? 14.03.05, 11:28
          Hej graszka, nie daj się zakrzyczeć przez wszechwiedzące mamy.
          Ty najlepiej rozumiesz swoje dziecko, rób to co Ci podpowiada instynkt.

Oczywiście,że dziecko 10msc nie musi już jeść w nocy, bo nie jest głodne, a
          jego brzuszek też musi wypocząć, a nie trawić przez całą noc. Co innego z
          mniejszymi dziećmi, ale już od 6msc przerwy nocne w karmieniu sie wydłużają.
          Siła przyzwyczajenia u dziecka jest bardzo silna. Dziecko budzi się, aby
          sprawdzić, czy rodzice są, czy zareagują na płacz, czy je wyjmą z łóżka i
          przytulą itd. Podawanie mleka modyfikowanego czy wody z glukozą, to tylko
          tworzenie kolejnego przyzwyczajenia (zresztą zgubnego dla zębów) i później
          będziesz się zastanawiać jak odzwyczaić od butelki w nocy, zamiast od cyca.

Ja najpierw zaczęłam podawać butelką czystą przegotowaną wodę, bo chciałam
          sprawdzić czy małemu nie chce się pić np z powodu gorąca. Czasami pił łapczywie
          i widać było,że czuł ulgę, czasami nie chciał pić, czyli tylko mnie sprawdzał.
          Oprócz prób z butelką, za każdym razem głaskałam go po głowie, delikatnie
          mówiłam do niego, aby go uspokoić i nie wyjmowałam z łóżeczka.
          Zrozumiał, że tak właśnie bedzie wyglądać noc, przyzwyczaił się i teraz zdarza
          mu się jedynie przebudzić na chwilkę 1 raz w nocy.
          Jeśli kiedyś metoda Uśnij wreszcie zadziałała i problemy pojawiły się z powodu
          zębów, to może spróbuj zastosować tę metodę jeszcze raz. Zrezygnować z
          karmienia, jak zapłacze podchodzić lub przynajmiej odedzwać się (jeśli śpicie w
          tym samym pokoju), aby dziecko wiedziało, że wszystko jest w porządku. Myślę,
          ze się uda. Mała sprawdzi Cię, usłyszy i pójdzie spać. Oczywiście potrzeba
          cierpliwości i wytrwałości, ale to juz pewnie znasz z poprzedniej nauki spania.
          pozdr
          • graszka25 Re: jak oduczyć karmienia nocnego? 14.03.05, 21:59
            dzięki za dobre słowa. ja swoją małą przytulam w nocy i noszę jak bardzo
            płacze.po 3 nocy obudziął się już tylko 2 razy. myślę ze jeszcze trochę i
            będzie ok. dodam ze zasypia przy mnie więc idea ze dziecko w nocy oczekuje
            takiego samego stanu jak w momencie zaśnięcia nie zawsze się sprawdza. z metodą
            uśnij wreszcie nie wychodzi bo małą wstaje w łóżeczku i bardzo płacez w ogóle
            sie nie uspokajając jak kiedyś. teraz widać ma więcej bodźców wokół bo zwiedza
            świat na czworakach i jest bardziej pobudzona niż kiedyś. coś wymyślę jak to
            się nie uda ale mam nadzieję ze z każdą nocą będzie lepiej. na razie mała
            złapała katarek z znów się częściej budzi ale po chwili przytulenia zasypia.
            widać trudno jej oddychać. ale i to przejdzie:)
            pozdrawiam
            • klubiale1 Re: jak oduczyć karmienia nocnego? 15.03.05, 09:51
              Niestety choroby zawsze wytrącają dziecko i rodziców z równowagi i potem naukę
              spania zaczyna się od nowa. Ale cierpiącemu dziecku trzeba pomóc bez dwóch zdań.
              Przy wieczornej kąpieli najłatwiej jest dobrze oczyścić nosek. Jeśli nie pomoże
              sama ciepła woda, to przydadzą się delikatne kropelki z soli fizjologicznej.

Ja miałam ciężkie przejścia z synkiem 14 msc, który po chorobie oduczył się
              samodzielnego spania. Też wstawał w nocy, awanturował się, aby go brać na ręce
              itd. Ale przeczekalismy, konsekwentnie nie wyjmując go z łóżka, nie kładąc na
              siłę na poduszce, tylko tłumacząc mu że jest noc, głaszcząc go po głowie itd.
              W ogóle mojego synka bardzo denerwowało okazywanie czułości w nocy, więc
              pokazywanie, że mama jest i wszystko jest w porządku, musiało być bardzo
              króciutkie, aby się bardziej nie nakręcał.
              Całkiem szybko nauczył się sam uspokajać, sam kłaść na poduszce, a nawet po
              pewnym czasie jak się przebudził w nocy, to zasypiał ponownie bez awantur.
              Trzymajcie się cieplutko i niech katarki szybko miną.
              pozdr
              • graszka25 Re: jak oduczyć karmienia nocnego? 16.03.05, 09:23
                dzięki serdeczne. pozdrawiam
                • malmac Re: jak oduczyć karmienia nocnego? 16.03.05, 11:32
                  to, że dziecko śpi cał noc mają dwa miesiace o niczym nie swiadczy. Hania
                  przesypiała tez całele noce - teraz budzi sie co dwie godziny:( (ma niecałe 4
                  miesiące). Natomisat ja bym była BARDZO osrożna przy przepajaniu dziecka wodą z
                  glukozą! Przecież tam są już zawiązki zębów a dając im taką wodę wszystko to
                  się osadza i do próchnicy mały krok. Spytajcie zesztą jakiegokowliek dentystę.
                  A co do przytulania ja też się nad tym zastanawiałam - oczywiście że jak jest
                  głodne przytulenie nie wystarczy. ALe pytanie - czy zawsze jest głodna...?
                  Kilka razy udało mi się ją przytulić, uspokoić i spała jeszcze dwie godziny -
                  więc jendak nie była głodna... Jakby powiedziała byłoby łatwiej;)
                  pozdrawiam
      • katee3 Re: jak oduczyć karmienia nocnego? 17.03.05, 17:02
        Życzę Ci tego aby Twój Jędruś nie zmienił upodobań. Moja prawie 7 miesiączna
        Ania jak miała 3 miesiące spała od 8-10 godzin. Niestety jak skończyła 4
        miesiące coś się jej 'pokiełbasiło' i zaczęła się budzić nawet co 2-3 godziny.
        Myślę, że czym starsze dziecko tym sprytniejsze. Potrafi domagać się tego co
        lubi najbardziej czyli cyca! Pozdrawiam.
        • graszka25 Re: jak oduczyć karmienia nocnego? 17.03.05, 17:06
          a ja właśnie oduczyłam małą buzdenia sie w nocy na cycusia.właśnie przytulaniem
          i niszeniem kiedy chciała cycusia. Olcia ma 10 mies.pozdrawiamy
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka