23natka 20.07.05, 21:22 mam dwu miesieczną córeczkę i ma szalony apetyt (karmie piersia). czy jest powiedziane ile dziecko powinno średnio dziennie przybierać na wadze? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maff1 Re: przyrost masy ciała 20.07.05, 22:48 jesli tylko karmisz piersią to nie martw sie o nadmierny przyrost wagi. Problem nadwagi nie istnieje do czasu karmienia wyłacznie piersią - matka natura o to juz zadbała. Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: przyrost masy ciała 21.07.05, 01:45 Poszukaj w google, znajdziesz normy tygodniowe. Częściej, myślę, nie ma sensu ważyć dziecka, bo trudno zachować identyczne warunki i za łatwo się przez to zdenerwować. Np. jednego dnia zważysz dziecko rpzed wielką kupą, drugiego dnia po i zaobserwujesz spadek wagi. Ale normy dotyczą raczej przyrostów minimalnych lub srednich - tak jak napisała poprzedniczka: niemowlę karmione piersią nie da się przekarmić. Odpowiedz Link Zgłoś
yamadam2 Re: przyrost masy ciała 21.07.05, 04:00 a co jeśli waga spada? mój mały bardzo dużo przybierał na samej piersi 800 - 900g ale ze wzgl. na małą ilość żelaza lekarze kazali dokarmiać, więc od dwóch mies. tak robie, ale waga spadła już drugi miesiąc przybrał zaledwie 350g.Zamieniłam 2 karmienia piersią na dwa posiłki stałe tz. dostaje obiad (mięsko i warzywa - zjada sporo i chetnie)i deser(miksowane jabka,gruszkę lub soki owocowe) teraz zaczoł 7 mies.To chyba coś nie tak skoro tylko tyle przybiera.Co myślicie? Odpowiedz Link Zgłoś