Dodaj do ulubionych

Pęknieta brodawka

31.05.05, 13:56
Witam,

Mam pytanie i bardzo proszę o pomoc.
Moja córeczka ma 7 tyg. od poczatku karmie ją piersią i tak to własnie na
poczatki pekała mi brodawka i niestety nie zagoiła się dziś. strasznie to
boli i ropieje a mała za kazdym razem jak ssie to podrażnia i jakoś nie moze
się zagoic. Moze znacie jekies sposoby na zagojenie , bez odstawiania dzidzi
od cycusia?
Obserwuj wątek
    • sagan2 Re: Pęknieta brodawka 31.05.05, 20:49
      mozna smarowac masciami lub przykladac specjalne kompresy, probowalas?
      jesli ropieje i boli (a ze boli, wiem, mialam to samo), to moze sprobuj karmic
      tylko druga piersia, a z tej mleko sciagac, az sie podgoi porzadnie. sciagniete
      mleko dawaj dziecku, jesli nie naje sie z jednej piersi (a pewnie sie nie naje).
      moze podawaj pipeta/strzykawka, zeby po butli nie "zapomnialo" piersi? albo
      butla. tylko pamietaj, ZAWSZE najpierw piers, potem butla/pipeta.
      powodzenia, mialam to samo, tak wlasnie zrobilam, jak opisalam.
      • mueller2 Re: Pęknieta brodawka 31.05.05, 21:22
        Maść Pure Lan firmy Medela, i ranki goja się jak na psie, moment. I nie trzeba
        zmywac przed podaniem dziecku piersi.
        polecam i pozdrawiam
        • sagan2 Re: Pęknieta brodawka 02.06.05, 10:44
          hmm... ja tez uzywalam tej masci...
          ... po 6 tygodniach musialam przestac karmic jedna piersia, a po 7 oboma...
          ... maly jadl krew zamiast mleka...
          zycze, aby u Ciebie bylo lepiej, ale jesli bedzie zle, naprawde polecam
          odciaganie pokarmu i podawanie dziecku przez jakis czas, az piersi sie wylecza.
          zwlaszcza, jesli jedna piers jest ok i mozna nia normalnie karmic.
          powodzenia :)
    • anek130 Re: Pęknieta brodawka 31.05.05, 22:18
      miałam to samo- ranki po bokach sutka, które za każdym karmieniem ponownie się
      otwierały. Smarowałam Bepanthenem, Pure Lanem, maścią Castor Equi firmy Boiron
      oraz wodnym roztworem fiolety gencjanowego. Nie wszystko n araz, ale każdego
      dnia coś innego, bo nie mogłam się zdecydowac i nie wiedziałam, co lepsze. Nie
      wiem co w końcu pomogło - niektóre specyfiki były na zasuszanie, niektóre
      wprost przeciwnie zmiękczały cały sutek - a może po prostu potrzebny był czas.
      Ranki nie tyle się zrosły co "zarosły" nowym naskórkiem. Życzę wytrwałości.

pozdrawiam
      Ana i 10 tygodniowy Aleksander
      • baret Re: Pęknieta brodawka 04.06.05, 23:43
        a słyszałyscie o poradniach laktacyjnych i doradcach???
        niestety pediatrzy nie zawsze maja pojęcie jak w takich sytuacjach działac, a
        czekać że przejdzie nie ma sensu. Bo nie przejdzie.
        zajrzy i skontaktuj sie
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=570&w=24648078
        lub umów sie na wizyte w Szpitalu sw. Zofii w w-wie lub www.bonamater.waw.pl
        (ceny takie same)
        jesli jesteś z warszawy
        • ciezarowka Re: Pęknieta brodawka 06.06.05, 12:31
          No ja niestety skorzystałam z poradni i niestety nie pomogło. Jakieś dziwne te
          piersi... A poważnie to u mnie też bardzo pomogła maść (koniecznie maść nie
          krem) Bepanthen. Byłam naprawdę pogryziona, brodawki pękały i ropiały.
          Najgorsze było to, że obie naraz. Nie mogłam ratowac się odciąganiem. Dzięki
          maści brodawki się zagoiły a ja nie musiałam odciągać. Ani lekarz ginekolog ani
          poradnia nawet nie wspomnieli o tej maści - dopiero koleżanka mi poleciła.
          Ola
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka