Dodaj do ulubionych

refluks a nabial

31.03.05, 14:07
moja corcia bardzo czesto i duzo ulewa. ma stwierdzony tzw. refluks
fizjologiczny, ktorym mam sie zupelnie nie przejmowac, bo powinien przejsc po
10 tyg. karmie piersia i zastanawiam sie czy moja dieta ma wplyw na to
ulewanie np. jedzenie przeze mnie nabialu? jeden lekarz twierdzi ze tak,
drugi ze nie. a ja juz sama nie wiem kogo sluchac:(
Obserwuj wątek
    • mizinke Re: refluks a nabial 31.03.05, 21:15
      Jedzenie nabiału może wywołać objawy uczulenia i skazy białkowej, takie jak
      szorstkie łuszczące się ciałko, głownie chyba policzki, ciemieniucha, zmiana w
      wyglądzie kupek(zielone, cuchnące, sluzowate), bóle brzuszka, odparzona pupa.
      Refluks fizjologiczny jest spowodowany luźnym odźwiernikiem. Jest on luźny
      celowo, ponieważ dla małych dzieci ssanie jest tak ważne dla rozwoju
      emocjonalnego, jest tak wielką przyjemnością, że ssaja mimo, że już są
      najedzone, musza mieć więc mechanizm "rezygnowania" z pokarmu, który im
      przpełnia żołądek.
    • fizula do: aka772 31.03.05, 23:45
      Witaj!
      Mam pytanie: Skąd ten termin 10 tygodni na zakończenie refluksu? Pierwsze
      słyszę, a wiele na ten temat już słyszałam i czytałam. Starsza moja córa
      skończyła "przygodę" z refluksem skończywszy 6 miesięcy. Wyglądało to dość
      spektakularnie, bo w przeciągu kilku dni (mniej niż tydzień) skończyły jej się
      te wszystkie wymioty, ulewania, chlustania. Młodszy synio do roku
      potrafił "oddawać" swoje jedzenie. Wolniej dojrzewał. Znajoma lekarka mówiła
      mi, że fizjologicznie może się taki stan rzeczy utrzymywać nawet do 1,5 roku.
      Stąd zdziwiłam się tym, co napisałaś.
      • aka772 Re: do: aka772 01.04.05, 09:28
        moze ciut niedokladnie sie wyrazilam z tymi 10 tyg. otoz dr ktora robila usg
        brzuszka mojej corci powiedziala ze refluks fizj. i zwiazane z nim ulewanie
        zazwyczaj powinien przejsc lub znacznie sie zmniejszyc po 10 tyg. jezeli nie to
        juz nie bedziemy tu mieli do czynienia z fizj. tylko ze stanem wymagajacym
        dalszego postepowania, badan i leczenia. ale badanie wyraznie wskazywalo na
        fizj. a zatem niedojrzaly jeszcze ukl. pokarmowy a zwlaszcza pewien jego
        odcinek, ktory umozliwia cofanie sie pokarmu
        • fizula Re: do: aka772 01.04.05, 14:31
          Acha. Więc ile lekarzy tyle poglądów. Moja córci nie zaczęła mniej ulewać po 10
          tygodniu, ale miała fizjologiczny refluks, z którym kompletnie nic nie robiłam
          (miałam w miarę mądrych pediatrów) i w ciągu kilku dni jej przewód pokarmowy
          dojrzał :o)
          • aka772 Re: do: aka772 04.04.05, 12:30
            podnosze:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka