Dodaj do ulubionych

mało waży

28.08.05, 13:34
w ciągu 1,5 m-ca przybrał mi tylko 850 gram,za pare dni kończy 5 m-c a waży
mi dopiero 6400 przy wzroście 63 cm,lekarz powiedział,że to "na granicy"
cokolwiek to znaczy,ale chyba nie zbyt dobrze..karmie go jak narazie tylko
piersią a lekarz kazał mi sie jeszcze wstrzymac z wprowadzaniem soczków,zupek
itp.,nie wiem co robić,bo nie wiem czy moje mleko jest chude i dlatego sie
nienajada??prosze o pomoc
Obserwuj wątek
    • mmk9 Re: mało waży 28.08.05, 15:07
      Nie martw się, ciesz się małym, dzieci są różne. Od norm i centyli ważniejsze
      jest czy dzieciak jest wesoły , ruchliwy i takie tam.
    • mruwa9 Re: mało waży 28.08.05, 21:59
      Zalezy, ile wazyl po urodzeniu, czy trzyma sie swojego centyla, czy spada.
      Jesli spada- moze warto np. zrobic badanie moczu (wykluczyc infekcje),
      ewentualnie zrobic morfologie (wykluczyc anemie). Jesli lekarz nie widzi nic
      niepokojacego-moze czesciej karmic peirsia? Choc gdyby to bylo moje dziecko, to
      w takiej sytuacji, przy braku przeciwskazan (np. alergie) zaczelabym wprowadzac
      dodatkowe jedzonko, i to wlasnie raczej jarzyny, owoce, potem, gdzies po
      miesiacu mieso (jako zrodlo zelaza), niz mieszanki -mleko, co moze zaburzyc i
      szybko zakonczyc laktacje. Wydaje mi sie, ze moze Twoje dziecie juz
      rzeczywiscie siesamym mlekiem nie najada i wbrew zaleceniom WHO (wylacznie
      karmienie piersia przez 6 miesiecy) moze warto rozszerzyc nieco diete? Choc
      oczywiscie przede wszystkim sluchaj swojego lekarza, ktory zna dziecko. ale
      sluchaj tez swojej intuicji :-) Powodzenia.
    • mika_p Re: mało waży 28.08.05, 22:50
      Siatka centylowa mówi:
      6400 u pięciomiesięcznego faceta to 25. centyl.
      www.potomek.pl/siatka_chlop_masa12.html
      63 cm u w/wym to ciut mniej niż 25. centyl.
      www.potomek.pl/siatka_chlop_wys12.html
      Oznacza to, że 1/4 wszystkich pięciomiesięcznych facetów jest lżejsza i krótsza
      od twojego syna.

Przeciętny facet (50. centyl) powinien przybiera w piątym miesiacu ok. 500 g,
      chudziaki tez. 850 g w półtora miesiąca to prawie 570 gramów w miesiąc. W tym
      wieku dzieci juz nie przybieraja tak szybko jak na poczatku.

Ja bym się taką wagą nie martwiła, o ile sprawdzisz w ksiązeczce wczesniejsze
      pomiary i wyjdzie ci ten sam lub okoliczny centyl.
      I zgadzam sie z poprzedniczka, ze powoli mozna zaczac myslec o wprowadzeniu
      nowosci. Najpierw pomysl co (czy soczek, a moze przecier ? to zalezy od kup
      między innymi), potem pomysl jak (czy sama bedziesz gotowac, czy gotowce),
      wybierz ładny dzien taki, zeby w razie problemow miec pomoc tatusia na dzien i
      noc, a wtedy zacznij testy :)

I nie martw się. Mleko jest OK.
      • heidi13 Re: mało waży 29.08.05, 13:25
        Nie martw się tak bardzo bo jest dużo dzieci chudszych od twojego. Mój synek
        ur. 31. 03 waży tylko około 6 kg (był ważony miesiąc temu i miał 5600)i lekarz
        mówi, że jest ok. Mały jest karmiony piersią a od 2 dni je marchewkę, choć mój
        pediatra jest za tym by do końca 6 miesiąca był tylko na piersi. Niestety
        wracam do pracy dlatego pomału go dokarmiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka