Dodaj do ulubionych

Odstawić?

21.02.06, 23:12
Było o tym dużo i wielu miejscach ale właśnie wróciłam od pediatry która
kategorycznie nakazała odstawić bo "potem będzie już tylko trudniej a w moim
mleku już nic dobrego dla synka nie ma"

Mój synek ma 14 miesięcy. Nigdy nie jadł z butlelki. Ssie pierś wyłacznie po
moim powrocie z pracy, na noc i parę razy nad ranem (to mnie akurat martwi bo
ząbki...). Karmienie go w ogóle mi nie przeszkadza - laktacja dostosowała się
tak że nie muszę ściągać mleka w ciągu dnia. Z uwagi na to że sporo pracuję -
traktujemy karmienie także jako szczególny czas spędzany razem.

Abstrachując od faktu że jeśli mama nie jest do odstawienia przekonana marne
są szanse powodzenia, proszę o opinię Pani Moniki : czy rzeczywiście
należałoby synka odstawić dlatego że "potem będzie jużtylko trudniej a w moim
mleku już nic dobrego nie ma"?

pozdrawiam,
s.
Obserwuj wątek
    • saskiaplus1 Re: Odstawić? 21.02.06, 23:29
      Ja bym karmiła. Moje babcie karmiły wszystkie dzieci nawet do trzeciego roku
      życia i zarówno babcie jak i rzeczone dzieci żyją sobie zdrowo i długowiecznie
      do dziś. Może jest coś na rzeczy?
    • mika_p Re: Odstawić? 21.02.06, 23:32
      Ciekawe, na czym wzorowany jest skład mleka modyfikowanego dla juniorów powyżej
      roku... czyżby... nie może być?... na mleku kobiecym?
      Może u pani doktor pediatry był ostatnio jakis rpzedstawiciel producenta mleka
      modyfikowanego? A moze pani doktor nie chciało sie dokształcić i powtarza
      zabobony?
      • hanti Re: Odstawić? 22.02.06, 15:49
        ja też takie głupoty słyszam od pediatry, ale się nie daliśmy :)))karmiłam nadal:)
    • monika_staszewska Re: Odstawić? 22.02.06, 17:09
      Trudno mi się zgodzić i z jednym i z drugim stwierdzeniem. Mleko w piersiach z
      pewnością nie jest bez wartości, zawiera ciągle wszelkie niezbędne składniki
      (tłuszcz, cukier, białko, witaminy, i wiele innych biologicznie czynnych
      substancji). Gdyby było szkodliwe niewątpliwie Światowa Organizacja Zdrowia nie
      zalecałaby dłuższego karmienia. A skoro dziecko powinno ciągle dostawać mleko w
      codziennej diecie to chyba mamine, najbardziej odpowiadające potrzebom jest
      wskazane.
      Co do trudności z odstawieniem starszaka - jeśli kobieta nie jest przekonana o
      słuszności swojej decyzji to bez względu czy dziecko ma osiem czy osiemnaście
      miesięcy będzie trudno. Jedyna różnica jest taka, że kilkumiesięczny człowiek
      nie werbalizuje tak wyraźnie swojego niezadowolenia czy też swoich potrzeb,
      ale tylko dlatego, że nie potrafi jeszcze powiedzieć o co mu chodzi. Przeżycia
      są wszak bardzo podobne, mama nie chce dać tego co zawsze dawała - trzeba
      wszcząć alarm. Natomiast jeśli kobieta jest zdecydowana odstawić to swoją
      postawa pomaga dziecku (czy to kilku czy kilkunastomiesięcznemu) wejść w nowy
      (bez piersiowy) czas. A zważywszy na to, że ze starszakiem można już inaczej
      rozmawiać, wprowadzać nowe (dorosłe) rytuały stopniowo przygotować go do
      pożegnania piersi.
      Proponuje zająć się odstawieniem wtedy kiedy Pani czy synek uznacie to za
      stosowne.
      pozdrawiam :)
      monika staszewska
      ps. wczoraj i dzisiaj dzwoniły do mnie dwie Panie, którym udało się odstawienie
      dzieci (starszych, już nie niemowląt) od piersi właściwie bez problemu, choć
      kiedy rozmawiałyśmy o tym kilka tygodni temu nieco były przestraszone jak to
      będzie.
    • jakw Re: Odstawić? 22.02.06, 18:43
      Co do wartości odżywczych- skoro natura tak wymyśliła, że dzieci w tym wieku
      muszą pić mleko, to obstawiam, że najlepiej do tego celu nadaje się mleko od
      własnej mamy.
      Co do odstawiania trochę później - starszą karmiłam 22 m-ce - i jakoś nie
      wspominam strasznie odstawiania jej od piersi.
      A skoro Tobie karmienie nie przeszkadza to piszę: karm sobie spokojnie dalej i
      się nie przejmuj.
      • sushi_1 Re: Odstawić? 22.02.06, 23:51
        Serdeczne dzięki za pomocne odpowiedzi.
        Cieszy mnie że powtorzyłyście kilka argumentów, które mi przytoczyła moja
        własna mama która karmiła mnie ponad 2 lata i udało jej się mnie odstawić bez
        większych protestów: mama twierdzi że byłam na tyle duża że zrozumiałam ;-)

pozdrawiam
        s.
    • anaj75 Re: Odstawić? 23.02.06, 15:34
      Pięć dni temu odstawiłam mojego 2,5 - latka i poszło niemal bez problemów.
      Zrozumiał, chociaż pierwszego dnia bez piersi był trochę zniecierpliwiony w
      czasie zabawy. Potem było juz ok. Troche się obawiałam jak to będzie, bo karmię
      jeszcze 7- miesięczniaka ale okazało się, że pojął, iż jest już duzy:)
      Wcześniej jednak za chiny nie dałby za wygraną, więc z tym, "im później, tym
      trudniej" nie zawsze warto wierzyć.
      Pozdrawiam.
      Jana
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka