Dodaj do ulubionych

DrogaPaniDoktor...

21.07.05, 11:04
Droga Pani Doktor prosze o porade karmie juz prawie 3 miesiac i wszytko super
tylko teraz brodawki wkoło są zaczerwienione i troche bolą podczas ssania a
syn sśie prawidłowo co moze byc przyczyna i czy można to czymś "wyleczyć"? i
jest jeszcze jeden problem te pleśniawki ma juz 6 tydzień i nic nie pomaga
(aphtin,nystatyna,solcoseryl)czym mozna je wyleczyć by nie powracały?Dziekuje!
POZDRAWIAM:)
Obserwuj wątek
    • tijgertje Re: DrogaPaniDoktor... 21.07.05, 13:34
      Tak mi sie akurat twoj post w oczy rzucil, wiec sie dopisze.
      Piszesz dosc ogolnikowo i nie jestem pewna, czy dobrze zrozumialam. Twoje malenstwo ma juz od dosc dawna plesniawki, a ty teraz zaczerwienione brodawki, tak? To zaczerwienienie i bol w czasie karmienia moze byc objawem grzybicy, wlasnie plesniawek. Leczenie ZAWSZE musi obejmowac was oboje, nawet jezeli u ciebie nie ma zadnych objawow, gdyz inaczej nawzajem sie zarazacie. Infekcje grzybicze sa pod tym wzgledem wyjatkowo paskudne. Wszystko, co ma kontakt z twoim mlekiem musisz codziennie prac w min. 60 stopniach, regularnie musisz wymieniac wkladki. Wszystko, co maluch wklada do buzi, musisz codziennie wyparzac, jezeli uzywasz np. butelek, smoczkow. Dotyczy to rowniez gryzakow i grzechotek. Pluszaki trzeba prac. Warto odwiedzic ginekologa, zeby sprawdzil, czy nie masz infekcji pochwy, ktora tez trzeba rownoczesnie z plesniawkami leczyc. Jezeli odciagasz mleko, nie mozesz go przechowywac!
      Radze wybrac sie ponownie do lekarza i poprosic o lek przeciwgrzybiczy nie tylko dla dziecka, ale tez o masc dla ciebie (trzeba ja zmyc przed karmieniem). Po calkowitym ustapieniu objawow leki musza byc stosowane jeszcze przez 10 dni, zeby leczenie okazalo sie skuteczne. Powodzenia!
    • monika_staszewska Re: DrogaPaniDoktor... 22.07.05, 14:07
      Po pierwsze - dla jasności - nie jestem lekarzem. Po drugie - jestem prawie w
      100% pewna, że problem z brodawkami i otoczkami ma ścisły związek z
      pleśniawkami u dziecka. Jeśli przez cały czas był leczony tylko maluch, a Pani
      nie to nic dziwnego, że pleśniawki nie dały się wyleczyć, bo miały możliwość
      przeczekiwania na piersi, a teraz jeszcze tam się zadomowiły. Trzeba zatem
      wrócić do lekarza żeby zdecydował, który preparat należy zastosować. Ale
      koniecznie jednocześnie i u dziecka i u Pani. proszę też pamiętać o wzmożonej,
      ciągłej wymianie bielizny (stanik, koszulka), praniu w wysokiej temperaturze,
      lepiej nie stosować wkładek laktacyjnych i jak najczęściej wymieniać dziecku
      pieluchy, bo to też świetne miejsce dla grzybków. Oczywiście leczenie przeciw
      grzybicze jest długotrwałe (co najmniej dwa tygodnie), wiec nawet jeśli
      szybciej zauważy Pani poprawę proszę nie rezygnować ze stosowania leków przed
      upływem wyznaczonego terminu.
      pozdrawiam :)
      monika staszewska

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka